Suszona wołowina to wartościowa przekąska, szczególnie doceniana przez miłośników pieszych wędrówek i zwolenników sportów siłowych. Suszona wołowina ma niepowtarzalny smak i wysoką wartość odżywczą, a ponadto szybko zaspokaja głód. Wystarczy jej niewielka ilość, aby czuć się sytym. Suszoną wołowinę można kupić w wielu marketach i sklepach internetowych. Istnieje również możliwość samodzielnego przygotowania suszonej wołowiny. Wszyscy miłośnicy wartościowych przekąsek zastanawiający się, jak ją zrobić, powinni zacząć od zakupu wysokiej jakości mięsa.
Zobacz też: Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem >>>
Suszona wołowina – kupić czy zrobić samodzielnie?
Suszona wołowina ( beef jerky ) , to pyszna przekąska, która przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych. W suszeniu mięsa specjalizowali się Indianie Północnoamerykańscy, dla których suszenie było ważnym sposobem utrwalania żywności. Dziś smakołyk ten jest również dostępny w Polsce. Każdy miłośnik suszonej wołowiny, wie gdzie ją kupić . Znaleźć ją można zarówno na półkach supermarketów, jak i w ofercie sklepów internetowych. Warto zaznaczyć, że jest to przekąska, którą można przyrządzić samodzielnie. Nie wymaga bogatego doświadczenia kulinarnego ani wielu składników. Wystarczy zaopatrzyć się w kawałek młodej, chudej wołowiny (z jak najmniejszą ilością przerostów) i zestaw przypraw do marynaty. Niezbędny jest też piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, choć i bez tego można przygotować porcję suszonej wołowiny.
Suszona wołowina – przepis
Jak zatem zrobić suszoną wołowinę (beef jerky). Nic prostszego!
Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy - przepisy >>>
- 1. Na początek przygotuj kilogramowy kawałek wołowiny. Do suszenia nadaje się ligawa, antrykot i polędwica wołowa.
- 2. Włóż mięso do zamrażalnika, aby ułatwić sobie krojenie. Ważne jest, aby mięso nie było zamarznięte. Musi być jednak na tyle twarde, aby można je było pokroić w poprzek włókien na paski o grubości ok. 1 cm.
- 3. Następnie mięso włóż do miski z wcześniej przygotowaną marynatą (przepisy poniżej) i wymieszaj wszystko ręcznie.
- 4. Naczynie zakryj folią spożywczą i włóż je do lodówki na minimum 24 godziny.
- 5. Po upływie doby osusz mięso za pomocą ręczników papierowych, po czym włóż je do piekarnika.
- 6. Kawałki mięsa wieszaj (układaj) na ruszcie lub nabijaj na patyczki do szaszłyków (trzeba je potem powiesić w piekarniku).
- 7. Susz w piekarniku nagrzanym do 50–60℃. Poszczególne kawałki wołowiny nie powinny się ze sobą stykać.
- 8. Po 4–6 godzinach suszona wołowina powinna być gotowa. Jednak zanim umieścisz ją w naczyniu do przechowywania sprawdź, czy nie jest jeszcze wilgotna, bo niedosuszone mięso szybko się psuje.
Marynata do suszonej wołowiny
Suszona wołowina cieszy się popularnością nie tylko z uwagi na wartość odżywczą, ale też ze względu na walory smakowe. Jest to przekąska, która za każdym razem może smakować inaczej. Przygotowując suszoną wołowinę, trzeba również przyrządzić marynatę , która sprawia, że wołowina ma bardziej ostry lub słodki smak bądź jest przesycona aromatem konkretnych ziół.
Zobacz też: Smażona wołowina po seczuańsku – przepisy, które warto poznać >>>
Przepisy na marynatę (na 1000 g mięsa):
Przepis nr 1
- 80 ml sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 1 cm imbiru startego na drobnej tarce,
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
- ½ łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 30 ml wody.
Przepis nr 2
- 200 ml whisky,
- 50 ml sosu Worcester,
- 150 ml sosu sojowego (jasnego),
- 1 cebula pokrojona w piórka,
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
- 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki,
- 2 łyżeczki kolendry w ziarnach,
- 1 łyżeczki suszonej kozieradki.
Przepis nr 3
- 100 ml sosu sojowego,
- 100 ml sosu teriyaki,
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
- 1 cebula pokrojona w piórka,
- 2 cm imbiru pokrojonego w plasterki,
- 1 łyżka miodu,
- sok z jednej limonki,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
- ½ łyżeczki chilli w płatkach.
Wartość odżywcza suszonej wołowiny
Suszona wołowina może stać się prowiantem w trakcie wędrówek. W związku z tym, że w procesie produkcji zostaje pozbawiona wody, można ją przechowywać (bez konserwantów) przez dłuższy czas. Dodatkowo suszona wołowina posiada wartości odżywcze , na które zwracają uwagę przede wszystkim miłośnicy sportów siłowych. Jest ona bardzo dobrym źródłem białka o wysokiej jakości (100 g produktu zawiera ok. 50 g białka), które odgrywa ważna rolę przy budowaniu mięśni. W trakcie suszenia wołowina nie traci też innych cennych składników odżywczych, tj. witaminy B12 oraz składników mineralnych, do których należą: żelazo, cynk, fosfor i selen. Należy jednak podkreślić, że przed zakupem suszonej wołowiny trzeba sprawdzić zawartość sodu, który spożywany w zwiększonej ilości zwiększa ryzyko chorób serca i nadciśnienia. Ponadto jest to przekąska, która nie zawiera błonnika mającego pozytywny wpływ na przemianę materii. Nie można też zapomnieć o tym, że suszona wołowina jest źródłem niemałej ilości kalorii. Spożywanie jej w nadmiarze może przyczynić się do wzrostu wagi ciała.
Autor: Bernadetta Jeleń
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"