Jak zrobić najpopularniejszą zupę kuchni rosyjskiej i gruzińskiej? Przepis na tradycyjną soliankę

GettyImages-844278522.jpg
GettyImages-844278522.jpg
Soljanka to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni wschodniej. Często pojawia się na stołach zarówno Rosjan, jak i Ukraińców i Gruzinów. Odwiedzając te kraje, z pewnością warto zamówić w restauracji to danie. Warto ją również zrobić w domu – nie jest trudna w przygotowaniu!

Soljanka, znana również jako solanka, jest gęstą zupą, w której głównym składnikiem jest mięso, ryby lub grzyby. Jedni uważają, że jest to pyszna, rozgrzewająca zupa, dla innych jest zbyt ciężka. Warto przyrządzić ją w domu i przekonać się, czy wschodnie kwaśno-słone smaki przypadną nam do gustu.

Zobacz także: Zupy według przepisów Basi Ritz

Soljanka – zupa bogata w dodatki

Pierwotna wersja soljanki nie była tak bogata w dodatki. Robioną ją wyłącznie z wywaru rybnego. Z czasem do zupy zaczęto dodawać różnorodne składniki, dzięki czemu stała się gęsta i bardzo specyficzna w smaku. Soljanka rosyjska , podobnie jak soljanka ukraińska ma kilka wariantów. Wyróżnia się trzy rodzaje solanki:

  • mięsną, najczęściej na bazie mięsa wieprzowego, wołowego i kiełbasy,
    • rybną, na bazie dowolnych ryb,
      • grzybową, na bazie dowolnych grzybów.

        Przyrządzając soliankę, należy pamiętać o różnorodności podstawowego składnika. Co to oznacza? W soljance mięsnej powinny występować co najmniej 3 rodzaje mięsa, do soljanki rybnej powinno się dodać rybę gotowaną, soloną oraz wędzoną. Z kolei wybierając soljankę grzybową, powinny znaleźć się w niej grzyby świeże, suszone i marynowane lub kiszone.

        Ta różnorodność, w obrębie jednej, podstawowej grupy produktów, daje gwarancję niecodziennego smaku zupy. Aby kwaśny smak był mocno wyczuwalny w zupie, dodaje się do niej wodę z kiszonych ogórków albo wodę z kwaszonej kapusty. Osoby nielubiące tych smaków, mogą dodać do zupy kwas chlebowy, oliwki lub cytrynę. Zupa soljanka jest rozgrzewającą, nie brakuje w niej zatem przypraw. Obowiązkowo w zupie powinien znaleźć się pieprz, koperek, często także pietruszkę. Dodatkami mogą być jeszcze ziemniaki lub kapusta, parówki, słonina, czosnek czy posiekane ogórki kiszone.

        Solianka – przepisy

        Zupa soljanka ma wiele odmian, dlatego poniżej przedstawiamy dwa przepisy.

        Przepis na soljankę mięsną

        Ilość porcji: 6

        Czas przyrządzania: 45 min

        Składniki:

        · 30–40 dag karkówki wieprzowej,

        · 30–40 dag wołowiny,

        · 15 dag kiełbasy,

        · 10 szklanek wody,

        · 1 cebula,

        · 1 masło,

        · 2 średnie ogórki kiszone,

        · 4 ząbki czosnku,

        · 100 g koncentratu z pomidorów,

        · 100 ml wytrawnego wina (najlepiej białego),

        · 1 cytryna,

        · ⅓ słoiczka kaparów,

        · ½ słoiczka oliwek,

        · 4 łyżki oleju,

        · 200 ml kwaśnej śmietany,

        · ½ łyżeczki pieprzu i soli.

        Przyrządzanie:

        • Wszystkie rodzaje mięsa i kiełbasę pokrój w plasterki.
          • Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć pokrojone mięso i podsmaż.
            • Całość przełóż do garnka, napełniając go wodą (ok. 10 szklanek) i gotuj ok. 15 min.
              •  Na rozgrzanej patelni rozpuść połowę kostki masła, wlej koncentrat pomidorowy, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz oraz wino. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczki.
                • Ogórki pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozpuszczoną drugą połową masła. Dolej ½ szklanki wody i duś pod przykryciem.
                  • Ogórki oraz wcześniej przygotowany koncentrat pomidorowy z dodatkami dodaj do garnka z zupą. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na i niewielkim ogniu.
                    • Przygotuj oliwki, kapary i cytrynę. Wszystko pokrój na małe kawałki i ułóż na talerzach. Zalej zupą.
                      • Udekoruj łyżką śmietany i posyp całość posiekaną natka pietruszki.

                        Przepis na soljankę rybną

                        Ilość porcji: 6

                        Czas przygotowywania i przyrządzania: 3 godziny

                        Składniki:

                        · 2 kg dowolnych ryb (najlepiej jesiotrowatych),

                        · 2 małe cebule,

                        · 2 średnie ogórki kiszone,

                        · 4 ząbki czosnku,

                        · 100 g koncentratu z pomidorów,

                        · 1 cytryna,

                        · ⅓ słoiczka kaparów,

                        · ½ słoiczka oliwek,

                        · 2 łyżki oleju,

                        · 2 łyżki masła,

                        · 200 ml kwaśnej śmietany,

                        · ¾ szklanki soku z kwaszonych ogórków lub kwaszonej kapusty,

                        · ½ łyżeczki pieprzu i soli,

                        · łyżeczka kminku,

                        · 2 liście laurowe,

                        · ½ pęczka natki pietruszki.

                        Przyrządzanie:

                        • Umyj dokładnie ryby. Jeżeli są całe, wypatrosz je i odetnij głowę oraz płetwy. Kręgosłup i ości również oddziel. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
                          • Przygotuj połowę cytryny, wyciśnij z niej sok na przygotowane wcześniej ryby. Całość włóż do lodówki.
                            • Do garnka wrzuć resztki z ryby, dodaj obraną cebulę, pieprz, liście laurowe. Wszystko gotuj na małym ogniu pod przykryciem do 2 godzin. Następnie przecedź.
                              • Obierz cebulę i podsmaż ją na patelni. Dodaj do niej przecier pomidorowego. Duś całość przez chwilę i dodaj do wcześniej przygotowanego wywaru.
                                • Ogórki pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło. Duś ogórki na maśle przez kilka minut. Dodaj je do wywaru.
                                  • Wyciągnij ryby z lodówki i również umieść je w wywarze.
                                    • Gotuj wywar przez 15 min. Pod koniec dodaj pieprz i sól, a także, jeżeli chcesz, wodę z ogórków kiszonych.
                                      • Oliwki, kapary posiekaj i ułóż na talerzach. Zalej gorąca zupą.
                                        • Udekoruj łyżką śmietany i posyp całość posiekaną natka pietruszki.

                                          Więcej:

                                          Zobacz film: Kolorowe zupy. Źródło: Dzień Dobry TVN.

                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości