Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować do nich pyszny krem

eklerki
Fot. Yulia Naumenko / Getty Images
Eklerki są powszechnie znanym i bardzo lubianym deserem. Poznaj przepis na eklerki i ciesz się smakiem samodzielnie wykonanych smakołyków.

Eklerki to wąskie i podłużne ciastka, pochodzące najprawdopodobniej z Francji. W klasycznej wersji składają się z parzonego ciasta przekładanego kremem do eklerów, który może mieć różne smaki. Eklerki z kremem to ulubiony deser wielu Polaków.

Więcej:

Jak zrobić eklerki?

Ciasto na eklerki przeciska się przez rękaw cukierniczy, dzięki czemu możliwe jest nadanie ciastkom odpowiedniego kształtu. Następnie uformowane ciasto należy upiec. Po wystygnięciu każdy eklerek zostaje przekrojony na pół, na jego dolną część nakładany jest krem, a następnie przykrywany drugą połówką.

Eklerki – czy istnieje przepis doskonały?

Wiele osób nie wie, jak upiec eklerki, i obawia się, że przygotowanie tego deseru jest trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na eklerki , dzięki którym wyczarujesz deser marzeń. Istnieje również idealne rozwiązanie dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać glutenu. Mogą one bowiem przygotować eklerki bezglutenowe.

Jest wiele rodzajów kremów, których możesz użyć do przygotowania domowych eklerek . Tradycyjne francuskie eklerki nadziewane są kremem pâtissière o delikatnie waniliowym smaku. W polskiej wersji najczęściej używana jest masa budyniowa do eklerów . Jednak możliwości jest zdecydowanie więcej. Biorąc pod uwagę preferencje smakowe swoje oraz bliskich, możesz przyrządzić:

  • eklerki z bitą śmietaną,
    • eklerki z budyniem,
      • eklerki z kremem bezowym,
        • eklerki kawowe,
          • eklerki z kremem śmietankowym.

            Eklerka – kalorie

            Eklerki, jak większość deserów, nie należą do najmniej kalorycznych dań. Ile kalorii ma zatem eklerka? Tradycyjna wersja ma około 260 kcal w 100 g produktu. Musisz jednak pamiętać, że na kaloryczność istotny wpływ będzie miał krem, którego użyjesz jako nadzienia, a także jego ilość. Dla osób, które dbają o linię, a jednocześnie są amatorami eklerek, istnieje sposób na zmniejszenie ich kaloryczności. W tym celu należy zamienić składniki, z których przygotowywane są ciasto oraz krem, np. cukier można zamienić na erytrytol czy ksylitol.

            Przepis na ciasto na eklerki

            Składniki na 30 sztuk:

            • 10 jajek,
              • 2 szklanki mąki,
                • 1 szklanka wody,
                  • 250 g masła,
                    • cukier puder do posypania.

                      Przygotowanie:

                      1. Roztop masło, dodaj wodę i całość zagotuj.
                        1. Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy o gęstej konsystencji. Przełóż ją do miski i odstaw, by ostygła.
                          1. Do masy dodawaj jajka, cały czas mieszając.
                            1. Rozgrzej piekarnik do 200℃. Wyłóż papierem blachę do pieczenia.
                              1. Ciasto na eklery przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj paski masy, pamiętając, by zostawić przerwę między eklerkami.
                                1. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz eklerki przez 20 minut, aż się przyrumienią.
                                  1. Gdy ciasto będzie gotowe, zdejmij eklerki z blachy i wystudź. Czynność powtórz z kolejną porcją ciasta.
                                    1. Przekrój eklery wzdłuż. Na ich dolną część nakładaj wybrany przez siebie krem albo bitą śmietanę. Przykryj ciastko górną częścią, a jego wierzch posyp cukrem pudrem.

                                      Krem do eklerów budyniowy – przepis

                                      Składniki na krem do około 30 sztuk:

                                      • 4 szklanki mleka,
                                        • 2 budynie waniliowe,
                                          • 12 łyżek cukru,
                                            • 4 łyżki mąki tortowej,
                                              • 2 kostki masła.

                                                Przygotowanie:

                                                1. Rozpuść budynie oraz 4 łyżki mąki w szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotuj z cukrem.
                                                  1. Gdy mleko się zagotuje, wlej do niego mleko z budyniem i mąką. Mieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje.
                                                    1. Ubij masło mikserem.
                                                      1. Gdy krem stanie się letni, dodawaj do niego po trochu ubite masło, nie przestając miksować.

                                                        Eklerki kawowe – przepis

                                                        Składniki na 20 sztuk

                                                        Ciasto:

                                                        • 1 szklanka mąki pszennej,
                                                          • 1 szklanka wody,
                                                            • 4 jajka,
                                                              • 125 g masła.

                                                                Krem kawowy:

                                                                • 650 ml mleka,
                                                                  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
                                                                    • 160 g cukru,
                                                                      • 60 g mąki pszennej,
                                                                        • 9 żółtek.

                                                                          Polewa kawowa:

                                                                          • 4 łyżki wrzątku,
                                                                            • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
                                                                              • 1 szklanka cukru pudru.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Ciasto:

                                                                                1. Wlej wodę do garnka, dodaj masło. Zagotuj.
                                                                                  1. Dodaj mąkę, przez cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy, która nie przykleja się do ścian garnka. Odstaw do ostygnięcia.
                                                                                    1. Do ciasta dodaj jajka, zmiksuj.
                                                                                      1. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.
                                                                                        1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
                                                                                          1. Wyciskaj podłużne eklerki, pozostawiając między nimi odstępy.
                                                                                            1. Piecz przez 20 minut aż do zarumienienia. Wystudź, a następnie przekrój eklery wzdłuż.

                                                                                              Krem kawowy:

                                                                                              1. Do 100 ml mleka dodaj cukier, mąkę i żółtka. Zblenduj.
                                                                                                1. Do 550 ml mleka dodaj kawę, zagotuj.
                                                                                                  1. Wlej uzyskaną wcześniej masę do gotującego się mleka z kawą. Mieszaj podczas gotowania do uzyskania gęstej masy.
                                                                                                    1. Wystudź krem. Wstaw go do lodówki.
                                                                                                      1. Krem nakładaj na dolną część eklerki, a następnie przykryj ją górną częścią.

                                                                                                        Polewa kawowa:

                                                                                                        1. Połącz wszystkie składniki. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody, jeśli rzadka, dosyp cukru pudru.
                                                                                                          1. Wierzch eklerek posmaruj polewą. Smacznego.

                                                                                                            Słodycze bez cukru. Gotuje Daria Ładocha. Zobacz film:

                                                                                                            Zobacz film: Słodycze bez cukru. Źródlo: Dzień Dobry TVN
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości