Pierogi z mięsem to chętnie przyrządzana w polskiej kuchni potrawa. Podstawą pierogów z mięsem jest ciasto. Niektóre ze szkół radzą, by ciasto do pierogów było parzone, lekkie, niezbyt twarde (bez dodatku jajka), inni zaś nie wyobrażają sobie nie wykorzystać w recepturze przynajmniej jednego jajka. W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Joanną Boczek - współwłaścicielką polskiej pierogarni w Chinach. Czy Chińczycy lubią polskie pierogi? Pierogi z mięsem przyrządza się z dowolnego, gotowanego lub pieczonego mięsa. Można wykorzystać zarówno mięso wieprzowe, jak i drobiowe czy wołowe. Dobrym rozwiązaniem jest spożytkowanie mięsa po wcześniej ugotowanej zupie (np. rosole lub krupniku). Pierogi z mięsem można wzbogacać dodatkiem cebuli, pieczarek czy kiszonej kapusty.
Joanna Boczek:
Nie było tam w ogóle polskiej kuchni. To jest pierwsza polska restauracja/bar w Chinach. Ludzie się zakochali w pierogach. Lubią je wszyscy!
Jak zrobić ciasto na pierogi z mięsem? Podstawowa receptura
Podstawą każdego przepisu na pierogi z mięsem jest ciasto. Podana receptura będzie stanowić bazę dla kolejnych propozycji pierogów z mięsem. Oto, co jest potrzebne, aby wykonać ciasto na pierogi.
Składniki (na około 40 sztuk pierogów):
- 300 g mąki pszennej,
- 20 g masła,
- 1 jajo,
- 125 ml wrzątku,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do naczynia. Dodaj sól.
- Do gotującej się wody włóż wymaganą ilość masła. Poczekaj, aż się roztopi.
- Roztopione w wodzie masło zacznij wlewać do mąki, jednocześnie mieszając składniki łyżką.
- Dodaj do podanych wyżej składników jajko. Połącz wszystko ze sobą i zagnieć na gładkie ciasto.
- Na posypaną mąką twardą powierzchnię wyłóż ciasto i wygniataj je do około 10 minut.
- Zawiń ciasto w folię i odłóż je na około 30 minut.
- Podziel ciasto na 4 części. Każdą z nich staraj się rozwałkować na cienki placek.
- Za pomocą szklanki wycinaj kółka, na które nakładany będzie farsz.
Jak zrobić tradycyjne pierogi z mięsem mielonym? Przepis krok po kroku
Jako pierwszą podajemy recepturę na pierogi z mięsem wieprzowym . Warto dodać, że pierogi z mięsem są potrawą dość kaloryczną, gdyż jeden z nich waży około 40 g i zawiera 82 kcal . Ponieważ ciasto zostało wcześniej przyrządzone, należy przejść do przygotowania farszu na pierogi z mięsem .
Składniki (na około 40 sztuk pierogów):
- 700 g mięsa wieprzowego (np. z karkówki lub łopatki),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 plastry selera,
- ½ pora,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżki masła,
- 1 łyżeczka vegety,
- szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej, majeranku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zalej mięso wodą i dodaj do niego warzywa. Połówkę cebuli zostaw na później.
- Dodaj do mięsa vegetę i gotuj je, aż zmięknie.
- Ugotowane mięso pozostaw do wystygnięcia.
- Zmiel mięso wraz z marchwią, pietruszką, selerem, porem, czosnkiem.
- Pozostałą cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Zmiel ją i dodaj do mięsa.
- Mięso dopraw przyprawami: pieprzem, solą, papryką oraz majerankiem.
- Na przygotowane wcześniej okręgi z ciasta nakładaj łyżkę farszu i zaklejaj brzegi.
- Wrzuć gotowe pierogi do gotującej, osolonej wody.
- Gotuj pierogi na małym ogniu przez około 3 minuty (do wypłynięcia).
- Pierogi z mięsem podawaj polane masłem, posypane cebulką albo podsmażone na patelni.
- Tuż przed podaniem udekoruj je gałązką natki pietruszki.
Przepis na pierogi z mięsem drobiowym (z kurczaka) i pieczarkami
W tej wersji pierogów z mięsem wykorzystane zostanie mięso drobiowe. Będą to pierogi z mięsem z rosołu z pieczarkami . Do tej receptury należy przygotować podwójną porcję ciasta.
Pierogi z mięsem drobiowym – przepis na farsz:
Składniki (na około 100 sztuk pierogów):
- ½ kg ugotowanego mięsa z kurczaka (z rosołu),
- 1 ugotowana marchewka (z rosołu),
- 1 ugotowana pietruszka (z rosołu),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 300 g pieczarek,
- 2 łyżeczki masła
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Przygotuj wcześniej podwójną porcję ciasta na pierogi z mięsem.
- Opłucz pieczarki, pokrój je w kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nią pieczarki i cebulę. Poczekaj, aż warzywa odrobinę odparują. Mieszaj je przez cały czas.
- Zdejmij z mięsa skórę i zmiel je za pomocą maszynki, razem z pieczarkami, cebulą, marchewką i pietruszką. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Dodaj do farszu jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na okręgi z ciasta nakładaj łyżkę farszu, składaj je na pół i zlepiaj dobrze brzegi.
- Zagotuj wodę z dodatkiem soli.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień do średniego.
- Gotuj pierogi około 3 minut.
- Podawaj pierogi z wody z odrobiną masła lub podsmażone ze skwarkami i kwaśną śmietaną.
Autor: Anna Kobyłka
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"