Co jeść, aby przyspieszyć metabolizm?

metabolizm
Fot. Eshma / Getty Images
Na metabolizm, czyli przemianę materii, ma wpływ wiele czynników. Tempo metabolizmu jest zależne od wieku, płci, klimatu, aktywności fizycznej, stylu życia, ale przede wszystkim od rodzaju spożywanego pokarmu. Jak zatem poprawić metabolizm?

Jak podkręcić metabolizm? To pytanie, które spędza sen z powiek zwłaszcza osobom, którym ciążą nadprogramowe kilogramy i starają się, dzięki diecie, schudnąć. Jednak tak naprawdę sprawna przemiana materii wpływa na zdrowie i dobre samopoczucie każdego z nas. Zaburzony metabolizm prowadzi do problemów z nadwagą, wzdęć, uczucia pełności, ale także do senności czy zaburzeń koncentracji. Dlatego dieta, która wspomaga metabolizm, jest bardzo ważna.

Więcej:

Tempo metabolizmu jest w dużej mierze uwarunkowane genetycznie. Osoby z szybką przemianą materii mogą jeść w zasadzie bez ograniczeń, a jednocześnie utrzymać szczupłą sylwetkę. Osoby z wolnym metabolizmem bardzo łatwo przybierają na wadze, muszą kontrolować rodzaj i ilość spożywanego jedzenia. Warto jednak podkreślić, że genetyczne uwarunkowania wcale nie odbierają nam szansy na poprawę metabolizmu. Nie będzie to zmiana z dnia na dzień. Nasz organizm musi otrzymać wyraźny sygnał. Dlatego proces przyspieszenia metabolizmu powinien wiązać się z kompleksową zmianą naszego stylu życia – odpowiednią dietę należy połączyć z aktywnością fizyczną.

Produkty przyspieszające metabolizm

Lekkostrawne białko

Dla utrzymania odpowiedniego metabolizmu ważna jest dieta bogata w białko – w jadłospisie powinny znaleźć się jogurty, ryby, chude mleko, chude mięso, jajka. Wynika to z faktu, że organizm, aby strawić białko, potrzebuje dwa razy więcej energii niż do strawienia węglowodanów. Duża porcja białka wspomaga przemianę materii, a także ułatwia spalanie tłuszczów. Ponadto zawarty w nabiale wapń bardzo przyspiesza metabolizm.

Produkty bogate w błonnik

Błonnik znany jest ze swojego wpływu na perystaltykę jelit, co wpływa pozytywnie na szybszą przemianę materii i oczyszczenie układu pokarmowego. Produkty zawierające błonnik zapewniają uczucie sytości na dłużej. Gdzie go znajdziemy? W warzywach i owocach, a także kaszach, płatkach owsianych czy chlebie pełnoziarnistym.

Czym przyprawiać potrawy na poprawę metabolizmu?

Przyprawy są bardzo istotne dla przemiany materii. Jedyną przyprawą, jakiej należy unikać w nadmiarze, jest sól, która zatrzymuje wodę w organizmie, a przez to spowalnia metabolizm.

Warto za to sięgać po imbir, czosnek, ostrą paprykę, oregano, bazylię, majeranek czy cynamon – poprawiają trawienie i wspomagają metabolizm. Czosnek, który jest znany ze swojego działania przeciwzapalnego, ma też inne cenne właściwości – wpływa na spalanie tłuszczu i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jeśli zależy nam, by podkręcić metabolizm, koniecznie sięgnijmy po cynamon – pomaga spalić kalorie i usunąć nadmiar cukru we krwi, zapobiega otyłości, ma działanie przeciwzapalnie. Doskonałym produktem przyspieszającym metabolizm jest także imbir, który wspomaga spalanie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu, niezawodnie działa na wszelkie dolegliwości układu trawiennego – zaparcia, nudności czy wzdęcia. Najnowsze badania udowadniają także, że imbir przyspiesza spalanie tłuszczu na brzuchu.

Zobacz film: Metabolizm typu B. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co pić, aby wspierać metabolizm?

Zielona i czerwona herbata

Jeśli chcemy znacząco poprawić metabolizm, warto sięgnąć po zieloną i czerwoną herbatę.

Zielona herbata poprawia przemianę materii, pobudza trawienie, hamuje wchłanianie tłuszczu, a także zmniejsza apetyt. Jest też doskonałym antyoksydantem i zwalcza szkodliwe wolne rodniki. Z kolei czerwona herbata znana jest jako „spalacz tłuszczu”. Aby skutecznie działała, najlepiej wypijać ją przed aktywnością fizyczną.

Kawa

Kawa to świetny sposób na przyspieszenie metabolizmu, jednak pod jednym warunkiem – działa tylko czarna kawa, bez cukru i mleka. Dla poprawienia smaku można dodać odrobinę cynamonu, który jeszcze lepiej wpłynie na poprawienie metabolizmu.

Jakie zioła na metabolizm?

Dbając o przemianę materii, warto sięgnąć po zioła, które są niezwykle skuteczne, a do tego w pełni naturalne i bezpieczne. Świetne działanie wspomagające przemianę materii ma koper, pokrzywa, skrzyp, a także mniszek lekarski i czarny bez . Melisa nie tylko ułatwia trawienie, ale także uspokaja i wycisza. Lubczyk, znany jako afrodyzjak, świetnie działa także na metabolizm, pomaga też pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Owoce, które poprawiają metabolizm

Wśród owoców poprawiających metabolizm powinniśmy postawić przede wszystkim na cytrusy – są nie tylko lekkostrawne, ale zawierają także mnóstwo cennej witaminy C, która jest doskonałym spalaczem tłuszczu. Do codziennej diety należy włączyć także winogrona, ananasy, jabłka, kiwi oraz awokado .

Najważniejsze dla prawidłowej przemiany materii – oprócz diety – są: regularność posiłków, prawidłowe nawadnianie oraz aktywność fizyczna.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości