Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?

Faworki, chruściki, chrust – nazwy są różne, ale smak ten sam. Faworki są pyszne, słodkie, chrupiące i trudno wyobrazić sobie bez nich karnawał czy Tłusty Czwartek. Przepis na faworki domowe to, wbrew pozorom, nic trudnego. Sprawdź, jak przygotować tradycyjny chrust.

Czym są faworki?

Faworki, zwane również chrustem, to tradycyjne ciasteczka – chrupkie, w kształcie złożonej kokardki, słodkie, z cukrem pudrem. W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na Tłusty Czwartek i w tzw. ostatki. Chociaż chrust króluje głównie w czasie karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go o dowolnej porze roku. Jak zrobić faworki? Do ich przygotowania potrzebne są m.in. mąka, żółtka, śmietana i odrobina octu lub spirytusu. Można jednak przygotować je w wersji wegańskiej albo z piwem.

Poznaj też przepisy na pączki i faworki autorstwa:

Faworki – przepis na wycinanie chrustu

Wycinanie i składanie faworków to przyjemne i proste zajęcie. Przepis na wycinanie chrustu krok po kroku:

  1. Na środku każdego paska zrób nacięcie o długości około 3 cm.
    1. Lekko naciągnij ciasto, dzięki czemu poszerzysz nacięcie.
      1. Jeden koniec ciasta przeciągnij przez nacięcie i wywiń na zewnątrz.
        1. Lekko potrząśnij ciastem, aby faworek nabrał ładnego kształtu.
          1. Uformowane faworki ułóż na papierze lub ściereczce i przykryj drugą ściereczką, by nie wyschły.
            1. Duży garnek postaw na dużym palniku. Do garnka wlej olej i rozgrzej go do około 180℃. Następnie zmniejsz ogień do minimum.
              1. Faworki wkładaj do garnka po kilka sztuk. Smaż przez około minutę z obu stron.
                1. Wyławiaj faworki łyżką cedzakową i układaj na ręcznikach papierowych.
                  1. Posyp faworki cukrem pudrem.

                    Faworki - prosty przepis krok po kroku

                    Składniki na faworki (około 30 sztuk):

                    • 200 g mąki pszennej,
                      • szczypta soli,
                        • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
                          • 1 jajko,
                            • 2–3 żółtka,
                              • ½ łyżki cukru pudru,
                                • 3 łyżki gęstej śmietany,
                                  • ½ łyżki spirytusu lub octu,
                                    • 1½ kg smalcu lub 2 l oleju,
                                      • Cukier puder do posypania.

                                        Faworki – przepis na tradycyjny chrust. Przygotowanie:

                                        1. Przesiej do miski mąkę, dodaj sól i proszek do pieczenia, a potem wymieszaj.
                                          1. W osobnym naczyniu ubij 1 całe jajko i 2–3 żółtka z łyżką cukru pudru. Jajka mają być gęste, z puszystą pianą. Ubijaj je przez około 8 minut.
                                            1. Do mąki dodaj jajka, śmietanę i spirytus. Wymieszaj wszystko łyżką lub zmiksuj.
                                              1. Składniki zagnieć na gładkie ciasto i uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na 30–45 minut (w temperaturze pokojowej).
                                                1. Zagniataj ciasto około 8 minut. Rozwałkuj je na cienki placek. Złóż na pół i znów rozwałkuj. Czynność powtórz jeszcze 2–3 razy. Ciasto możesz dodatkowo tłuc wałkiem.
                                                  1. Podziel ciasto na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na cieniutkie placki. Pozostałe ciasto przykryj folią spożywczą, aby nie wyschło.
                                                    1. Wytnij faworki i usmaż zgodnie z przepisem na początku strony.

                                                      Faworki z piwem - przepis krok po kroku

                                                      Składniki na faworki z piwem (około 30 sztuk):

                                                      • 12–14 żółtek jaj,
                                                        • 6 łyżek cukru,
                                                          • 5 szklanek mąki pszennej oraz mąka do posypania,
                                                            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                              • 1 szklanka piwa,
                                                                • 2–2,5 l oleju słonecznikowego,
                                                                  • Cukier puder do posypania.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    1. Żółtka utrzyj z cukrem lub ubij mikserem przez około 8 minut (na najwyższych obrotach). Żółtka powinny być gęste, puszyste i jasne.
                                                                      1. Przesiej mąkę i dodaj ją do jajek razem z proszkiem do pieczenia.
                                                                        1. Powoli wlewaj piwo do pozostałych składników, ciągle mieszając wszystko łyżką.
                                                                          1. Masę połącz w kulę. Możesz dodać więcej mąki, jeśli ciasto za bardzo się klei.
                                                                            1. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj około 7 minut.
                                                                              1. Wybijaj ciasto wałkiem, dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Możesz złożyć ciasto dwa razy na pół i rozbić jeszcze raz na płasko lub rozwałkować.
                                                                                1. Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj każdą kolejno na bardzo cienkie placki. Gdy rozwałkowujesz jedną część ciasta, pozostałe przykryj folią spożywczą, aby nie wyschły.
                                                                                  1. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj faworki i smaż zgodnie z przepisem podanym na początku strony.

                                                                                    Faworki – przepis bez śmietany (wegański chrust)

                                                                                    Składniki na faworki bez śmietany i jajek (wegańskie):

                                                                                    • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
                                                                                      • ¾ szklanki mleka roślinnego (np. niesłodzone mleko sojowe),
                                                                                        • 1 łyżka cukru pudru oraz cukier puder do posypania (może być trzcinowy, nierafinowany),
                                                                                          • 50 ml alkoholu, np. cytrynówki,
                                                                                            • Roślinny tłuszcz do smażenia.

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              1. Przesiej mąkę, dodaj cukier puder i olej. Wymieszaj (możesz rozetrzeć olej palcami).
                                                                                                1. Do mąki, cukru i oleju dodaj alkohol, a potem powoli wlej mleko roślinne.
                                                                                                  1. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto – powinno być elastyczne i lekko twarde.
                                                                                                    1. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30–45 minut.
                                                                                                      1. Ciasto rozwałkuj cieniutko – możesz podsypywać je delikatnie mąką.
                                                                                                        1. Wycinaj i smaż faworki zgodnie z przepisem na początku strony.

                                                                                                          Faworki przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu – ciastka szybko chłoną wilgoć, przez co chruściki mogą szybko przestać być kruche.

                                                                                                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: dulezidar/GettuImages

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości