Krokiety z kapustą i grzybami to przepyszna potrawa, którą można podawać m.in. na wigilię. Należy jednak pamiętać, że samo przygotowanie jej wymaga sporo czasu – już dzień wcześniej należy np. namoczyć suszone grzyby. Jak zrobić pyszne krokiety z kapustą i grzybami, które oczarują nawet mamę i babcię? Sprawdź.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nic w tym dziwnego – bez tej potrawy święta nie byłyby takie same. Krokiety kochają i dzieci, i dorośli, a swoim smakiem mogą rywalizować jedynie z pierogami. Dowiedz się, jak przygotować świąteczne krokiety z kapustą i grzybami.
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis idealny na wigilię
Poznaj klasyczny, sprawdzony i dobry przepis na krokiety z kapustą i grzybami.
Składniki (na 4 porcje):
Farsz do krokietów:
0,5 kg kapusty kiszonej,
1 duża cebula,
500 g suszonych grzybów,
3 łyżki oleju,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna pieprzu,
sól, pieprz, przyprawy.
Ciasto naleśnikowe na krokiety:
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
2 szklanki mleka,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
olej.
Panierka do krokietów:
2 jajka,
sól i pieprz,
bułka tarta,
olej.
Przygotowanie ciasta:
Aby wykonać ciasto na krokiety z kapustą i grzybami , do miski wlej mleko, wsyp mąkę, dodaj jajka, proszek do pieczenia, olej i sól. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na 10 min, aż zgęstnieją. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju.
Przy pomocy chochli równomiernie rozlej ciasto na patelni.
Ciasto powinno nabrać konsystencji cienkich naleśników w jasnym kolorze. Podsmaż je po obu stronach, przewracając łopatką.
Kiedy usmażysz wszystkie naleśniki, rozłóż je na talerzu, a od góry przykryj drugim talerzem, odstaw i poczekaj aż zmiękną – dzięki temu będą się łatwiej zwijały. Krokiety będą idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego podczas kolacji wigilijnej.
Przygotowanie farszu:
1. Aby przygotować farsz na krokiety z kapustą i grzybami, namocz dzień wcześniej suszone grzyby i przykryj je. Gotuj grzyby do momentu aż zmiękną.
2. Wypłucz kiszoną kapustę i gotuj ją, aż stanie się miękka. W międzyczasie dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
3. Odcedź kapustę i pokrój ją na małe kawałeczki.
4. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni.
5. Dodaj kapustę do cebuli. Pokrój grzyby i również je dodaj.
6. Duś wszystkie składniki przez 30 min, mieszając stale całość. Dodaj do mieszanki soli, pieprzu i innych przypraw.
7. Odstaw farsz do ostygnięcia, a następnie rozsmaruj go równomiernie na każdym naleśniku. Zwiń całość w kopertę (zawijając 2 boki do środka) lub w rulonik.
Przygotowanie panierki:
1. Krokiety z kapustą i grzybami suszonymi namocz w jajku oraz bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka po obu stronach stanie się złocista.
2. Przygotowane krokiety możesz podawać razem z barszczem.
Jak zamrozić krokiety z kapustą i grzybami ? Jeśli zrobisz dużo krokietów, bez problemu możesz je włożyć do pojemników, a następnie do zamrażarki. Placki naleśnikowe można mrozić również bez farszu, a ten – przygotować dopiero przed podaniem.
Pyszne krokiety z kapustą i grzybami możesz dodatkowo wzbogacić smakiem mięsa drobiowego.
Składniki (na 25 krokietów):
25 naleśników,
800 g mięsa mielonego drobiowego,
400 g kapusty kiszonej,
3 cebule,
1 szklanka grzybów suszonych.
4 jajka,
bułka tarta,
olej,
przyprawy.
Przygotowanie:
Ugotuj mięso drobiowe. Zmiel mięso w maszynce o niewielkich otworach.
Odciśnij kiszoną kapustę, a następnie ją posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, suszone grzyby namocz w chłodnej wodzie, a następnie je posiekaj.
Podsmaż cebulę na patelni, wsyp do niej trochę soli. W momencie, gdy cebula się zeszkli, wrzuć na patelnię grzyby i smaż całość.
Po chwili smażenia do grzybów i cebuli dodaj kapustę, następnie podlej całość wodą, w której wcześniej moczyły się grzyby. Smaż mieszankę na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Dopraw całość przyprawami.
Do miski włóż mielone mięso. Dodaj do niego jajko, trochę przypraw i całość wymieszaj.
Farsz rozłóż na naleśnikach i złóż całość w odpowiedni kształt, zaginając do środka boki. Zamocz naleśniki w jajku i w bułce tartej, a następnie wszystko smaż na patelni do momentu, aż po obu stronach skórka stanie się złocista.