Przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, ale pozwoli Ci zaskoczyć bliskich

Spaghetti z krewetkami i oliwkami
Fot. Jordan Lye / Getty Images
Spaghetti z krewetkami i czosnkiem, spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym czy spaghetti z krewetkami i szpinakiem to tylko kilka z wielu niezliczonych sposobów przygotowania spaghetti z krewetkami. Chciałbyś przygotować spaghetti z krewetkami, ale nie wiesz od czego zacząć? Poznaj smaczne, szybkie i proste przepisy na spaghetti z krewetkami koktajlowymi.
  • Spaghetti z krewetkami – daj się ponieść fantazji
    • Spaghetti z krewetkami – przepis
      • Przepis na spaghetti z krewetkami i czosnkiem
        • Przepis na spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami

          Zobacz też:

          Spaghetti wegetariańskie - przepis na sos bez mięsa

          Typowe danie spaghetti składa się z ugotowanego makaronu wymieszanego z wybranym przez nas sosem. Opcjonalnie można również posypać wierzch dania startym serem, np. parmezanem.

          Spaghetti z krewetkami – daj się ponieść fantazji

          Większości z nas spaghetti kojarzy się jedynie z połączeniem makaronu z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, z odrobiną parmezanu na wierzchu. Nic bardziej mylnego! Ciekawą odmianą będzie spaghetti z krewetkami . Spaghetti z krewetkami koktajlowymi to potrawa, którą można zaserwować zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i na wykwintną kolację dla znajomych. Przepis na spaghetti z krewetkami jest niezwykle prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu. W celu urozmaicenia swojego menu warto spróbować spaghetti z krewetkami na winie , spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym , czy spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym . Musimy pamiętać, że najistotniejszą częścią dania, która zagwarantuje doskonały smak potrawy, jest właśnie sos do spaghetti z krewetkami . Amatorom spaghetti z krewetkami i warzywami , którzy preferują bardziej lekkostrawne dania, polecamy spaghetti z krewetkami i szpinakiem albo spaghetti z krewetkami i cukinią.

          Zobacz film: Spaghetti bez mięsa, przepis. Źródło: Dzień Dobry TVN

          Spaghetti z krewetkami – przepis

          Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji:

          · 0,5 kg surowych krewetek,

          · 250 g makaronu spaghetti,

          · 2-3 ząbki czosnku,

          · 1 cebula,

          · 1 papryczka chili,

          · 1 cytryna,

          · około 100 g masła,

          · 50 ml wytrawnego białego wina,

          · oliwa z oliwek,

          · pieprz i sól.

          Przygotowanie:

          1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

          2. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go, przelej oliwą z oliwek i wymieszaj.

          3. Pokrój czosnek w plasterki, drobno posiekaj papryczkę chili oraz pokrój cebulę w kostkę.

          4. Zamarynuj krewetki w oliwie z oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.

          5. Na rozgrzaną patelnię wrzucaj partiami krewetki i smaż każdą z partii po około 30 sekund z każdej strony.

          6. Na tej samej patelni zeszklij cebulę wraz z czosnkiem.

          7. Dodaj na patelnię odrobinę chili i całość zalej białym winem.

          8. Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dolej odrobinę wody.

          9. Następnie na patelnię dodawaj kawałki zimnego masła.

          10. Mieszaj sos do momentu, aż powstanie delikatna, gładka emulsja, a następnie dodaj startą skórkę z cytryny i sok.

          11. Do tak przygotowanego sosu dodaj makaron, a po chwili również krewetki.

          12. Całość posyp chili, dopraw solą i pieprzem do smaku, polej oliwą. Wymieszaj i smacznego!

          Jak widać, spaghetti z krewetkami w białym winie jest proste do przygotowania i nie wymaga wiele czasu.

          Przepis na spaghetti z krewetkami i czosnkiem

          Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

          · 250 g krewetek tygrysich,

          · 100 g makaronu spaghetti,

          · 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

          · 1 duży ząbek czosnku,

          · około 70 g masła,

          · sok z cytryny i skórka startej cytryny,

          · sól i pieprz.

          Przygotowanie:

          1. Oczyść krewetki (jeśli tego wymagają).

          2. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

          3. Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego czosnek i skórkę z cytryny, następnie podsmaż.

          4. Dodaj krewetki i smaż po minucie z każdej strony.

          5. Dopraw krewetki solą i pieprzem, a następnie posyp natką pietruszki i wymieszaj.

          6. Ugotowany makaron oraz kilka łyżek wody z makaronu przełóż na patelnię.

          7. Podgrzewaj, co chwila mieszając, skrop sokiem z cytryny.

          Przepis na spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami

          Składniki potrzebne do przygotowania 2-4 porcji:

          · 200 g makaronu spaghetti,

          · 250 g krewetek,

          · pół słoika suszonych pomidorów,

          · 1 cebula,

          · 1 ząbek czosnku,

          · przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia).

          Przygotowanie:

          1. Krewetki obierz i umyj.

          2. Wymieszaj oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

          3. Zamarynuj krewetki i odstaw na pół godziny.

          4. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na patelni.

          5. Następnie dodaj na patelnię krewetki i smaż przez około 3 minuty.

          6. Na koniec dodaj suszone pomidory.

          7. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

          8. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię, całość wymieszaj i podsmażaj przez chwilę.

          Chcąc nieco odmienić tę potrawę, możemy zastąpić suszone pomidory pomidorkami koktajlowymi. W ten sposób uzyskamy spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi .

          Spaghetti z krewetkami i pomidorami to tylko jedna z wersji spaghetti z krewetkami tygrysimi . Dla fanów spaghetti z krewetkami w sosie , idealnym wyborem będzie spaghetti z krewetkami koktajlowymi w sosie śmietanowym .

          Spaghetti z krewetkami i szpinakiem – przepis

          Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji:

          · 200 g makaronu spaghetti,

          · 100 g krewetek tygrysich,

          · około 200 g świeżego szpinaku,

          · mała śmietanka (słodka) 18%,

          · 1 cebula,

          · zielone pesto (2 łyżeczki),

          · 2 ząbki czosnku,

          · przyprawy (sól, pieprz, chili),

          · masło.

          Przygotowanie:

          1. Obierz krewetki. Dopraw je solą i pieprzem.

          2. Pokrój cebulę w kostkę, posiekaj drobno czosnek. Podsmaż wszystko na maśle.

          3. Na patelnię wlej śmietankę, a następnie dodaj 2 łyżeczki pesto.

          4. Po chwili dodaj świeży szpinak.

          5. Całość gotuj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w sos. Do sosu dodaj ugotowany według instrukcji na opakowaniu makaron.

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości