Przepisy kulinarne

Jak zrobić lasagne?

Anna Starmach i Sylwia Ładyga pokazały nam dziś jak przygotować lasagne. Przy okazji poznaliśmy historię tej potrawy. Co zrobić, żeby nie wyszła nam ... "mamałyga zamiast lasagne"? Zobaczcie.

 

Lasagne

Składniki:

sos mięsny:
400 g mielonej wołowiny
200ml czerwonego wytrawnego wina
1 marchewka
2 kawałki selera naciowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz
50 g tartego parmezanu
świeża bazylia
9 płatów makaronu

Sos pomidorowy:
1kg dojrzałych pomidorów bez skórki
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250ml mleka
Szczypta gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować sos pomidorowy w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone pomidory, duś na średnim ogniu przez 20 minut.
  2. Aby przygotować sos mięsny czosnek, cebule, marchew i selera pokrój drobno, przysmaż na oliwie, dodaj zioła a po kilku minutach mięso
  3. Smaż przez kilka minut, dodaj wino, poczekaj aż odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj sos pomidorowy i duś na małym ogniu przez 40 minut
  4. Aby przygotować beszamel w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wąskim strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj cały czas, zagotuj, dopraw do smaku
  5. Naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel, makaron, na wierzchu powinien znajdować się sos beszamelowy i tarty parmezan
  6. Piecz około godzinę w 180 stopniach

Wskazówki:
-podstawą jest dobrej jakości mięso: wołowe, cielęco-wołowe lub wieprzowo wołowe
--nigdy nie gotujemy makaronu przed zapiekaniem do formy wkładamy surowe płaty
-sos do lasagne musi być płynny, rzadki, inaczej płaty makaronu się nie ugotują
-można zapiekankę makaronową przygotować wcześniej i zapiekać na godzinę przed tym jak przychodzą
goście/rodzina
-ser dajemy na lasagne pod sam koniec lub sypiemy od razu i przykrywamy lasagne folią
-lasagne nadaje się do ponownego odgrzewania w piekarniku

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
85
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0