Domowe przetwory – kiszonki, marynaty, dżemy. Przepisy i wskazówki

Domowe przetwory z warzyw i owoców to łatwy sposób na zakonserwowanie wielu różnorodnych produktów. Nawet osoby, które na co dzień unikają gotowania, powinny bez przeszkód poradzić sobie z przygotowaniem kiszonek czy marynat.

Domowe przetwory najlepiej jest przygotowywać na przełomie lata i jesieni. W tym okresie ceny wielu owoców i warzyw są bardzo niskie, dzięki czemu można pozwolić sobie na kupienie ich w większej ilości. Dodatkowo rodzinne przygotowywanie domowych przetworów z ogórków, papryki lub innych warzyw czy owoców może być świetnym sposobem na spędzenie deszczowych dni, których w tym czasie zwykle nie brakuje.

>>> Zobacz także:

Domowe przetwory warzywne i owocowe – metody

Domowe przetwory mają w Polsce bardzo długą tradycję. Od setek lat przetwarza się w ten sposób warzywa, owoce oraz grzyby, przedłużając tym samym ich trwałość i zapewniając bezpieczeństwo spożycia nawet po wielomiesięcznym przechowywaniu.

Do najpopularniejszych metod przygotowywania przetworów zalicza się:

1. Marynowanie – to sposób konserwowania, do którego wykorzystuje się zalewę, składającą się przede wszystkim z octu. Marynuje się m.in. grzyby, paprykę oraz ogórki. Takie przetwory potocznie nazywa się zwykle konserwowymi.

2. Kiszenie – jest to sposób oparty o proces fermentacji mlekowej. Dzięki stworzeniu odpowiednich warunków cukier zawarty w kiszonych produktach rozkładany jest na kwas mlekowy. To sprawia, że warzywa zyskują oryginalny smak i zostają zabezpieczone przed gniciem. Najczęściej kisi się ogórki oraz kapustę, jednak w tej sposób można przygotować domowe przetwory również z innych warzyw, np. z buraków czy pomidorów.

3. Pasteryzowanie – to konserwowanie produktów spożywczych poprzez podgrzanie ich, a następnie zamknięcie w szczelnych pojemnikach. W ten sposób przygotowuje się np. dżemy i konfitury z owoców.

Domowe przetwory na zimę – co będzie potrzebne?

Przygotowywanie domowych przetworów nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty oraz naczynia.

Przede wszystkim niezbędne będą słoiki. Do domowych przetworów najczęściej wykorzystuje się jeden z dwóch typów:

  • słoik typu – szklane naczynie z metalową zakrętką. O ile tylko gwint słoika nie jest uszkodzony, a pokrywka nie powoduje przeciekania, z powodzeniem można używać ich do domowych przetworów nawet przez wiele lat;
    • słoik typu wek – to szklane naczynie z gumową uszczelką oraz metalową klamrą, przy pomocy której szczelnie zamyka się słoik.

      Po zaopatrzeniu się w odpowiednią liczbę słoików należy wybrać produkty, które będą w nich zamykane. Owoce i warzywa najlepiej kupować wtedy, kiedy wybór jest duży, a ceny niskie.

      Domowe przetwory – przepisy

      Podczas przygotowywania domowych przetworów na zimę można puścić wodze fantazji i próbować różnych metod przyprawiania warzyw i owoców. Wystarczy nieco zmienić podstawowe przepisy na przetwory, aby stworzyć naprawdę ciekawe przysmaki.

      Najpopularniejsze przepisy na domowe przetwory z warzyw i owoców to:

      1. Ogórki kiszone – do ich przygotowania wykorzystuje się sól, koperek, chrzan, czosnek oraz gorącą wodę. Proporcje składników należy dostosować do swoich preferencji. Niektórzy, aby podkreślić kwaśny smak ogórków, do słoików wkładają również liście porzeczki lub wiśni.

      2. Ogórki konserwowe – zalewę do marynowania ogórków przygotowuje się z octu, gorącej wody, soli i cukru. Dobór pozostałych przypraw jest właściwie dowolny. Do słoików można włożyć papryczkę chili, gorczycę, czosnek, koper, chrzan.

      3. Ogórki korniszony – to wariant pośredni pomiędzy ogórkami kiszonymi a konserwowymi. Drobne ogórki gruntowe należy najpierw ukisić, a następnie zamarynować.

      4. Papryka marynowana – podobnie jak ogórki konserwowe paprykę marynuje się w zalewie z wody, octu, cukru i soli. Do słoików często dodaje się również olej roślinny, cebulę oraz wybrane przyprawy. W ten sposób marynować można wszystkie rodzaje papryki – również ostre papryczki chili.

      5. Dżem truskawkowy – czyste i obrane truskawki należy zagotować z dodatkiem cukru żelującego, a następnie, kiedy masa wciąż jest bardzo gorąca, przełożyć do słoików i zawekować. W ten sam sposób można przygotowywać dżemy z niemalże wszystkich letnich i jesiennych owoców.

      Domowe przetwory na zimę – jak przechowywać?

      Zamknięte w słoikach domowe przetwory powinny leżakować w ciemnych i chłodnych miejscach. Idealnie, jeżeli istnieje możliwość schowania ich do piwnicy. Osoby, które nie mają dostępu do takiego pomieszczenia, powinny wygospodarować odpowiednią ilość miejsca w kuchennych lub spiżarnianych szafkach. Ważne, by domowe przetwory były możliwie jak najbardziej oddalone od kaloryferów lub innych źródeł ciepła i by nie docierało do nich światło.

      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości