Przepisy kulinarne

Jakub Kuroń gotuje! Krem jabłkowy i konfitury

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kuroń przygotował: krem jabłkowy z chipsami warzywnymi, pieczonego łososia na placku z ziemniaczano-porowym z sałatką, a na deser ciasto czekoladowo - pomarańczowe z konfiturą mandarynkową. Było pysznie!

Krem jabłkowy z chipsami warzywnymi
Składniki:
600 g kwaskowych jabłek
ćwiartka selera
1 mała marchewka
1-2 białe części pora
1 ziemniak
1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
50 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
sól, pieprz
po kilka cienkich plasterków buraka, cukinii, marchewki

Łosoś pieczony podany na placku z ziemniaczano-porowym z błyskawiczną sałatką
Składniki:
600 g fileta z łososia ze skórą
skórka otarta z połowy limonki
kawałek imbiru wielkości korka od wina
1 łyżka oliwy z oliwek
pół papryczki chilli
sól
Placki:
500 g obranych ziemniaków
1 mały por – biała część
1 jajko
1 łyżka mąki
pół łyżeczki curry
oliwa do smażenia
sól, pieprz

Sałatka
Składniki:
pęczek rzodkiewki
pół ogórka
pół posiekanej papryczki chilli
1 pęczek kolendry
100 g pomidorków koktajlowych
1 mała cebula czerwona
70 ml oliwy
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka prażonego sezamu
sól

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe z konfiturą mandarynkową (bezglutenowe)
Składniki:
2 nieduże pomarańcze lub 1 duża (z cienką skórką), o wadze w sumie ok. 375 g
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g zmielonych migdałów
200 g drobnego cukru do wypieków
1 tabliczka czekolady gorzkiej
50 g kakao

Konfitura
Składniki:
6 mandarynek
3/4 szklanki brązowego cukru
sok z 1 cytryny



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0