Popularne przepisy na zrazy wołowe

Zrazy wg Andrzeja Polana
Zrazy wg Andrzeja Polana | Fot. Bartosz Krupa/East News
Zrazy wołowe to danie z długą tradycją. Serwowano je na dworach szlacheckich. Dziś to danie jest popularne w każdym regionie Polski, a szczególnie w kuchni śląskiej. Najbardziej znane są zrazy wołowe zawijane, choć można je przyrządzać również w postaci plastrów mięsa duszonych w sosie własnym.

Popularny przepis na zrazy wołowe zawiera kilka podstawowych składników, takich jak wołowina, cebula, musztarda, wędzony boczek i ogórki kiszone. Mimo że samo łączenie elementów dania nie jest trudne, przygotowanie mięsa wymaga odpowiedniej wprawy. Aby zrazy wołowe w sosie były kruche i smaczne, należy poddać je powolnemu duszeniu przynajmniej przez 1 lub 2 godziny.

Więcej:

Zrazy wołowe – charakterystyka potrawy

Zrazy wołowe, nazywane inaczej bitkami czy roladkami, to danie typowe dla kuchni staropolskiej. Receptura tej potrawy była znana już w XVIII wieku. Serwowano ją na dworach szlacheckich. W tym czasie zrazy można było przygotowywać z różnych rodzajów mięsa, szczególnie z dzikiej zwierzyny, przez co danie było również wykorzystywane w kuchni myśliwskiej. Dziś zrazy są podstawą kuchni śląskiej, dlatego nazywa się je często roladkami śląskimi.

Współcześnie zrazy wołowe doczekały się wielu wersji i modyfikacji nadzienia w przypadku formy zawijanej. Ważnym składnikiem pozostaje jednak sam sos, który jest podstawą całego dania.

Najpopularniejsze przepisy na zrazy wołowe

Najbardziej znane i najczęściej przygotowywane są zrazy wołowe zawijane . Nadzienie tworzy zwykle musztarda, ogórek kiszony, wędzony boczek i chleb. Zrazy wołowe w sosie mogą mieć także farsz na bazie kaszy lub z dodatkiem suszonej śliwki. Bardziej włoski charakter nada im nadzienie z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską. Mięso na zrazy wołowe to – jak sama nazwa wskazuje – wołowina, która powinna być dobrej jakości. W innym wypadku mięso będzie ciężko przyrządzić, ponieważ nawet po długim duszeniu jego struktura będzie twarda. Do przygotowania dania używa się polędwicy wołowej, antrykotu, udźca czy rostbefu.

Jak zrobić zrazy wołowe?

Klasyczne zrazy wołowe w sosie własnym można śmiało modyfikować według własnego smaku. Nadzienie na bazie warzyw i innych dodatków zmienia się w zależności od regionu Polski. Jeśli chcemy przygotować najbardziej popularną wersję, warto skorzystać z przepisu na zrazy wołowe zawijane z musztardą i ogórkiem .

Składniki (na 4 porcje):

  • 6 plastrów wołowiny z polędwicy, udźca lub rostbefu,
    • 2 ogórki kiszone,
      • 6 niedużych plastrów boczku,
        • 2 kromki chleba,
          • 2 cebule,
            • 6 łyżeczek musztardy,
              • 400 ml wody lub bulionu,
                • 30 dag mąki,
                  • 1 łyżeczka smalcu,
                    • sól,
                      • pieprz,
                        • olej.

                          Przygotowanie:

                          1. Mięso umyj i oczyść z błon. Rozbij wołowinę na bardzo cienkie plastry. Możesz to zrobić tłuczkiem lub delikatnie samą ręką.

                          2. Kromki chleba pokrój w wąskie słupki.

                          3. Cebulę pokrój w piórka. Ogórki obierz i pokrój na kilka długich pasków. Oba składniki podsmaż chwilę na łyżeczce smalcu.

                          4. Każdy plaster mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem, a wnętrze posmaruj łyżeczką musztardy. Na wołowinie z musztardą połóż plaster boczku, następnie podsmażony ogórek z cebulą i słupek chleba.

                          5. Mięso zwiń tak jak krokiety i obwiąż sznurkiem. Każdy zraz obtocz w mące i podsmaż krótko na oleju, aż się zrumieni.

                          6. Przełóż zrazy do garnka z grubym dnem i zalej wodą lub bulionem. Całość duś na małym ogniu przez 1,5–2 godziny.

                          7. Po ugotowaniu wyjmij zrazy z garnka. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest zbyt rzadki, możesz dodać odrobinę mąki i zagotować.

                          8. Przed podaniem usuń ze zrazów sznurek i ponownie umieść je w sosie.

                          Zrazy wołowe z boczkiem i ogórkiem to nie jedyna popularna forma podania tej potrawy. Często urozmaica się sos różnymi grzybami. Jak zrobić zrazy wołowe z pieczarkami ? Wystarczy, że w powyższym przepisie ogórek kiszony zastąpimy pokrojonymi pieczarkami, które wraz z cebulą staną się nadzieniem dla mięsa. Można też użyć suszonych grzybów. Jeśli mają trafić do sosu, wystarczy je dodać w połowie czasu duszenia.

                          Zobacz film: Involtinn di meanzane – zrazy z bakłażana. Źródło: Dzień Dobry TVN

                          Zrazy wołowe z piekarnika

                          Zrazy wołowe z piekarnika to alternatywa dla tradycyjnej techniki duszenia. Można wykorzystać ten sam przepis. Po podsmażeniu zrazy należy przełożyć do naczynia żaroodpornego zamiast do garnka (jeśli patelnia ma żaroodporną rączkę, można ją wstawić do piekarnika i przykryć folią aluminiową). Trzeba pamiętać, że jeśli przekładamy mięso do naczynia, trzeba wlać do niego powstały przy smażeniu sos. Zrazy pieczemy w temperaturze 180℃ około 1,5–2 godzin, sprawdzając od czasu do czasu miękkość wołowiny.

                          Zrazy wołowe mielone

                          Plastry wołowiny możemy zastąpić mięsem mielonym. W takim wypadku należy uformować kotlety ze zmielonej wołowiny z dodatkiem namoczonej w wodzie bułki tartej, soli i pieprzu. Zrazy wołowe mielone nadziewamy tak samo jak wersję z plastrami, czyli musztardą, ogórkiem, boczkiem i cebulą. Zaletą tego rozwiązania jest bardziej zwarta forma zrazów, które nie wymagają użycia sznurka.

                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

                          Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

                          Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                          Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                          Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                          Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                          Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                          Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                          Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                          Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                          Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                          Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                          Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
                          Materiał promocyjny

                          Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

                          Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

                          Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

                          Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                          Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                          "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                          "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                          Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                          Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                          Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
                          Materiał promocyjny

                          Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

                          Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                          Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                          Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                          Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                          10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
                          Materiał promocyjny

                          10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

                          Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                          Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                          Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                          Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                          Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                          Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                          Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                          Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                          Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
                          Materiał promocyjny

                          Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

                          Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                          Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                          Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                          Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                          Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                          Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                          "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                          "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                          Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
                          Materiał promocyjny

                          Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

                          Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                          Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                          Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                          Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                          Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
                          Materiał promocyjny

                          Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

                          Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                          Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                          Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                          Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                          Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                          Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                          Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
                          Materiał promocyjny

                          Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

                          "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                          "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                          Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                          Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                          "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                          "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                          Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
                          Materiał promocyjny

                          Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

                          Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                          Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                          Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                          Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                          Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
                          Materiał promocyjny

                          Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

                          Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                          Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                          Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                          Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                          To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                          To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                          Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                          Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                          Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                          Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                          Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                          Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                          E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
                          Materiał promocyjny

                          E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

                          Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                          Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                          Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                          Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                          Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                          Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                          Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                          Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                          9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                          9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                          Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                          Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                          Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                          Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                          #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                          #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                          Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                          Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                          Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                          Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                          Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                          Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                          Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

                          Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"