Suflet czekoladowy, z parmezanem lub jabłkami. 3 proste przepisy na każdą okazję!

Suflet z parmezanem
Fot. margouillatphotos / Getty Images
Suflet jest nieskomplikowanym wypiekiem na bazie jaj, który można podawać na śniadanie, kolację, jako przekąskę lub deser. W zależności od dodatków może stać się wytrawnym podwieczorkiem lub odrobiną słodkiej przyjemności w ciągu dnia. Sekret udanego sufletu tkwi w krótkim czasie mieszania składników i odpowiedniej temperaturze pieczenia.
  • Przepis na suflet z parmezanem
    • Suflet czekoladowy – przepis
      • Suflet jabłkowy – przepis na suflet z owocami

        Zobacz też: 

        Jak zrobić jajko w koszulce, by żółtko było idealnie płynne? Przepisy na prosty i efektowny przysmak

        Suflet to wypiek na bazie utartych z cukrem i masłem żółtek jaj oraz piany ubitej z białek. Przepis na suflet można z powodzeniem modyfikować, dodając rozpuszczoną czekoladę, sery, owoce czy orzechy. Przygotowanie idealnego sufletu bywa problematyczne ze względu na delikatną strukturę tej potrawy – często po wyjęciu z piekarnika suflet bardzo szybko opada. Suflet należy przygotować w ceramicznych naczyniach, zwanych ramekinami lub kokilkami, i podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Naczynie do sufletu znaleźć można w niemal wszystkich sklepach z wyposażeniem do domu i kuchni oraz w większych supermarketach.

        Przepis na suflet z parmezanem

        Suflet na śniadanie doskonale sprawdzi się w wersji wytrawnej, z dodatkiem parmezanu. Można go przygotować z użyciem warzyw, przypraw oraz innych serów. To właśnie suflet serowy uważany jest za jedną z najpopularniejszych propozycji podania tego dania.

        Składniki (na 8 porcji):

        • masło do posmarowania kokilek,
          • 300 g startego parmezanu,
            • 20 g masła,
              • 20 g mąki,
                • 250 ml zimnego mleka,
                  • 6 żółtek,
                    • 10 białek,
                      • po szczypcie soli i pieprzu.

                        Przygotowanie:

                        1. Przygotowanie sufletu rozpocznij od dokładnego wysmarowania kokilek masłem. Następnie do każdej z nich wsyp starty parmezan, tak żeby oblepił dna i ścianki foremek.

                        2. W garnku rozpuść 20 g masła, dodaj mąkę i smaż, mieszając kilka minut.

                        3. Następnie wlej zimne mleko, dopraw solą i pieprzem i mieszając, gotuj około 2 minuty.

                        4. Przelej mieszankę do miski, dodaj żółtka jaj, wymieszaj i odstaw pod przykryciem do ostudzenia.

                        5. W tym czasie ubij białka jaj na sztywną pianę, ⅓ piany przełóż do masy sufletowej i wymieszaj. Następnie dodaj resztę piany i startego sera. Szybko wymieszaj.

                        6. Kokilki wypełnij masą po brzegi i włóż naczynia do piekarnika rozgrzanego do 200℃. Suflety powinny piec się około 9 minut, należy podawać je tuż po wyjęciu z piekarnika.

                        Suflet czekoladowy – przepis

                        Najbardziej znaną wersją sufletu na słodko jest suflet czekoladowy . Można go wykonać zarówno z gorzkiej, mlecznej, jak i z białej czekolady. Przepis można wzbogacić ulubionymi przyprawami, takimi jak cynamon, kardamon czy odrobina papryczki chili. Doskonałym pomysłem jest również dodanie niewielkiej ilości alkoholu, rumu albo ulubionego likieru.

                        Składniki (na 4 porcje):

                        • 140 g posiekanej gorzkiej czekolady,
                          • 90 ml śmietanki kremówki 36%,
                            • 3 jajka,
                              • 2½ łyżki cukru,
                                • 1 łyżka rumu,
                                  • 20 g cukru waniliowego lub cynamonowego do oprószenia kokilek,
                                    • 20 g masła do wysmarowania kokilek,
                                      • szczypta soli.

                                        Przygotowanie:

                                        1. Do upieczenia sufletów przygotuj 4 kokilki o pojemności 180 ml. Naczynia wysmaruj masłem o temperaturze pokojowej. Natłuść całe kokilki, po sam brzeg, żeby suflet wyszedł odpowiedni. Tak przygotowane naczynia warto oprószyć w środku cukrem, ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie cukru waniliowego lub cynamonowego.

                                        2. W garnku zmieszaj śmietanę kremówkę, rum i cukier.

                                        3. Mieszankę zagotuj, po zdjęciu z ognia wrzuć do niej drobno posiekaną gorzką czekoladę. Odstaw na kilka minut, następnie wymieszaj, aż powstanie gęsty sos czekoladowy, który następnie należy odstawić do ostudzenia.

                                        4. Do sosu dodaj żółtka i wymieszaj do dokładnego połączenia.

                                        5. W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę białka jaj ze szczyptą soli. Dodaj ⅓ białek do sosu czekoladowego. Następne wlej resztę piany i delikatnie wymieszaj – ważne, aby nie mieszać zbyt długo, ponieważ wtedy suflet nie wyrośnie.

                                        6. Masę wlej do kokilek i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200℃. Po około minucie zmień temperaturę na 180℃. Piecz około 15 minut, jeżeli korzystasz z termoobiegu, lub nieco dłużej, jeśli termoobieg nie jest włączony.

                                        Suflet jabłkowy – przepis na suflet z owocami

                                        Suflet można podawać również z dodatkiem owoców. Doskonale sprawdzają się jabłka z cynamonem.

                                        Składniki (na 4 porcje):

                                        • 3 jajka,
                                          • 1 łyżka masła,
                                            • 2 łyżki mleka,
                                              • 2 łyżki płatków owsianych,
                                                • 100 g półtłustego twarogu,
                                                  • 1 małe jabłko,
                                                    • łyżeczka cynamonu,
                                                      • 1 łyżka cukru waniliowego,
                                                        • 20 g masła do wysmarowania kokilek,
                                                          • szczypta soli.

                                                            Przygotowanie:

                                                            1. Przygotowanie jabłkowego sufletu rozpocznij od wymieszania żółtek jaj z twarogiem, łyżką masła, płatkami owsianymi, mlekiem oraz cukrem waniliowym.

                                                            2. Następnie ubij na sztywną pianę białka jaj, doprawiając solą do smaku. Pianę wymieszaj z masą twarogową.

                                                            3. Kokilki wysmaruj dokładnie masłem, następnie ułóż na ich dnie cienkie paski jabłka. Owoc posyp cynamonem.

                                                            4. Wyłóż do naczyń masę sufletową po brzegi. Kokilki włóż do piekarnika rozgrzanego do 190℃ na około 15 minut. Suflet jabłkowy należy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

                                                            Więcej:

                                                            Zobacz film: Pyszne domowe słodycze, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości