Jak zrobić krokiety z kapustą? Dwa sprawdzone przepisy

Usmażone kokiety na talerzu
Kamil Piklikiewicz/East News
Źródło: Dzien Dobry TVN
A może by tak… krokiety z kapustą? Na ten przysmak zawsze jest dobra pora. Wystarczy przygotować ciasto naleśnikowe, przyrządzić smakowity farsz, a następnie uformować roladki. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podajemy sprawdzone przepisy na krokiety, które można serwować solo lub z barszczem.

Krokiety to znakomity pomysł na rodzinny obiad – kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowany farsz. W Polsce najbardziej popularne są krokiety z kapustą i pieczarkami , ale każdy naród ma własne receptury na to danie. Sprawdź najlepsze przepisy na smażone i zawijane naleśniki z kapustą.

Krokiety z kapustą i pieczarkami – przepis

Najlepszy przepis na krokiety z kapustą? Oto i on – mimo że lista składników wydaje się długa, przygotowanie nie jest takie trudne.

Składniki (na 12 krokietów):

  • 1 kg kiszonej kapusty,
    • garść suszonych podgrzybków,
      • 1 cebula,
        • ½ szklanki bulionu warzywnego,
          • sól morska,
            • czarny pieprz,
              • sos sojowy,
                • 2 liście laurowe,
                  • kilka ziaren ziela angielskiego,
                    • 1 łyżeczka cukru,
                      • 1 łyżka masła,
                        • 4 jajka (2 na ciasto i 2 na panierkę),
                          • bułka tarta,
                            • 120 g mąki pszennej,
                              • 320 ml mleka,
                                • 50 g śmietanki 30%,
                                  • szczypta soli,
                                    • olej do smażenia.

                                      Przygotowanie:

                                      1. Aby przygotować farsz na krokiety z kapustą i pieczarkami , dzień wcześniej zalej grzyby niewielką ilością wody. Odstaw je na noc do namoczenia.

                                      2. Z rana odsącz i odciśnij grzyby – nie wylewaj wody, w której się moczyły. Następnie drobno posiekaj grzyby. Pokrój cebulę i podduś ją na maśle, a pod koniec duszenia wrzuć na patelnię grzyby.

                                      3. Kapustę przepłucz zimną wodą i odsącz. Pokrój ją na małe kawałki i włóż na patelnię. Podlej wodą, która pozostała z grzybów – pamiętaj, aby nie wlewać całej, ponieważ na dnie może znajdować się piasek.

                                      4. Do kapusty dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, a następnie duś całość na wolnym ogniu około 60 minut. Podczas gotowania dolej pół szklanki bulionu. Pod koniec duszenia dodaj pieprz, cukier, sól oraz sos sojowy. Pozbądź się liści laurowych i ziela angielskiego.

                                      5. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wymieszaj razem mąkę, mleko, śmietanę, jajka oraz sól. Usmaż naleśniki na patelni z niewielką ilością oleju.

                                      6. Na gotowych naleśnikach rozłóż farsz, zostawiając około 2 cm od brzegów. Po obu stronach delikatnie zawiń brzegi. Zwiń krokiety, zaczynając od jednego z niezagiętych boków.

                                      7. Roztrzep jajka i obtocz w nich krokiety, a następnie obtocz je w bułce tartej. Podsmaż krokiety na patelni, aż panierka zrobi się złocista. Gotowe krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami rozłóż na talerzykach.

                                      Krokiety z kapustą i mięsem – przepis

                                      Krokiety z kapustą kiszoną zawsze doskonale smakują w towarzystwie mięsa.

                                      Składniki (na 6 porcji):

                                      • 500 ml mleka,
                                        • 100 ml wody gazowanej,
                                          • 250 g mąki pszennej,
                                            • 3 jajka (1 do naleśników i 2 do panierki),
                                              • 2 łyżki oleju,
                                                • szczypta soli,
                                                  • 1 kg mięsa z rosołu (np. drobiowego),
                                                    • 800 g kiszonej kapusty,
                                                      • 2–3 łyżki oliwy,
                                                        • 2 średnie cebule,
                                                          • pieprz ziołowy i czarny,
                                                            • gałka muszkatołowa,
                                                              • sól,
                                                                • olej do smażenia.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  1. Jak zrobić krokiety z kapustą i mięsem? Na początku przygotuj ciasto naleśnikowe. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, jajko, wodę, mleko oraz sól, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, wlej część ciasta i smaż naleśnik z obu stron. W ten sam sposób usmaż resztę naleśników.

                                                                  2. Aby przygotować farsz do krokietów z kapustą kiszoną i mięsem , włóż do garnka kapustę, zalej ją zimną wodą i gotuj, aż stanie się miękka. Następnie odcedź ją i odstaw do ostudzenia. Odciśnij kapustę z nadmiaru wody i drobno posiekaj.

                                                                  3. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej na nią niewielką ilość oliwy, wrzuć cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.

                                                                  4. Zmiel mięso w maszynce i przełóż je do dużego garnka. Dodaj do niego kapustę, cebulę odsączoną z oleju, pieprz ziołowy i czarny oraz inne przyprawy. Mieszaj i podgrzewaj całość, aż wszystkie przyprawy się rozpuszczą. Na naleśnikach rozprowadź po 2 łyżki farszu, a następnie je zawiń.

                                                                  5. Zawinięte roladki obtocz w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe krokiety z kapustą i mięsem mielonym możesz podawać z czerwonym barszczem.

                                                                  Potrawy z zimowych warzyw

                                                                  Zobacz też propozycje Andrzeja Polana. W kuchni "Dzień Dobry TVN" pokazał, jak przygotować smakowite potrawy z zimowych warzyw . Na stole pojawiły się m.in. krokiety z ziemniaków, buraki w cieście oraz pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki .

                                                                  >>> Zobacz też:

                                                                  Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya

                                                                  Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

                                                                  Zupa grzybowa od święta i na co dzień

                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości