Jaką mąką zastąpić mąkę pszenną? Sprawdzone zamienniki

Dziewczynka bawi sie mąką
Fot. GettyImages / George Mdivanian / EyeEm
Niezależnie od tego, czy istnieje medyczny powód, czy to po prostu chęć zmian w kuchni, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną. Nie rezygnując z ulubionego smaku wypieków, możesz wypróbować jeden z wariantów tego składnika. Poznaj najciekawsze propozycje na zamienniki dla białej mąki.

Mąka pszenna znajduje się w naprawdę wielu produktach, po które ludzie sięgają codziennie. To składnik nie tylko pieczywa, które dla niektórych jest podstawą diety, ale też słodkich przekąsek czy nawet sosów do mięsa lub warzyw. Czym zastąpić mąkę pszenną i czy w ogóle da się to zrobić bez wpływu na smak i konsystencję potrawy? Poznaj zamienniki białej mąki, które możesz wykorzystać, przygotowując słodkie wypieki, naleśniki albo pieczywo.

>>> Zobacz także:

Jak zastąpić mąkę pszenną i po co to robić?

Mąka pszenna może być zastąpiona przez szereg zamienników pozwalających odkryć całkiem nowe smaki. Większość z nich to znacznie zdrowsze warianty, które umożliwią przygotowanie czegoś słodkiego i pysznego w nieco mniej kalorycznej wersji. Zamienniki tradycyjnej białej mąki są przydatne, a czasem wprost niezastąpione dla osób cierpiących na alergie, nietolerancje pokarmowe lub celiakię. Bywa, że ludzie są zmuszeni do tego, aby sięgać po bezglutenową alternatywę.

Czym można zastąpić mąkę pszenną? Sprawdzone zamienniki

1. Mąka owsiana – to jeden z popularniejszych bezglutenowych rodzajów mąki, produkowany z ziarna owsa. Można kupić ją w większości supermarketów lub przygotować samodzielnie w domu poprzez dokładne zmielenie płatków owsianych (w młynku do kawy lub blenderze). Mąką owsianą można zastąpić mąkę pszenną w cieście, ponieważ obie mają zbliżone właściwości. Wypieki przygotowane z tej pierwszej mogą być jedynie nieco bardziej kruche. Osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny spożywać nawet najmniejszych ilości glutenu, mogą wybierać produkty pochodzące z certyfikowanych upraw.

2. Mąka gryczana – białą mąkę można także zastąpić mąką gryczaną. Ponieważ ten rodzaj mąki charakteryzuje się specyficznym, dość wyczuwalnym smakiem, nie zaleca się go do przygotowywania słodkich wypieków. Jej mieszanka z mąką ryżową świetnie sprawdzi się do ciasta na naleśniki lub pierogi.

3. Mąka ryżowa – mąka ryżowa wytwarzana jest z brązowego lub białego ryżu. Stanowi podstawę kuchni japońskiej. Z uwagi na delikatnie słodki smak można wykorzystać ją do przygotowania tradycyjnych azjatyckich słodkich przekąsek.

4. Mąka kukurydziana i mąka ziemniaczana – obie mąki są neutralne, jeśli chodzi o smak i zapach. Charakteryzują się dużą zawartością skrobi, dzięki czemu dobrze się kleją i nadają ciastu elastyczności. Mąkę pszenną można zastąpić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną tylko w niektórych daniach. Warto ją wypróbować do zagęszczania zup oraz sosów, a także do naleśników.

5. Mąka jaglana – mąkę jaglaną pozyskuje się z ziaren prosa bogatego w składniki odżywcze. Można zastąpić nią mąkę pszenną w naleśnikach oraz domowej roboty pasztetach.

6. Mąka strączkowa – mąka strączkowa wytwarzana jest z roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca czy soja. Ma intensywny zapach, najczęściej używa się jej do domowych wypieków.

7. Mąka migdałowa – mąką migdałową można zastąpić mąkę pszenną w słodkich wypiekach, zwłaszcza w ciastkach oraz biszkoptach. Ma charakterystyczny, delikatny orzechowy posmak. Jest to jeden z nielicznych zamienników mąki białej, który należy przechowywać w lodówce.

8. Mąka z tapioki – tapioka wytwarzana jest z manioku, ma podobne właściwości do mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Jest przeznaczona do zagęszczania kisieli. Pod wpływem gorącej temperatury zmienia swój kolor na przezroczysty.

Jak zastąpić mąkę pszenną? Praktyczna wskazówka

Jednym z lepszych przepisów, który warto wypróbować w swojej kuchni i używać wtedy, kiedy brak czasu na eksperymenty i tworzenie własnych mieszanek, jest ten znajdujący się poniżej. Podaną w nim mieszanką można zastąpić mąkę pszenną podczas przygotowywania ciasta na gofry, naleśniki, bułki oraz słodkie wypieki. Większość rodzajów mąki bezglutenowej nie ma takich samych właściwości jak mąka pszenna, dlatego też zawsze zaleca się stosowanie mieszanek kilku jej zamienników, które razem będą w stanie odtworzyć jej konsystencję i ostateczny smak.

Składniki na uniwersalną mąkę bezglutenową (na około 750 g mąki):

  • 2,5 szklanki mąki z brązowego ryżu
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
      • 0,5 szklanki mąki białej ryżowej
        • 0,5 szklanki mąki z tapioki

          Przygotowanie:

          1. Wszystkie rodzaje mąki wsyp do jednej dużej miski i dokładnie wymieszaj.

          2. Przygotowaną w ten sposób mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym i suchym pojemniku.

          Stosowanie: do wszystkich potraw, które wymagają użycia mąki pszennej. Na 1 szklankę mąki pszennej przypada 1 szklanka powyższej mieszanki.

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości