Dowiedz się, jak najlepiej przygotować shish kebab i jakich przypraw do niego dodać

Shish kebab przepis
Fot. Getty Images/runner of art
Shish kebab możemy przygotować w bardzo wielu wersjach. Chociaż zwykle jest to danie grillowane, obecnie może być również przygotowywane na patelni lub w piekarniku. Zobacz nasze propozycje przygotowania i przyprawy, których warto użyć!

Zobacz też: Smalec z fasoli czy z ciecierzycy? Przepisy na smalec wegetariański >>>

Shish kebab to popularne w Turcji danie, które fanów zdobywa również w naszym kraju. Często nazywane jest szisz kebab lub po prostu szisz. Są to grillowane kostki mięsa, bardzo podobne do popularnego w naszym kraju szaszłyka, jednak w przeciwieństwie do niego, mięso i warzywa podawane są na talerzu osobno. Na szpikulcu grilluje się jedynie mięso.

Shish kebab – co to jest?

Shish kebab to jeden z wielu rodzajów kebabów znanych na całym świecie. Tradycyjnie przyrządza się go z jagnięciny, jednak istnieją również wersje z mięsem wołowym lub z cielęciną, a nawet z miecznikiem czy kurczakiem. Shish kebab to angielskie tłumaczenie słowa şiş , które oznacza „miecz”, „szpikulec” lub „kebab” – pieczone danie mięsne. Chociaż tradycyjnie shish kebab jest przyrządzany na grillu, można smażyć go również na patelni lub piec w piekarniku, co jest najzdrowszym rozwiązaniem.

Zobacz też: Przepis na croquembouche, czyli tort ptysiowy. Dzieci robiły go w MasterChef Junior. Ty też go zrobisz! >>>

Przygotowanie shish kebaba wymaga odpowiednich umiejętności kulinarnych i poświęcenia trochę czasu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy przyrządzili to danie w domowym zaciszu. W przygotowaniu równie ważne, jak mięso, są użyte przyprawy.

Shish kebab – przyprawy

Ponieważ kebab shish to samo mięso, niezwykle istotne są przyprawy wykorzystywane do jego przyrządzenia. Bardzo popularne są kmin, kolendra, papryka i czosnek. W sprzedaży dostępne są gotowe mieszanki przypraw do kuchni tureckiej . W ich skład wchodzą między innymi: papryka słodka, gorczyca, kolendra, majeranek, jałowiec, rozmaryn, pieprz czarny, chili, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

Przepis na shish kebab wołowy

Kebab wołowy możesz przyrządzić również z cielęciny. Jes to to prawdopodobnie najbardziej popularna forma shish kebaba.

Składniki (na ok. 5 kebabów):

  • 500 g wołowiny,
    • 2 cebule,
      • 1 czerwona papryka,
        • 1 jajko,
          • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
            • 1 łyżeczka przyprawy kebab,
              • 5 łyżeczek oleju,
                • 1 łyżka szczypiorku,
                  • przyprawy dla smaku – czarny pieprz mielony, sól, przyprawa tzatziki.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Paprykę pokrój na małe kostki, dodaj jogurt, szczypiorek i przyprawę tzatziki. Całość wymieszaj ze sobą.

                    2. Odstaw tak przygotowany sos na 2 godziny do lodówki. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać mięso.

                    3. Obierz cebulę i drobno posiekaj.

                    4. Mięso umyj i osusz, następnie zmiel dwukrotnie, jeśli nie masz maszynki, możesz kupić gotowe mięso mielone.

                    5. Do mięsa przygotowanego w misce dodaj posiekaną cebulę, jajko, przyprawę kebab, pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.

                    6. Z gotowej masy uformuj 5 kotletów, następnie usmaż je obustronnie na rozgrzanym oleju.

                    7. Podawaj z chlebkiem pita lub ryżem i przygotowanym wcześniej sosem.

                    Przepis na shish kebab z piekarnika

                    Jeśli ze względów zdrowotnych unikasz dań smażonych lub grillowanych, dobrym rozwiązaniem będzie kebab shish z piekarnika.

                    Składniki (na ok. 2–3 kebaby):

                    • 250 g mielonego mięsa drobiowego,
                      • 0,5 czerwonej cebuli,
                        • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej,
                          • 0,5 łyżki sezamu,
                            • 0,5 łyżeczki czosnku i curry,
                              • 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej,
                                • kilka listków świeżej bazylii i natki pietruszki.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Cebulę i zioła drobno posiekaj.

                                  2. Wszystkie składniki, razem z mięsem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 2–3 godziny.

                                  3. Po upływie tego czasu z masy uformuj 2–3 kotlety, a następnie nadziej je na patyczki do szaszłyków.

                                  4. Krótko podsmaż z obu stron, po czym piecz na kratce w rozgrzanym do 180℃ piekarniku przez 25–30 minut.

                                  Zobacz też: Kergulena – ryba o białym, delikatnym mięsie. Przepisy na kergulenę >>>

                                  Shish kebab z grilla

                                  Najbardziej popularną i tradycyjną formą przygotowania tego rodzaju kebaba jest grillowanie, chociaż nie zawsze mamy możliwość takiego sposobu przygotowania, warto spróbować danie w tej wersji.

                                  Składniki (na ok. 10 kebabów):

                                  • 1 kilogram polędwicy wołowej,
                                    • 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
                                      • 1 łyżka octu,
                                        • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
                                          • 1 łyżeczka kminku,
                                            • 0,5 łyżeczki kolendry i papryki.

                                              Przygotowanie:

                                              1. Przyrządź marynatę – w tym celu połącz oliwę, ocet, kolendrę, kminek, paprykę i czosnek.

                                              2. Wlej marynatę do miski lub do worka foliowego i dodaj pokrojoną w kostki wołowinę.

                                              3. Mięso odstaw do lodówki na 24 godziny.

                                              4. Po upłynięciu doby wyjmij mięso z lodówki i nadziej na spryskane olejem patyczki do szaszłyków.

                                              5. Grilluj szaszłyki przez 5–7 minut z każdej strony na grillu spryskanym olejem, dzięki czemu nie będą przywierać.

                                              6. Kebab podawaj z warzywami i kaszą kuskus.

                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości