Na przejedzenie, na trawienie - herbata! Jaki rodzaj i dla kogo?

Rumianek, koper czy mięta na trawienie to szybka pomoc na problemy gastryczne. Niezdrowa, źle zbilansowana lub ciężkostrawna dieta nie pozostaje bez echa dla organizmu. Przemiana materii zwalnia, a do tego zaczynają się problemy z żołądkiem czy jelitami. Ziołowe herbatki w takich sytuacjach szybko wybawiają z opresji.

Taki naturalny specyfik regularnie spożywany może naprawdę zdziałać cuda, przywracając pracę przewodu pokarmowego na właściwe tory. Kto może pić herbatki ziołowe, a kto powinien uważać z ich stosowaniem?

Herbata ziołowa na trawienie to szybka pomoc, kiedy dokuczają wzdęcia, zaparcia, biegunki, uczucie przepełnienia czy zgaga. Z tego względu każdy powinien ją mieć w swojej domowej apteczce. Co więcej, wiele rodzajów herbaty na trawienie przyczynia się nawet do utrzymania szczupłej sylwetki czy walki z cellulitem!

>>> Zobacz także:

Jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem? Porady Anny Lewandowskiej

Bulgotanie w jelitach i inne „brzuchowe” atrakcje. Jak sobie z nimi radzić?

Operacja bariatryczna przez usta. Bez otwierania jamy brzusznej

Jaka herbata na trawienie?

Zielona herbata na trawienie to chyba najpopularniejszy rodzaj polecany na lepszą przemianę materii i „podkręcenie” motoryki jelit. Ma działanie antyoksydacyjne i dezynfekujące, obniża również poziom cholesterolu. Do tego zwiększa aktywność enzymów biorących udział w procesie trawienia, dlatego świetnie sprawdza się po spożyciu obfitych posiłków, szybko przynosząc ulgę. Powinny jej jednak unikać osoby nerwowe, cierpiące na bezsenność i z chorobami wrzodowymi żołądka.

Czerwona herbata na trawienie to także dobry pomysł. Ona również usuwa uczucie przepełnionego żołądka po sytym posiłku, a także przyspiesza zmianę tłuszczu w energię, przez co jest chętnie stosowana podczas odchudzania, stając się tym samym sprzymierzeńcem zgrabnej sylwetki.

Typ herbaty, którą świetnie znają osoby dbające o sylwetkę, to również herbata z senesu. Poleca jest dla osób zmagającym się z problemem zaparć, gdyż działa przeczyszczająco. Nie mogą jej jednak stosować kobiety w ciąży, karmiące, osoby z zapaleniem wyrostka czy pęcherza moczowego i cierpiący na wrzody żołądka bądź problemy kardiologiczne. Nie powinno się jej także pić w czasie obfitego miesiączkowania.

Kolejnym rodzajem herbaty, która świetnie poradzi sobie z problemami trawiennymi, jest herbata z mięty pieprzowej. Jej picie nie tylko przynosi szybką ulgę w bolesnych wzdęciach czy zaparciach, ale także ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Herbata działa wiatropędnie i poprawia perystaltykę jelit, także dobrze sobie radzi w zwalczaniu uczucia pełności po przejedzeniu. Nie nadaje się jednak dla astmatyków oraz dzieci poniżej 4. roku życia. Co więcej, może także negatywnie wpływać na laktację, powodując zmniejszenie wydzielania mleka.

Inna skuteczna herbata wspomagająca trawienie to herbata z mniszka lekarskiego. Znana jest przede wszystkim ze swego działania odchudzającego, więc często sięgają po nią panie pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Jednak jej nadrzędną zaletą jest to, że doskonale sprawdza się jako specyfik do walki ze wzdęciami, poprawia pracę układu pokarmowego oraz usuwa z organizmu nadmiar wody.

Rumianek na trawienie też może być stosowany, dzięki działaniu rozkurczowemu i zapobieganiu procesom fermentacyjnym w jelitach. Jest świetną bronią w walce z biegunką czy niestrawnością. Napary z rumianku są często polecane osobom z syndromem jelita drażliwego.

Herbata przygotowana z korzenia imbiru to z kolei znakomita propozycja na nudności. Z tego względu jest często rekomendowana kobietom w ciąży zmagającym się z tym problemem zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży. Do tego świetnie radzi sobie także ze wzdęciami i działa przeciwzapalnie na układ pokarmowy, przywracając mu równowagę.

Świetne działanie wykazuje też herbatka z korzenia lukrecji. Regularnie pita może przyczynić się do skutecznej walki z zaparciami, łagodzi także podrażnienia i stany zapalne przewodu pokarmowego. Podobne działanie na herbatka z goździków.

Korzeń łopianu zaś to genialny pomysł na to, jak zapobiec problemom trawiennym, zanim te się pojawią. Herbata na jego bazie znakomicie wpływa na florę bakteryjną jelit i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Powinny jej jednak unikać wrzodowcy, a także osoby cierpiące na zespół jelita wrażliwego.

Herbatki na trawienie - przepisy biotechnolog i propagatorki zdrowego stylu żywienia Kornelii Westergaard

Herbatka imbirowa z miętą pieprzową, kurkumą i cytryną

Składniki:

  • 5-7 cm grubego korzenia imbiru - cienkie plasterki
    • garść mięty pieprzowej, najlepiej z ogródka
      • 1/2 cytryny - cienkie plasterki
        • 1/2 łyżeczki kurkumy
          • szczypta czarnego pieprzu
            • 2 goździki
              • 1/2 łyżeczki zmielonego korzenia lukrecji
                • 1,5 litra wrzątku

                  Przygotowanie:

                  Wrzucamy przygotowane składniki do dzbanka i zalewamy wrzątkiem.

                  Właściwości użytych składników

                  Imbir rozgrzewa żołądek, zwiększa produkcję soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii. Pomaga trawić białko. Napar ze świeżego imbiru idealnie może zastąpić poobiednią kawę.

                  Mięta pieprzowa pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku i dwunastnicy, działa wiatropędnie i żółciopędnie. Poprawia apetyt i obniża ciśnienie krwi.

                  Cytryna pobudza wytwarzanie śliny, a ponieważ wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne. Jest antyoksydantem, czyli wymiata wolne rodniki powstałe w procesach metabolicznych i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

                  Kurkuma zawiera kurkuminę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające; może być przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów. Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie np. enzymów trzustkowych, przeciwbakteryjne (m.in. na Helicobacter pylori, która odpowiada za wrzody żoładka) i rozkurczające.

                  Pieprz zawiera piperynę, która powoduje, że kurkumina wchłania się do organizmu znacznie szybciej.

                  Goździki zawierają eugenol, który zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej (po nadmiernej konsumpcji cukrów prostych).

                  Lukrecja to bezcukrowy "słodzik", który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, działa pozytywnie na błony śluzowe żołądka i jelit.

                  Herbatka imbirowa z koprem włoskim i melisą

                  Składniki:

                  • 5-7 cm grubego korzenia imbiru - cienkie plasterki
                    • garść świeżej melisy, najlepiej z ogródka
                      • 1/2 cytryny lub limonki - cienkie plasterki
                        • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
                          • 1/2 łyżeczki zmielonego korzenia lukrecji
                            • 1,5 litra wrzątku

                              Przygotowanie:

                              Wrzucamy przygotowane składniki do dzbanka i zalewamy wrzątkiem.

                              Właściwości użytych składników

                              Nasiona kopru włoskiego są wiatropędne, wzmagają ruchy perystaltyczne ("robaczkowe") jelit i pobudzają wydzielanie soków trawiennych.

                              Melisa znana jest z działania kojącego pobudzenie nerwowe, ale ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, jest stosowana w nieżytach przewodu pokarmowego i braku apetytu. We Francji melisę poleca się przy ciężkiej niestrawności. Pomaga ukoić żołądek i jelita również dzięki rozluźnianiu mięśni gładkich.

                              Herbatka na trawienie dla dzieci – co sprawdzi się najlepiej?

                              Małe dzieci bardzo często cierpią na różnego rodzaju dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Bóle brzucha, gazy, zaparcia czy kolki to najpopularniejsze z nich.

                              Rumianek na trawienie w przypadku dzieci także sprawdzi się idealnie. Polecany jest on dla niejadków, bo wspomaga apetyt. Ponadto zapobiega powstawaniu nadmiaru gazów w jelitach, gdyż ma działanie wiatropędne. Można go podawać nawet noworodkom. Imbir z kolei pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego.

                              Często polecaną przez pediatrów herbatką na trawienie dla niemowląt jest herbata z kopru włoskiego. To naturalny sposób w walce ze wzdęciami i bolesnymi kolkami malucha. Do tego stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych oraz ma działanie łagodzące dolegliwości bólowe związane w brzuchem. Dzieci chętnie je piją, a tym samym także poprawia się im apetyt. Taka herbatka więc to idealny napój dla małego niejadka. Mięta dla dzieci także jest wskazana, bo podobnie jak koper, doskonale radzi sobie z kolką jelitową, a do tego hamuje mdłości i wymioty oraz ma działanie rozkurczowe. Polecana jest dla dzieci po 6. miesiącu życia.

                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości