Polskie pierogi podbijają Chiny. Jak zrobić pierogi z mięsem? Przepisy krok po kroku

Pierogi z mięsem to chętnie przyrządzana w polskiej kuchni potrawa. Podstawą pierogów z mięsem jest ciasto. Niektóre ze szkół radzą, by ciasto do pierogów było parzone, lekkie, niezbyt twarde (bez dodatku jajka), inni zaś nie wyobrażają sobie nie wykorzystać w recepturze przynajmniej jednego jajka. W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Joanną Boczek - współwłaścicielką polskiej pierogarni w Chinach. Czy Chińczycy lubią polskie pierogi?

Pierogi z mięsem przyrządza się z dowolnego, gotowanego lub pieczonego mięsa. Można wykorzystać zarówno mięso wieprzowe, jak i drobiowe czy wołowe. Dobrym rozwiązaniem jest spożytkowanie mięsa po wcześniej ugotowanej zupie (np. rosole lub krupniku). Pierogi z mięsem można wzbogacać dodatkiem cebuli, pieczarek czy kiszonej kapusty.

Joanna Boczek: Nie było tam w ogóle polskiej kuchni. To jest pierwsza polska restauracja/bar w Chinach. Ludzie się zakochali w pierogach. Lubią je wszyscy!

Jak zrobić ciasto na pierogi z mięsem? Podstawowa receptura

Podstawą każdego przepisu na pierogi z mięsem jest ciasto. Podana receptura będzie stanowić bazę dla kolejnych propozycji pierogów z mięsem. Oto, co jest potrzebne, aby wykonać ciasto na pierogi.

Składniki (na około 40 sztuk pierogów):

  • 300 g mąki pszennej,
    • 20 g masła,
      • 1 jajo,
        • 125 ml wrzątku,
          • szczypta soli.

            Przygotowanie:

            • Przesiej mąkę do naczynia. Dodaj sól.
              • Do gotującej się wody włóż wymaganą ilość masła. Poczekaj, aż się roztopi.
                • Roztopione w wodzie masło zacznij wlewać do mąki, jednocześnie mieszając składniki łyżką.
                  • Dodaj do podanych wyżej składników jajko. Połącz wszystko ze sobą i zagnieć na gładkie ciasto.
                    • Na posypaną mąką twardą powierzchnię wyłóż ciasto i wygniataj je do około 10 minut.
                      • Zawiń ciasto w folię i odłóż je na około 30 minut.
                        • Podziel ciasto na 4 części. Każdą z nich staraj się rozwałkować na cienki placek.
                          • Za pomocą szklanki wycinaj kółka, na które nakładany będzie farsz.

                            Jak zrobić tradycyjne pierogi z mięsem mielonym? Przepis krok po kroku

                            Jako pierwszą podajemy recepturę na pierogi z mięsem wieprzowym . Warto dodać, że pierogi z mięsem są potrawą dość kaloryczną, gdyż jeden z nich waży około 40 g i zawiera 82 kcal . Ponieważ ciasto zostało wcześniej przyrządzone, należy przejść do przygotowania farszu na pierogi z mięsem .

                            Składniki (na około 40 sztuk pierogów):

                            • 700 g mięsa wieprzowego (np. z karkówki lub łopatki),
                              • 2 marchewki,
                                • 1 pietruszka,
                                  • 2 plastry selera,
                                    • ½ pora,
                                      • 1 cebula,
                                        • 2 ząbki czosnku,
                                          • ½ łyżki masła,
                                            • 1 łyżeczka vegety,
                                              • szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej, majeranku,
                                                • natka pietruszki do dekoracji.

                                                  Przygotowanie:

                                                  • Zalej mięso wodą i dodaj do niego warzywa. Połówkę cebuli zostaw na później.
                                                    • Dodaj do mięsa vegetę i gotuj je, aż zmięknie.
                                                      • Ugotowane mięso pozostaw do wystygnięcia.
                                                        • Zmiel mięso wraz z marchwią, pietruszką, selerem, porem, czosnkiem.
                                                          • Pozostałą cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Zmiel ją i dodaj do mięsa.
                                                            • Mięso dopraw przyprawami: pieprzem, solą, papryką oraz majerankiem.
                                                              • Na przygotowane wcześniej okręgi z ciasta nakładaj łyżkę farszu i zaklejaj brzegi.
                                                                • Wrzuć gotowe pierogi do gotującej, osolonej wody.
                                                                  • Gotuj pierogi na małym ogniu przez około 3 minuty (do wypłynięcia).
                                                                    • Pierogi z mięsem podawaj polane masłem, posypane cebulką albo podsmażone na patelni.
                                                                      • Tuż przed podaniem udekoruj je gałązką natki pietruszki.

                                                                        Przepis na pierogi z mięsem drobiowym (z kurczaka) i pieczarkami

                                                                        W tej wersji pierogów z mięsem wykorzystane zostanie mięso drobiowe. Będą to pierogi z mięsem z rosołu z pieczarkami . Do tej receptury należy przygotować podwójną porcję ciasta.

                                                                        Pierogi z mięsem drobiowym – przepis na farsz:

                                                                        Składniki (na około 100 sztuk pierogów):

                                                                        • ½ kg ugotowanego mięsa z kurczaka (z rosołu),
                                                                          • 1 ugotowana marchewka (z rosołu),
                                                                            • 1 ugotowana pietruszka (z rosołu),
                                                                              • 1 cebula,
                                                                                • 1 jajko,
                                                                                  • 300 g pieczarek,
                                                                                    • 2 łyżeczki masła
                                                                                      • szczypta soli i pieprzu.

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        • Przygotuj wcześniej podwójną porcję ciasta na pierogi z mięsem.
                                                                                          • Opłucz pieczarki, pokrój je w kostkę.
                                                                                            • Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
                                                                                              • Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nią pieczarki i cebulę. Poczekaj, aż warzywa odrobinę odparują. Mieszaj je przez cały czas.
                                                                                                • Zdejmij z mięsa skórę i zmiel je za pomocą maszynki, razem z pieczarkami, cebulą, marchewką i pietruszką. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
                                                                                                  • Dodaj do farszu jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
                                                                                                    • Na okręgi z ciasta nakładaj łyżkę farszu, składaj je na pół i zlepiaj dobrze brzegi.
                                                                                                      • Zagotuj wodę z dodatkiem soli.
                                                                                                        • Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień do średniego.
                                                                                                          • Gotuj pierogi około 3 minut.
                                                                                                            • Podawaj pierogi z wody z odrobiną masła lub podsmażone ze skwarkami i kwaśną śmietaną.

                                                                                                              Autor: Anna Kobyłka

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości