Jaki blat wybrać do kuchni? Ekspert podpowiedział, który rodzaj jest najlepszy

Jaki blat wybrać do kuchni?
Bez wątpienia blat to jeden z najważniejszych elementów kuchni. To głównie dzięki niemu pomieszczenie jest funkcjonalne i estetyczne. Ważne jest jednak, by wybrać odpowiedni model. Jak kupić taki, który nie porysuje się, nie odbarwi, a przy tym będzie ładnie wyglądał? W Dzień Dobry TVN podpowiedział to architekt Jonatan Kilczewski.

Blaty laminowane

Zrobione są z płyty wiórowej pokrytej laminatem. Laminat może być matowy, półmatowy, z połyskiem, jednokolorowy lub imitujący inne materiały, np. kamień naturalny (granit, marmur) czy drewno.

- Plusy są takie, że jest to tanie na pewno. Jest to lekkie , możemy położyć na każdą kuchnię, możemy kupić też wszędzie - więc w hipermarkecie budowlanym i w sklepie meblowym. Ale minusem jest to, że np. nie możemy po tym kroić i też nie możemy odstawiać gorących naczyń, bo możemy to zniszczyć - ostrzegał ekspert w Dzień Dobry TVN.

Blaty laminowane są ponadto odporne na tłuszcz, wybarwienia i różnego rodzaju zaplamienia, a czyścić można je zwykłym płynem z wodą.

Blaty drewniane

Występują ich dwa rodzaje - produkowane z drewna litego i klejonego. Choć wydaje się, że pierwsze z nich są lepsze, w blatach kuchennych to się nie sprawdza. Dlaczego?

- Ze względu na to, że lite drewno po pierwsze - może się nam wypaczyć, a po drugie - może się nam rozrosnąć - tłumaczył architekt.

W drugim przypadku drewno nie paczy, nie pęka, jest trwalsze i nie rozsycha się, dlatego jest to coraz bardziej popularny wybór.

Blaty ze spieku

To produkt wykonany z mieszanki piasku kwarcowego, iłów i innych minerałów, bez dodatku żywic. Płyty są niezwykle twarde, więc trudno je zarysować. Wzór jest na nich robiony laserowo, więc można mieć dokładnie ten sam print zarówno na ścianie czy podłodze, jak i blacie.

- Jeżeli nam zależy, żeby kuchnia była idealnie spójna, wtedy możemy taki spiek zastosować. I na tym możemy kroić, możemy odstawiać gorące naczynia - nic się z tym nam nie stanie - zapewniał Jonatan Kilczewski.

Blaty z konglomeratu

Wykonane w 95-97 proc. z mielonego kamienia i w 3-5 proc. ze spoiwa (żywicy epoksydowej) konglomeraty kamienne posiadają bardzo dużą wytrzymałość na ściskanie, ścieranie i małą nasiąkliwość. Dzięki temu stanowią doskonały materiał na blaty, zarówno kuchenne, jak i łazienkowe.

- To jest naprawdę bardzo funkcjonalne, ale też bardzo dobre rozwiązanie. (...) Jeżeli coś się uszkodzi, możemy bez problemu zetrzeć papierem ściernym, wypolerować i ten blat jest praktycznie dożywotni - zdradził ekspert.

Blaty z naturalnego kamienia

Dwa najpopularniejsze materiały to granit i marmur . Pierwszy z nich do kuchni nadaje się idealnie - jest odporny na uderzenia, wodę, wysokie temperatury oraz środki chemiczne.

- Bardzo fajny, twardy materiał, ale też odporny na różnego rodzaju zabrudzenia - dodał architekt.

Marmur natomiast jest bardziej podatny na przebarwienia, dlatego należy go zaimpregnować odpowiednimi preparatami i stale o niego dbać. W niewielkim stopniu może również nasiąkać.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Sabina Zięba

podziel się:

Pozostałe wiadomości