Przepis na tradycyjny piernik – jak go zrobić?

Piernik jest świątecznym ciastem, które przypadnie do gustu każdemu. Środek jest lekko wilgotny, a sam deser puszysty i pyszny. Kiedy zaczniesz piec piernik, w całym domu będzie pięknie pachnieć. Wypróbuj przepis na tradycyjny piernik staropolski i piernik bezglutenowy.

Nie wyobrażasz sobie świąt bez piernika? To tradycyjne ciasto możesz także wykonać w wersji bezglutenowej lub z dodatkiem orzechów. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny piernik staropolski i jego nowoczesne warianty.

Zobacz też: Rozgrzewająca szarlotka i domowy jabłecznik - przepisy Beaty Kartowicz >>>

Przepis na piernik tradycyjny

Piernik staropolski słynie z tego, że ciasto wewnątrz jest lekko wilgotne. Jednocześnie to puszysty deser, który rośnie w trakcie pieczenia. Poznaj przepis na piernik, który możesz zrobić w formie do chleba lub babki o długości około 30 centymetrów.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    • 3 jajka,
      • ¾ szklanki miodu,
        • ½ szklanki cukru,
          • 3 łyżki masła,
            • ½ szklanki mleka,
              • kilka łyżek przyprawy do piernika (w zależności od upodobań),
                • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

                  Zobacz też: Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować pyszny krem do eklerów >>>

                  Przygotowanie piernika tradycyjnego:

                  1. Przygotuj miód, podgrzewając go przez chwilę na wolnym ogniu. Odstaw do wystygnięcia.

                  2. Rozpuść sodę w łyżeczce letniej wody.

                  3. Jajka i masło umieść w dużej misce, a następnie zacznij ucierać aż powstanie jedna, gładka i puszysta masa. Do niej dodaj przesianą wcześniej mąkę. Dodawaj ją powoli, najlepiej partiami. Cały czas miksuj masę, aby składniki się łączyły.

                  4. Dolej podgrzany miód, cały czas mieszając.

                  5. Dodaj przyprawę do piernika, rozpuszczoną sodę w wodzie, a także mleko.

                  6. Ciasto powinno mieć gładką i jednolitą masę. Nie będzie ona zbyt gęsta, dlatego z łatwością przelejesz masę na blachę. Pamiętaj, aby wcześniej posmarować ją tłuszczem, by ciasto nie przywierało.

                  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

                  8. Piecz piernik tradycyjny przez około 45 minut. Po tym czasie sprawdź ciasto drewnianą wykałaczką – jeśli będzie mokra, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe. Piernik piecz do suchego patyczka.

                  Możesz także zrobić piernik z orzechami . Wystarczy, że dodasz do surowego ciasta z powyższego przepisu około pół szklanki posiekanych orzechów. Wybierz takie, które lubisz najbardziej. Chcesz jeszcze urozmaicić swoje świąteczne ciasto? Zrób p i ernik z bakaliami . Dodaj do masy ulubione składniki, około jednej szklanki.

                  Piernik przekładany – jak zrobić?

                  Ciekawą odmianą jest piernik z powidłami i budyniem. Tak przygotowane ciasto będzie doskonale smakować całej rodzinie. Piernik przekładany możesz przygotować nie tylko w trakcie świąt, świetnie sprawdzi się jako deser w okresie jesienno-zimowym. Piernik przekładany zrobisz w formie do chleba lub babki, która ma około 30 centymetrów długości.

                  Zobacz też: Jak zrobić ciastka francuskie? Przepisy z jabłkami, serem, budyniem i dżemem >>>

                  Składniki:

                  • 2 jajka,
                    • ½ kostki miękkiego masła,
                      • ¾ szklanki cukru,
                        • ⅓ szklanki miodu,
                          • ½ szklanki śmietany kwaśnej (np. 18%)
                            • 1½ szklanki mąki pszennej,
                              • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
                                • przyprawa korzenna lub do piernika – do smaku.

                                  Do przełożenia piernika:

                                  • 1 szklanka mleka,
                                    • budyń śmietankowy bez cukru,
                                      • 3 łyżki cukru,
                                        • ¾ szklanki śmietanki 30%,
                                          • powidła śliwkowe.

                                            Przygotowanie:

                                            1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek.

                                            2. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce letniej wody.

                                            3. Żółtka połącz z cukrem, miodem, śmietaną, wcześniej rozpuszczoną sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną oraz mąką. Miksuj tak długo, aż masa będzie jednolita.

                                            4. W tym czasie ubij białka na sztywną pianę i na samym końcu dodaj do ciasta. Najlepiej rób to powoli, partiami.

                                            5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz przez 45–50 minut. Sprawdzaj ciasto podczas pieczenia drewnianym patyczkiem – piecz piernik do suchego patyczka.

                                            6. Po upieczeniu odstaw piernik do wystudzenia. W tym czasie zabierz się za wykonanie warstwy budyniowej.

                                            7. Odlej ćwierć szklanki mleka i wymieszaj je z budyniem śmietankowym, a także z cukrem. Zagotuj resztę mleka ze śmietanką.

                                            8. Przelej masę z budyniem do gotującego się mleka i energicznie mieszaj, aby budyń zgęstniał.

                                            9. Po wystudzeniu przekrój piernik na 3 części.

                                            10. Pierwszą z nich posmaruj powidłami i przykryj drugą częścią. Posmaruj ją budyniem i połóż na wierzch trzecią część. Piernik odstaw do lodówki na kilka godzin.

                                            Jak zrobić piernik bezglutenowy?

                                            Jeśli nie możesz jeść tradycyjnego piernika staropolskiego, możesz wykonać wersję bezglutenową. Przepis wymaga użycia formy keksowej o długości około 25 centymetrów.

                                            Składniki:

                                            • 1 szklanka mąki bezglutenowej,
                                              • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
                                                • kilka łyżek przyprawy piernikowej bez zawartości glutenu,
                                                  • ¾ szklanki miodu,
                                                    • 2 łyżki brązowego cukru,
                                                      • 1 jajko,
                                                        • ½ szklanki mleka,
                                                          • ½ kostki masła (możesz zastąpić olejem kokosowym),
                                                            • ½ szklanki orzechów.

                                                              Przygotowanie:

                                                              1. Na małym ogniu rozpuść masło z miodem oraz cukrem.

                                                              2. Sodę rozpuść w łyżce letniej wody.

                                                              3. Przełóż roztopione masło i miód do większej miski. Dodaj mąkę, a także przyprawę do piernika. Wymieszaj dokładnie masę.

                                                              4. Dodaj mleko, posiekane orzechy, a także jajko. Cały czas mieszaj masę, aby była gładka i jednolita.

                                                              5. Przelej masę do formy wcześniej wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym. Piecz piernik w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, co jakiś czas sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy wnętrze ciasta jest już suche.

                                                              Autor: Filip Yak

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości