Jak zrobić lasagne? Przepis Ani Starmach i Sylwi Ładygi

Anna Starmach i Sylwia Ładyga pokazały nam dziś jak przygotować lasagne. Przy okazji poznaliśmy historię tej potrawy. Co zrobić, żeby nie wyszła nam ... "mamałyga zamiast lasagne"? Zobaczcie.

Lasagne

Składniki:

sos mięsny:

400 g mielonej wołowiny

200ml czerwonego wytrawnego wina

1 marchewka

2 kawałki selera naciowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku

1 cebula

łyżeczka suszonego tymianku

łyżeczka suszonego oregano

oliwa z oliwek

sól, pieprz

50 g tartego parmezanu

świeża bazylia

9 płatów makaronu

Sos pomidorowy:

1kg dojrzałych pomidorów bez skórki

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

250ml mleka

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować sos pomidorowy w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone pomidory, duś na średnim ogniu przez 20 minut.
    1. Aby przygotować sos mięsny czosnek, cebule, marchew i selera pokrój drobno, przysmaż na oliwie, dodaj zioła a po kilku minutach mięso
      1. Smaż przez kilka minut, dodaj wino, poczekaj aż odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj sos pomidorowy i duś na małym ogniu przez 40 minut
        1. Aby przygotować beszamel w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wąskim strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj cały czas, zagotuj, dopraw do smaku
          1. Naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel, makaron, na wierzchu powinien znajdować się sos beszamelowy i tarty parmezan
            1. Piecz około godzinę w 180 stopniach

              Wskazówki:

              -podstawą jest dobrej jakości mięso: wołowe, cielęco-wołowe lub wieprzowo wołowe

              --nigdy nie gotujemy makaronu przed zapiekaniem do formy wkładamy surowe płaty

              -sos do lasagne musi być płynny, rzadki, inaczej płaty makaronu się nie ugotują

              -można zapiekankę makaronową przygotować wcześniej i zapiekać na godzinę przed tym jak przychodzą

              goście/rodzina

              -ser dajemy na lasagne pod sam koniec lub sypiemy od razu i przykrywamy lasagne folią

              -lasagne nadaje się do ponownego odgrzewania w piekarniku

              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

              Źródło: Dzień Dobry TVN

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości