Soljanka to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni wschodniej. Często pojawia się na stołach zarówno Rosjan, jak i Ukraińców i Gruzinów. Odwiedzając te kraje, z pewnością warto zamówić w restauracji to danie. Warto ją również zrobić w domu – nie jest trudna w przygotowaniu!

Soljanka, znana również jako solanka, jest gęstą zupą, w której głównym składnikiem jest mięso, ryby lub grzyby. Jedni uważają, że jest to pyszna, rozgrzewająca zupa, dla innych jest zbyt ciężka. Warto przyrządzić ją w domu i przekonać się, czy wschodnie kwaśno-słone smaki przypadną nam do gustu.

Zobacz także: Zupy według przepisów Basi Ritz

Soljanka – zupa bogata w dodatki

Pierwotna wersja soljanki nie była tak bogata w dodatki. Robioną ją wyłącznie z wywaru rybnego. Z czasem do zupy zaczęto dodawać różnorodne składniki, dzięki czemu stała się gęsta i bardzo specyficzna w smaku. Soljanka rosyjska , podobnie jak soljanka ukraińska ma kilka wariantów. Wyróżnia się trzy rodzaje solanki:

  • mięsną, najczęściej na bazie mięsa wieprzowego, wołowego i kiełbasy,
  • rybną, na bazie dowolnych ryb,
  • grzybową, na bazie dowolnych grzybów.

Przyrządzając soliankę, należy pamiętać o różnorodności podstawowego składnika. Co to oznacza? W soljance mięsnej powinny występować co najmniej 3 rodzaje mięsa, do soljanki rybnej powinno się dodać rybę gotowaną, soloną oraz wędzoną. Z kolei wybierając soljankę grzybową, powinny znaleźć się w niej grzyby świeże, suszone i marynowane lub kiszone.

Ta różnorodność, w obrębie jednej, podstawowej grupy produktów, daje gwarancję niecodziennego smaku zupy. Aby kwaśny smak był mocno wyczuwalny w zupie, dodaje się do niej wodę z kiszonych ogórków albo wodę z kwaszonej kapusty. Osoby nielubiące tych smaków, mogą dodać do zupy kwas chlebowy, oliwki lub cytrynę. Zupa soljanka jest rozgrzewającą, nie brakuje w niej zatem przypraw. Obowiązkowo w zupie powinien znaleźć się pieprz, koperek, często także pietruszkę. Dodatkami mogą być jeszcze ziemniaki lub kapusta, parówki, słonina, czosnek czy posiekane ogórki kiszone.

Solianka – przepisy

Zupa soljanka ma wiele odmian, dlatego poniżej przedstawiamy dwa przepisy.

Przepis na soljankę mięsną

Ilość porcji: 6

Czas przyrządzania: 45 min

Składniki:

· 30–40 dag karkówki wieprzowej,

· 30–40 dag wołowiny,

· 15 dag kiełbasy,

· 10 szklanek wody,

· 1 cebula,

· 1 masło,

· 2 średnie ogórki kiszone,

· 4 ząbki czosnku,

· 100 g koncentratu z pomidorów,

· 100 ml wytrawnego wina (najlepiej białego),

· 1 cytryna,

· ⅓ słoiczka kaparów,

· ½ słoiczka oliwek,

· 4 łyżki oleju,

· 200 ml kwaśnej śmietany,

· ½ łyżeczki pieprzu i soli.

Przyrządzanie:

  • Wszystkie rodzaje mięsa i kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć pokrojone mięso i podsmaż.
  • Całość przełóż do garnka, napełniając go wodą (ok. 10 szklanek) i gotuj ok. 15 min.
  •  Na rozgrzanej patelni rozpuść połowę kostki masła, wlej koncentrat pomidorowy, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz oraz wino. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczki.
  • Ogórki pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozpuszczoną drugą połową masła. Dolej ½ szklanki wody i duś pod przykryciem.
  • Ogórki oraz wcześniej przygotowany koncentrat pomidorowy z dodatkami dodaj do garnka z zupą. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na i niewielkim ogniu.
  • Przygotuj oliwki, kapary i cytrynę. Wszystko pokrój na małe kawałki i ułóż na talerzach. Zalej zupą.
  • Udekoruj łyżką śmietany i posyp całość posiekaną natka pietruszki.

Przepis na soljankę rybną

Ilość porcji: 6

Czas przygotowywania i przyrządzania: 3 godziny

Składniki:

· 2 kg dowolnych ryb (najlepiej jesiotrowatych),

· 2 małe cebule,

· 2 średnie ogórki kiszone,

· 4 ząbki czosnku,

· 100 g koncentratu z pomidorów,

· 1 cytryna,

· ⅓ słoiczka kaparów,

· ½ słoiczka oliwek,

· 2 łyżki oleju,

· 2 łyżki masła,

· 200 ml kwaśnej śmietany,

· ¾ szklanki soku z kwaszonych ogórków lub kwaszonej kapusty,

· ½ łyżeczki pieprzu i soli,

· łyżeczka kminku,

· 2 liście laurowe,

· ½ pęczka natki pietruszki.

Przyrządzanie:

  • Umyj dokładnie ryby. Jeżeli są całe, wypatrosz je i odetnij głowę oraz płetwy. Kręgosłup i ości również oddziel. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
  • Przygotuj połowę cytryny, wyciśnij z niej sok na przygotowane wcześniej ryby. Całość włóż do lodówki.
  • Do garnka wrzuć resztki z ryby, dodaj obraną cebulę, pieprz, liście laurowe. Wszystko gotuj na małym ogniu pod przykryciem do 2 godzin. Następnie przecedź.
  • Obierz cebulę i podsmaż ją na patelni. Dodaj do niej przecier pomidorowego. Duś całość przez chwilę i dodaj do wcześniej przygotowanego wywaru.
  • Ogórki pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło. Duś ogórki na maśle przez kilka minut. Dodaj je do wywaru.
  • Wyciągnij ryby z lodówki i również umieść je w wywarze.
  • Gotuj wywar przez 15 min. Pod koniec dodaj pieprz i sól, a także, jeżeli chcesz, wodę z ogórków kiszonych.
  • Oliwki, kapary posiekaj i ułóż na talerzach. Zalej gorąca zupą.
  • Udekoruj łyżką śmietany i posyp całość posiekaną natka pietruszki.

Więcej:

Zobacz film: Kolorowe zupy. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co sądzisz o tym artykule?
86
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0