„A to feler” – westchnął seler. Jak zrobić purée z selera bez wad?

Dwie miseczki z puree z selera
OksanaKiian / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Uwielbiamy purée ziemniaczane za jego delikatny smak i kremową konsystencję. Czasem jednak nawet ono może się znudzić. Na szczęście w kuchni jest sporo miejsca na eksperymenty, dlatego z powodzeniem można znaleźć równie pyszny zamiennik, czyli purée selerowe.

Przeczytaj i dowiedz się, jak zrobić purée selerowe . Dzięki niemu zaskoczysz domowników i gości i urozmaicisz dobrze znane dania, które serwowałaś dotychczas z purée z ziemniaków. To nie tylko oryginalny, ale i smaczny dodatek do wielu dań głównych.

Purée z selera – przepis klasyczny

Purée selerowe rzadko pojawia się na naszych stołach. Wszystko dlatego, że na pozór może wydawać się mdłe i nijakie, ale gwarantujemy, że dodatek przypraw nada mu wyjątkowy smak.

Składniki na 4 porcje:

· duży seler (około 600 g),

· sok z połowy cytryny,

· 2 łyżki masła klarowanego,

· 2 łyżki oliwy,

· sól,

· biały pierz,

· gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy go na maśle z dodatkiem oliwy. Lekko obsmażony seler gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Trwa to około 20 minut, w zależności od wielkości kawałków. Seler należy gotować na małym ogniu. Odcedzamy go i zostawmy na chwilkę, by lekko się przestudził. Następnie blendujemy go na gładką masę. W celu rozdrobnienia go można użyć także tłuczka do ziemniaków, praski czy maszynki do mielenia. Następnie danie przyprawiamy do smaku i nasze purée selerowe jest już gotowe!

Ten przepis na purée z selera to klasyka gatunku. Nie zapominajmy jednak, że purée z selera można również przygotować na mleku . Seler (ilość taka jak w przepisie powyżej) gotujemy w litrze mleka z dodatkiem szklanki wody. Pomijamy sok z cytryny. Z purée z selera w mleku dobrze komponuje się kilka ząbków podsmażonego czosnku oraz 3 łyżki kwaśnej śmietany, które należy dodać podczas blendowania.

Jakie warzywa dobrze komponują się z purée z selera?

Purée selerowe można urozmaicić o dodatkowe warzywa. Przed Wami nasze dwie pyszne propozycje.

Przepis na purée z selera i ziemniaków

To jedno z bardziej typowych i klasycznych purée – czyli selerowe z ziemniakiem.

Aby przygotować 4 porcje, potrzebujemy:

· 3 ziemniaki,

· 1 seler,

· kilka łyżek śmietany,

· 3 łyżki zimnego masła,

· sól.

Przygotowanie:

Ziemniaki oraz seler obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka kawałki selera. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je. Rozdrabniamy na gładką masę. Śmietanę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy stopniowo gorącą śmietanę oraz masło do masy. Całość dokładnie mieszamy.

W ten sam sposób można przygotować purée z selera i marchewki.

Przepis na purée z selera i korzenia pietruszki

Warzywa korzeniowe mają swój charakterystyczny smak. Dzięki temu idealnie łączą się w kremowym i aksamitnym purée z selera i pietruszki. Dodatek aromatycznych przypraw podkreśla jego walory smakowe.

Aby przygotować 4-6 porcji tego purée, potrzebujemy:

· 2 średniej wielkości selery,

· 2 korzenie pietruszki,

· 2 łyżeczki soku z cytryny,

· 4 ząbki czosnku,

· 2 czerwone cebule,

· 1 łyżeczkę kozieradki,

· ½ łyżeczki kurkumy,

· 4 łyżki koperku,

· 4 łyżki oleju rzepakowego,

· sól.

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę seler i pietruszkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. W międzyczasie cebulę i czosnek szatkujemy oraz smażymy na oleju rzepakowym. Jako pierwsza na patelni powinna znaleźć się cebula, którą szklimy. Następnie na ostatnie 15-30 sekund smażenia dodajemy czosnek. Ugotowane warzywa odcedzamy, dokładnie rozgniatamy i przyprawiamy. Ostatnim krokiem jest dodanie cebuli, czosnku i posiekanego koperku. Całość dokładnie mieszamy i podajemy, póki purée selerowe jest ciepłe.

Purée selerowe na słodko

Połączenie warzyw ze słodkim smakiem owoców staje się coraz popularniejsze w naszej kuchni. Świetnie sprawdza się w również przypadku purée z selera. Smakuje ono wyjątkowo z dodatkiem jabłek lub gruszek.

Przepis na purée z selera i jabłka

Aby przyrządzić 4 porcje tego purée z selera, należy przygotować:

· duży seler,

· 3 jabłka,

· 200 ml śmietany (najlepiej 36%),

· 750 ml mleka,

· 100 g masła,

· cukier,

· sól.

Przygotowanie:

Seler gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem soli i cukru. W międzyczasie podsmażamy na maśle zmiksowane na gładki krem obrane jabłka. Gdy seler będzie miękki, odcedzamy go i rozdrabniamy. Mieszamy z jabłkami. Dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy.

W ten sam sposób można przygotować wyborne purée z selera i gruszki .

Czy można przygotować purée z selera naciowego?

Podobnie jak z selera korzeniowego, purée można przygotować także z selera naciowego.

Na 4 porcje potrzebujemy:

· 2 pęczki selera naciowego,

· pęczek natki pietruszki,

· 1,5 l bulionu warzywnego,

· 3 łyżki jogurtu greckiego,

· 2 łyżki soku z cytryny,

· sól,

· pieprz.

Przygotowanie:

Dokładnie umyty, pokrojony na mniejsze kawałki seler gotujemy w bulionie przez około 15 minut, by zmiękł. Po tym czasie odcedzamy go i dokładnie blendujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i jogurt, a także sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

Do czego serwować purée selerowe?

Purée z selera idealnie komponuje się z rybami pieczonymi np. z dorszem lub łososiem. Doskonale sprawdza się także do grillowanych ryb – m.in. pstrąga. Purée selerowe można zaserwować z gulaszem z gęsich żołądków, a także z kawałkami boczku lub wieprzowymi policzkami. Purée selerowe dobrze sprawdza się także podane z dodatkiem pokrojonych w kostkę marynowanych grzybków i ogórków konserwowych.

Zobacz film: Krem z selera.

Zobacz film: Krem z selera. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości