Wysoka jakość produktów to jedno z podstawowych kryteriów, jakim powinni kierować się producenci z branży sokowniczej. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków powołało w związku z tym w 2002 roku Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK).
DSK jest wzorowany na strukturach zachodnioeuropejskich, gdzie szczególną wagę przywiązuje się do „samoregulacji” w sektorze żywnościowym. W Polsce jedynie branża sokownicza podjęła inicjatywę stworzenia kontroli jakości soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw.
Jak działa DSK?
W związku z tym, że państwowe instytucje kontrolne nie są w stanie wyeliminować niezdrowych i szkodliwych dla branży sokowniczej sytuacji i nieprawidłowości, producenci soków i nektarów sami, z własnej inicjatywy zadeklarowali chęć prowadzenia uczciwej konkurencji i wzajemnej samokontroli. Funkcjonowanie DSK możliwe jest jedynie przy pełnej akceptacji producentów soków i nektarów. Oznacza to, że dobrowolnie zobowiązują się oni do przestrzegania wzajemnie czystych reguł rynkowych.
Celem powołania DSK jest zapewnienie konsumentom produktów jak najwyższej klasy.
W związku z tym, jakość wyrobów dostępnych na rynku jest regularnie sprawdzana i monitorowana. Jeśli zostaną wykryte jakiekolwiek nieprawidłowości, podejmuje się odpowiednie działania, w tym również eliminację wadliwego produktu z rynku. Ponadto specjalni audytorzy, przeszkoleni przez EQCS (Europejski System Kontroli Jakości), regularnie nadzorują producentów soków. Podczas audytu sprawdzają m.in. warunki produkcji, jakość owoców i warzyw oraz źródło ich pochodzenia.
System DSK powstał dzięki zaangażowaniu Stowarzyszenia KUPS w projekt QUISEE (Poprawa Jakości Soków w Południowej i Wschodniej Europie) w latach 2002 – 2006, a także dzięki współpracy z innymi europejskimi instytucjami, zajmującymi się dbaniem o jakość wyrobów sokowych.
Efektywność DSK
Porównując dane z 2000 roku z obecnymi widać, że doszło do wyraźnej poprawy jakości soków i nektarów na polskim rynku. Około 70% zbadanych próbek soków i nektarów sprzed 11 lat nie odpowiadało wymaganiom Unii Europejskiej. Obecnie ponad 90% badanych próbek w pełni spełnia rygorystyczne kryteria wyznaczone przez Kodeks Praktyki AIJN. Jest to dokument techniczny, który ocenia autentyczność soków, a także wymagania jakościowe i higieniczne. Podane są w nim m.in. metody, jakie należy stosować w ocenie soków i komentarze ułatwiające interpretację wyników.
System DSK z pewnością przyczynił się do poprawy jakości soków i nektarów na polskim rynku. Znaczącą zmianę w tej kwestii odnotowano właśnie w latach 2002 – 2006, kiedy to ilość nieprawidłowości spadła niemal trzykrotnie.
Perspektywiczny rozwój DSK
Krajowa Unia Producentów Soków zakłada uczynienie DSK systemem powszechnym, zwłaszcza, że korzyści, jakie przynosi są widoczne i mierzalne. Swoim zasięgiem chcieliby objąć wszystkich producentów soków, nektarów i napojów owocowych, również tych najmniejszych. Wszystko po to, by móc zagwarantować konsumentom wysoką jakość
i bezpieczeństwo produktów sokowych.
Działania Stowarzyszenia KUPS nie ograniczają się tylko do systemu DSK. Organizacja brała również udział w międzynarodowym projekcie współfinansowanym przez Unię Europejską – QUALI JUICE. Celem było opracowanie systemu wczesnego ostrzegania przed rozwojem bakterii kwasu mlekowego. W chwili obecnej trwają próby techniczne prototypu takiego urządzenia. Zaplanowany był również cykl szkoleń dla potencjalnych odbiorców, tj. producentów soków (również zagęszczonych) oraz innych przetworów owocowo–warzywnych.
Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"