Biała rzepa niekiedy mylona jest z białą rzodkwią. Obie wyraźnie różnią się kształtem, choć właściwości mają podobne. Obydwie cenione są właśnie za swoje wartości odżywcze i łatwość zastosowania w prostych potrawach. Bardzo łatwo przygotować np. surówkę z białej rzepy, a wiele gospodyń ma swoje własne przepisy na inne proste dania z białej rzepy. Równie proste są przepisy na dania z białej rzodkwi.
Biała rzepa i biała rzodkiew przez niektóre osoby nie są odróżniane. Być może wynika to z pewnego podobieństwa w brzmieniu ich nazw. Choć biała rzepa i biała rzodkiew są podobnego koloru, różnią się wyraźnie kształtem. Z obu natomiast można przygotować łatwe i szybkie potrawy, więc warto skorzystać z kilku prostych przepisów.
Biała rzepa – w odróżnieniu od białej rzodkwi – ma owalny kształt. Zawiera wiele cennych dla organizmu witamin oraz minerałów. Poleca się ją osobom, które mają niską odporność, są osłabione, np. po przebytych chorobach. Jedząc białą rzepę, dostarczamy organizmowi witaminy z grupy B, witaminę C, PP, prowitaminę A, a także potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk. Sok z białej rzepy wpływa też odżywczo na włosy. Wzmacnia je, zapobiega ich wypadaniu i przyspiesza ich wzrost. Sok z białej rzepy na włosy, a właściwie wywar, to zarazem skuteczny środek w walce łupieżem i łojotokiem. Biała rzepa działa również pobudzająco na układ trawienny i łagodzi zaparcia. Polubią ją osoby na diecie, gdyż zawiera mało kalorii, a dużo błonnika. W smaku nieco przypomina rzodkiewkę.
Biała rzepa – jak ją jeść?
W tej kwestii panuje duża dowolność. Niektórzy lubią jeść białą rzepę świeżą, pokrojoną w plasterki. Inni pieką ją, gotują lub smażą. Bardzo popularna jest starta biała rzepa, z której robi się surówki czy sałatki. Spożywa się też liście świeżej białej rzepy.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu są surówki i sałatki z wykorzystaniem białej rzepy . Poniżej wybrane przykłady.
Sałatka z białej rzepy
Bardzo łatwa w przygotowaniu, dobra propozycja np. na popołudnie z grillem.
Składniki (na 1 porcję):
1 biała rzepa,
½ puszki kukurydzy,
½ główki sałaty lodowej,
1 łyżka jogurtu,
1 łyżka majonezu.
Przygotowanie:
1. Umytą i obraną rzepę pokrój w cienkie plastry. Odsącz kukurydzę. Umytą i osuszoną sałatę porwij na drobne kawałki.
2. Wymieszaj wszystko i polej sosem ze zmieszanego majonezu i jogurtu.
Surówka z białej rzepy i jabłka
Bardzo prosta surówka z łatwo dostępnych składników.
Składniki (na 1 porcję):
1 biała rzepa,
2 jabłka,
1 łyżka majonezu,
3 łyżki jogurtu greckiego,
sok z ½ cytryny,
szczypta pieprzu,
szczypta soli,
1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
1. Rzepę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj starte na tej samej tarce jabłko i skrop całość sokiem z cytryny.
2. Przygotuj sos, mieszając majonez z jogurtem greckim. Polej surówkę sosem, wymieszaj i dopraw przyprawami.
Surówka z białej rzepy i ogórka
Pyszna, szybka i lekka surówka z dodatkiem dietetycznego jogurtu.
Składniki (na 1 porcję):
1 biała rzepa,
1 długi zielony ogórek,
2 łyżki posiekanego koperku,
1 mały jogurt naturalny,
szczypta pierzu,
szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Białą rzepę i ogórek pokrój w cienkie słupki. Dodaj jogurt i koperek.
2. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
Osoby, które preferują mniej dietetyczną wersję, mogą według powyższego przepisu przygotować surówkę z białej rzepy ze śmietaną – używając śmietany zamiast jogurtu.
1. Rzepę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez oraz jogurt i wymieszaj.
Powodzeniem cieszą się też surówka z białej rzepy z rodzynkami czy surówka z białej rzepy z jabłkiem . Nieco więcej czasu wymaga przygotowanie zupy z białej rzepy .
Biała rzodkiew – przepisy
Rzodkiew biała już na pierwszy rzut oka różni się od białej rzepy. Choć kolor ma niemal identyczny, kształtem bardziej przypomina marchewkę. Jest też ostrzejsza w smaku. Za to wartości odżywcze ma bardzo zbliżone. W sieci znajdziemy liczne i łatwo dostępne przepisy. My polecamy przykładowy:
Surówka z białej rzodkwi ze śmietaną
To propozycja dla zwolenników nieco bardziej kwaśnych smaków.
Składniki (na 1 porcję):
1 biała rzodkiew,
1 kwaśne jabłko,
sok z ½ cytryny
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
1 kubeczek kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
1. Jabłko i rzodkiew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj śmietanę, sól, pieprz i wymieszaj.