Przepisy kulinarne

Jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu? Przepis

Dziś Dzień Żelków! Z tej okazji Sylwia Majcher w studiu Dzień Dobry TVN przygotowała domowe żelki w wersji bez cukru i bez sztucznych składników. Takich żelków nie musimy chować przed naszymi dzieciakami :) Spróbujecie?

Do zrobienia domowych żelków potrzebujemy  przede wszystkim substancji żelującej. Może to być tradycyjna żelatyna lub agar (naturalna substancja żelująca). Potrzebujemy również ulubionych soków ( malinowy, jabłkowy, pomarańczowy, buraczany, jarmużowi).

Po wymieszaniu soku z substancją żelującą podgrzewamy całość, ale tak, żeby nie doszło do zagotowania.

Następnie przelewamy sok do silikonowych foremek. Kiedy żelki nieco wystygną, na dwie godziny wkładamy je do lodówki.

Po tym czasie żelki osiągną idealną konsystencję i smak. Smacznego!

>>> Zobacz też:

Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze.

Naleśniki i racuchy - najlepsze przepisy Kasi Bukowskiej.

Dzień gofra. Poznajcie sprawdzone przepisy na gofry z owocami!

Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami.



Co sądzisz o tym artykule?
4
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0