Makaron spaghetti ze szpinakiem to pyszne i pożywne danie, które doskonale nadaje się na obiad, lunch ze znajomymi czy kolację we dwoje. Potrawę można przygotować na szybko lub zdecydować się na domowy makaron ze świeżym szpinakiem. Wszystko zależy od naszych preferencji i czasu.

Spaghetti ze szpinakiem jest daniem bardzo popularnym w Polsce, natomiast we Włoszech na stołach dużo częściej pojawia się typowe spaghetti z sosem pomidorowym lub bolońskim. Podpowiadamy, jak przygotować makaron ze szpinakiem i o jakie składniki można wzbogacić przepis?

Przepis na spaghetti ze szpinakiem

Makaron spaghetti ze szpinakiem jest prosty do przygotowania. Danie można zrobić w 15 minut bez zbędnego trudu. Na początku należy jednak zdecydować, czy użyjemy gotowego makaronu, czy też samodzielnie go przygotujemy. Domowy makaron jest pyszny jednak wymaga trochę czasu i wysiłku. W niektórych sklepach możemy także znaleźć makaron szpinakowy, który ma zielony kolor. Zamiast spaghetti możemy wybrać penne, tagliatelle lub inny typ makaronu. Wszystko zależy od naszej inwencji i czasu, który mamy na przygotowanie dania. W zależności od pory roku możemy także wybrać szpinak mrożony lub świeży , najlepiej typu baby . Liście szpinaku są bardzo zdrowe i zdaniem niektórych badaczy mają działanie antynowotworowe, a także chronią przed miażdżycą.

Składniki potrzebne do przygotowania spaghetti ze szpinakiem dla dwóch osób:

· 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku,

· 4 ząbki czosnku,

· 2 cebule,

· 500 g makaronu,

· parmezan do posypania potrawy,

· olej lub oliwa z oliwek (2–3 łyżki).

Sos do spaghetti ze szpinakiem – składniki

Do przygotowania sosu do makaronu ze szpinakiem dla dwóch osób potrzebujemy:

· około 200 ml śmietany 18%,

· 200 g kremowego serka topionego lub sera typu lazur albo gouda,

· szczypty soli i pieprzu,

· innych przyprawy w zależności od upodobań (na przykład słodka papryka, bazylia itp.).

Do sosu możemy także wybrać inny ser, na przykład fetę lub mascarpone, albo połączyć kilka serów razem i stworzyć danie dla smakoszy. Jeśli chcemy, aby sos był mniej kaloryczny, możemy zastąpić śmietanę jogurtem i dodać ser biały lub typu light .

Przygotowanie spaghetti ze szpinakiem – krok po kroku

Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron, a następnie gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jeżeli zależy nam na tym, aby makaron był al dente , powinniśmy skrócić czas z opakowania o około dwie minuty. Cebulę obieramy i kroimy, a na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek i wrzucamy tam czosnek. Po pewnym czasie dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu od razu ze składnikami na patelni. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek i przyprawy. Następnie dorzucamy szpinak i czekamy, aż puści sok. Odcedzamy makaron i dodajemy go na patelnię. Pamiętajmy, aby nie przelewać makaronu wodą. Wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze po porcji i posypujemy startym parmezanem. Spaghetti ze szpinakiem i sosem gotowe!

Inne wersje spaghetti ze szpinakiem

Nasz przepis możemy wzbogacić o dodatkowe składniki, w zależności od upodobań smakowych. Najpopularniejsze wersje makaronu ze szpinakiem i dodatkami to:

· spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem : dodanie mięsa zdecydowanie zmienia smak dania i sprawia, że jest bardziej sycące; kurczaka możemy podsmażyć razem z cebulą i dalej postępować tak samo, jak w wyżej opisanym przepisie,

· spaghetti ze szpinakiem i fetą : zamiast serka topionego lub goudy możemy dodać ser feta, który nada naszemu daniu greckiego charakteru,

· spaghetti ze szpinakiem i serem : zdecydowanie możemy trochę zaszaleć i dodać więcej niż jeden rodzaj sera, tworząc bardzo kremowe danie; pysznym połączeniem jest ser pleśniowy, ser mozzarella, ser gouda i serek mascarpone,

· spaghetti ze szpinakiem i pomidorami : połączenie pomidorów i szpinaku nie wszystkim odpowiada, jednak w lecie, gdy możemy dostać pyszne i świeże pomidory, warto wykorzystać je jako dodatek; w innych porach roku możemy zrobić spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami ,

· spaghetti ze szpinakiem i łososiem : to wspaniałe połączenie na obiad dla wegetarian lub dla osób, które lubią nietypowe, kreatywne kompozycje smakowe; możemy zdecydować się na łososia w formie filetu lub na plastry tej ryby z opakowania. W każdym przypadku dodajemy łososia na patelnię do cebuli, szpinaku i czosnku, a następnie czekamy, aż ryba rozpadnie się na mniejsze kawałki.

Makaron spaghetti ze szpinakiem to pyszne i zdrowe danie, które nadaje się na różne okazje. W zależności od preferencji domowników lub gości możemy dodać inne składniki i stworzyć niebiański smak na talerzu.

Zobacz film: Sycące spaghetti bolognese - wersja wege


Sycące spaghetti bolognese - wersja wege. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
91
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0