Makaron z łososiem i szpinakiem – przepis na pyszny i zdrowy obiad

Makaron z fososiem i cytryną na talerzu
Fot. Virginie Boutin / EyeEm / Getty Images
Poszukiwanie codziennych inspiracji obiadowych staje się dla ciebie coraz bardziej męczące? Masz wrażenie, że nieustannie powtarzasz kilka tych samych dań? Od dziś twój problem się skończy – makaron z łososiem i szpinakiem to dane, które będziesz jeść w nieskończoność i nigdy ci się nie znudzi!

Dbanie o zdrową dietę może być nie lada wyzwaniem, dlatego warto mieć kilka sprawdzonych dań, które charakteryzują się jednocześnie wysoką wartością odżywczą oraz pysznym smakiem. Pomysł na makaron z łososiem i szpinakiem to z pewnością połączenie ogromnej wartości odżywczej i najwyższych walorów smakowych. Dowiedz się, jak przygotować makaron z łososiem i szpinakiem i co dodać do dania, aby zaskoczyć najbliższych pysznym obiadem!

Zobacz film: Łosoś Teriyaki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Makaron z łososiem i szpinakiem – danie pełne zdrowia

Makaron z łososiem i szpinakiem to danie składające się z trzech niezwykle zdrowych składników. Wybierz makaron pełnoziarnisty, aby cieszyć się jeszcze większymi walorami zdrowotnymi i smakowymi tego niezawodnego źródła węglowodanów. Warto również zdecydować się na łososia z ekologicznej hodowli – taki łosoś kosztuje zaledwie kilka złotych więcej, a ma o wiele więcej witamin. Nie zawiera również szkodliwych antybiotyków czy metali ciężkich, a co najważniejsze – ma o wiele lepsze mięso i smak! Szpinak, ostatni z elementów dania, to kolejne wartościowe źródło składników odżywczych. Warto dodawać go do jak największej liczby dań, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i doskonałym samopoczuciem na co dzień. Szpinak jest świetnym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Ma również niewiele kalorii – dzięki temu doskonale sprawdzi się w menu osób, które pragną zgubić kilka zbędnych kilogramów. Co jeszcze można znaleźć w szpinaku? Całą gamę witamin – witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, zdrowe kwasy omega-3, wapń, fosfor, magnez oraz chlorofil. Ten ostatni ma niezwykłą moc dokładnego oczyszczania organizmu – zawarte w chlorofilu związki wiążą toksyny w organizmie i pozwalają je usunąć. Szpinak wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu, obniża ciśnienie, chroni przed miażdżycą, działa przeciwutleniająco, a dodatkowo zapewnia naprawdę długotrwałe uczucie sytości. A zatem czas na makaron z łososiem i szpinakiem!

Przepis na makaron z łososiem i szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

· opakowanie ulubionego makaronu, na przykład penne,

· opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego,

· 150 g łososia, może być wędzony,

· 2 łyżki masła,

· kawałek cytryny,

· opcjonalnie: śmietana 18% lub ser.

Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Następnie pokrój łososia na małe kawałki, a szpinak delikatnie oczyść i usuń większe łodyżki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i dodaj łososia – smaż go przez 2 minuty, a następnie dodaj szpinak i smaż tak długo, aż zmięknie lub – w przypadku mrożonego – rozmrozi się. Możesz dodać do sosu odrobinę soku z cytryny, a także śmietanę lub ulubiony ser, na przykład ser pleśniowy, feta, gouda lub radamer.

Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go solą i pieprzem. Gotowe – dodaj sos do makaronu i ciesz się wybornym daniem, jakim bez wątpienia jest makaron z łososiem i szpinakiem !

Samo danie – makaron z łososiem i szpinakiem – jest bazą do dalszych eksperymentów. Jeśli masz ochotę zjeść coś naprawdę wyśmienitego, możesz dowolnie urozmaicać sos. Sprawdzi się łosoś wędzony – ma mocny, szlachetny smak, który będzie doskonale komponował się z makaronem i szpinakiem. Oprócz tego możesz dodać do sosu odrobinę sera – około 100 gramów. Kiedy się rozpuści, otrzymasz wyśmienity obiad, jakim będzie makaron z łososiem i szpinakiem w sosie serowym . Ponadto wystarczy 100 gramów śmietany 18%, aby przygotować pyszny i delikatny makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym – wystarczy dodać śmietanę do gotowego sosu i nieco doprawić, aby szpinak z łososiem zyskały głęboki, szlachetny smak.

Jak widzisz, makaron z łososiem i szpinakiem jest daniem bardzo prostym i możesz dowolnie z nim eksperymentować – w zależności od tego, na co masz ochotę. Pamiętaj jednak o podstawowej zasadzie – wybieranie składników najwyższej jakości oraz unikanie tanich produktów spożywczych pozwoli ci zachować najwyższą jakość i wartość odżywczą dania. Dzięki temu twoja dieta będzie naprawdę zdrowa, szczególnie jeśli szpinak i łosoś będą pojawiały się w niej często. Wykorzystaj sposób na zdrowe danie i przygotuj makaron z łososiem i szpinakiem !

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości