Jakie są właściwości kminu rzymskiego? Do czego stosować kumin?

Kumin, czyli kmin rzymski, często mylony bywa z kminkiem. Nie są to jednak, jak sądzi wiele osób, inne nazwy tej samej przyprawy. Kumin i kminek różnią się nie tylko wyglądem, lecz także smakiem, właściwościami i zastosowaniem.

Kmin rzymski stosowany jest nie tylko ze względu na swój specyficzny smak, lecz także liczne właściwości prozdrowotne. Pomaga on również w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Komu jeszcze zalecany jest kumin i jak go stosować?

>>> Zobacz także:

Kmin rzymski a kminek – jakie są między nimi różnice?

Kumin różni się od kminku już na pierwszy rzut oka. Ziarna tego pierwszego są znacznie jaśniejsze i większe. Co więcej, mają również ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak. Kmin rzymski pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Obecnie, ze względu na wymagania tej rośliny, między innymi ciepło i wilgoć, hodowany jest on przede wszystkim w Indiach i Egipcie. Kumin znaleźć można również w Syrii, Iranie, Chinach i Turcji. Roślina ta może być hodowana również w Ameryce. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, a wyłącznie w uprawach. Z kolei kminek znaleźć można na terenie Bliskiego Wschodu, Rosji, Tunezji, a także niemal całej Europy, przy czym nietrudno znaleźć go rosnącego dziko. Warto przy tym pamiętać, że obie te rośliny należą do tej samej rodziny, czyli selerowatych. Między innymi z tego względu są one do siebie dość podobne.

Właściwości kminu rzymskiego

Kumin to przyprawa niezwykle bogata w cenne składniki odżywcze, w tym wiele witamin i minerałów. Jego ziarna zawierają bowiem między innymi:

  • magnez – odpowiada za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego, poprawia pracę serca i całego układu krążenia,
    • żelazo – pozwala na produkcję czerwonych krwinek, wspomaga odpowiednie dotlenienie organizmu,
      • potas – wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego, ponieważ bierze udział w przewodnictwie nerwowym, poprawia pracę nerek,
        • wapń – odpowiada za mocne zęby i kości, reguluje krzepliwość krwi,
          • cynk – wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia wygląd skóry, reguluje produkcję testosteronu u mężczyzn,
            • fosfor – wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę stawów, jest nośnikiem informacji genetycznych,
              • miedź – chroni przed wpływem wolnych rodników, wzmacnia odporność, uczestniczy w tworzeniu tkanki łącznej,
                • selen – wspomaga pracę układu krążenia, wspiera funkcjonowanie tarczycy, chroni organizm przed wpływem wolnych rodników,
                  • sód – odpowiada za prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych,
                    • witaminę A – doskonały antyoksydant, wpływa na prawidłowe widzenie oraz młody wygląd skóry, poprawia odporność, przyspiesza gojenie ran,
                      • witaminę C – wspomaga pracę układu krążenia, zwiększa odporność organizmu na infekcje, pomaga zwalczać wolne rodniki,
                        • witaminę B1 – jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wspomaga pracę układu sercowo–naczyniowego,
                          • witaminę B2 – odpowiada za prawidłowe procesy widzenia, uczestniczy w wytwarzaniu enzymów, reguluje gospodarkę hormonalną, wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi,
                            • witaminę B3 – ma wpływ na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz na wydzielanie hormonów, stosowana bywa pomocniczo przy leczeniu depresji,
                              • witaminę B6 – bierze udział w syntezie białek i produkcji hormonów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerek, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek,
                                • witaminę B12 – bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych, wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu nerwowego.

                                  Dzięki tak licznym składnikom odżywczym kmin rzymski stosowany jest pomocniczo w przypadku wielu dolegliwości zdrowotnych. Pomaga on między innymi w schorzeniach układu oddechowego, w tym astmie, zmniejsza ilość cukru we krwi u diabetyków, a także przynosi ulgę cierpiącym na problemy z układem pokarmowym. Mówi się również o jego korzystnym wpływie na laktację, a nawet o możliwości stosowania go pomocniczo w leczeniu niektórych typów nowotworów, w tym raka żołądka.

                                  Kmin rzymski wspomaga również odchudzanie, ponieważ wpływa na przyspieszenie metabolizmu oraz hamowanie wchłaniania cholesterolu przez organizm.

                                  Do czego stosować kmin rzymski?

                                  Kumin cieszy się dużą popularnością również jako przyprawa kuchenna. Wszystko ze względu na jego dość intensywny, a przy tym lekko cytrynowy smak. Wchodzi on też w skład wielu popularnych, szczególnie w kuchni indyjskiej, przypraw, jak curry czy garam masala. Jego smak doskonale pasuje szczególnie do ryb i mięs, choć doskonale sprawdzi się też w daniach z kaszą, bakłażanem, ryżem, fasolą czy kiszoną kapustą. Dodawany bywa również do marynat, sosów, szczególnie tych z dodatkiem pomidorów, a nawet deserów czy alkoholu. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ smak tej przyprawy jest na tyle intensywny, że mógłby zdominować danie. Aby wydobyć z kuminu pełnię aromatu, najlepiej lekko uprażyć ziarna przed zastosowaniem.

                                  Kmin rzymski to przyprawa o nie tylko niezwykłym aromacie i smaku, lecz także cudownych właściwościach. Dlatego z pewnością warto wypróbować go w swojej kuchni.

                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości