Pani Beata ustanowiła rekord Guinnessa. W ciągu godziny ulepiła 1066 pierogów ze śliwką!

Beata Jasek w ciągu godziny ulepiła1066 pierogów ze śliwką. Tym samym ustanowiła światowy rekord Guinnessa w lepieniu pierogów. Z Panią Beatą w Krakowie rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry TVN Robert Stockinger. Pierogi ze śliwkami to doskonały pomysł na jesienny obiad. To słodkie danie chętnie zjedzą zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne pierogi ze śliwkami.

Nie masz pomysłu na obiad? Pierogi ze śliwkami będą świetnym rozwiązaniem, a przy tym zrobisz je szybko i sprawnie. Dowiedz się, jaki jest przepis na ciasto na pierogi ze śliwkami, a także z czym je podawać.

Jak zrobić ciasto na pierogi ze śliwkami?

Podstawą dobrych pierogów jest ciasto. Musi być elastyczne i jednolite. Powinno odrywać się od rąk, aby bez problemu można było ulepić z nich kształt pierogów. Przepis możesz także wykorzystać do innych pierogów, np. z serem i porzeczkami lub z jagodami.

Składniki na ok. 30 pierogów:

  • 300 g mąki pszennej,
    • 1 jajko,
      • 20 g masła,
        • szczypta soli do smaku.

          Przygotowanie:

          Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej sól, a następnie masło. Delikatnie zamieszaj ciasto łyżką. Nie musisz robić tego dokładnie. Dodaj jajko i zagnieć ciasto ręką. Przełóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Nie musi być jej dużo, aby ciasto nie było za twarde. Energicznie zagniataj ciasto przez kilka minut, a następnie odstaw je do lodówki na około pół godziny, by odpoczęło.

          Przepis na pierogi ze śliwkami – nadzienie

          Do 30 pierogów ze śliwkami potrzebujesz około 200 g owoców. Możesz także użyć śliwek mrożonych, ale wtedy pamiętaj o tym, aby dodać do nich odrobinę cukru. Najlepiej zrobić to bezpośrednio na cieście, wtedy takie pierogi niczym nie będą się różnić od tych ze świeżymi owocami. Jeśli owoce, które masz, są duże, wystarczy pokroić je na ćwiartki. Możesz wymieszać je z łyżką mąki ziemniaczanej.

          Jak zrobić pierogi ze śliwkami? Przygotowanie krok po kroku

          Jeśli znasz już przepis na ciasto na pierogi oraz wiesz, jak przygotować nadzienie, czas na ulepienie pierogów, ugotowanie, a na koniec najlepsze – jedzenie.

          • Wyłóż ciasto z lodówki i podziel je na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj dość cienko na stolnicy lekko posypanej mąką. Optymalna grubość ciasta na pierogi to około 2–3 mm.
            • Wałek cały czas posypuj mąką, aby nie przyklejał się do ciasta. Kiedy ciasto będzie rozwałkowane na odpowiednią grubość, wycinaj kółka przy pomocy szklanki lub wycinarki do pierogów.
              • Na wycięte kółka ułóż śliwki i składaj pierogi na pół. Możesz do tego użyć np. specjalnej plastikowej maszynki do lepienia pierogów, które pomoże ci w szczelnym zamknięciu pieroga. Sprawdź, czy każdy pieróg jest dobrze sklejony, ewentualnych poprawek dokonaj palcami.
                • Do garnka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i poczekaj, aż się zagotuje. Do wrzącej wody wrzuć kilkanaście pierogów (zależnie od wielkości garnka). Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Ile gotować pierogi ze śliwkami? Wystarczą około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
                  • Wyciągaj pierogi delikatnie, korzystając z łyżki cedzakowej i układaj pierogi na talerzu.

                    Pierogi ze śliwkami – z czym podawać?

                    Obiad na słodko w postaci pierogów ze śliwkami będzie smakował najlepiej w towarzystwie odpowiednich dodatków. Można zaserwować rodzinie klasyczne pierogi ze śliwkami i śmietaną (najlepiej 12% lub 18%, choć znajdą się też amatorzy ubitej śmietany kremówki). Śmietanę podaj w małej miseczce lub wyłóż bezpośrednio na talerz. Zamiast śmietany możesz użyć także jogurtu – wystarczy kilka łyżek.

                    Pierogi ze śliwkami możesz także podać z cukrem pudrem. Doda on jeszcze więcej słodkości, a pierogi będą prezentować się bardzo estetycznie na talerzu.

                    Świetnym dodatkiem do pierogów ze śliwkami będzie także łyżeczka masła. Nałóż je bezpośrednio na pierogi, a ono roztopi się, dodając daniu wyjątkowego posmaku. Na masło, możesz wysypać cukier, dzięki czemu pierogi będą słodsze.

                    Zobacz też:

                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości