Jak zrobić kiszoną marchewkę? Z imbirem, na ostro, na zimę

Kiszona marchewka to znakomity dodatek do praw: świetnie komponuje się z sałatkami, kanapkami, wrapami. Doskonale smakuje też w duecie z prażonym sezamem oraz słonecznikiem. Co więcej, dostarcza organizmowi wiele cennych składników, dlatego jej jedzenie zalecają zarówno dietetycy, jak i lekarze

Kiszoną marchewkę najlepiej jeść zimą, ponieważ podnosi odporność, chroniąc tym samym przed wieloma infekcjami. Jest to przekąska niskokaloryczna, a jednocześnie stanowi prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Marchewka pozytywnie wpływa również na metabolizm. Sprawdź, jak przyrządzić ją na kilka sposobów.

>>> Zobacz także:

Kiszona marchewka – przepis

Oto wyjątkowo smakowity przepis na kiszoną marchewkę z imbirem.

Składniki:

  • 2 lub 3 kg marchewki,
    • 0,5 główki czosnku,
      • 8 liści laurowych,
        • kawałek korzenia imbiru (mniej więcej wielkości kciuka),
          • kawałek suszonego chrzanu (mniej więcej wielkości kciuka),
            • 1 płaska łyżka soli,
              • 1,5 l wody,
                • kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych,
                  • 1 cebula pokrojona w talarki,
                    • opcjonalnie – 1 baldachim z kopru.

                      Przygotowanie:

                      1. Obierz marchewkę i pokrój ją na plasterki.

                      2. Pokrój cebulę na grube plasterki.

                      3. Przekrój w poprzek główkę czosnku – potrzebna ci tylko jedna połówka. Obierz ząbki.

                      4. Włóż warzywa do garnka. Zalej je wodą, dodaj sok z kapusty lub ogórków kiszonych. Dorzuć liście laurowe.

                      5. Pokrój imbir w plasterki i włóż do garnka z warzywami. Dodaj koper i sól do smaku, a następnie całość wymieszaj.

                      6. Na wierzchu połóż talerz lub specjalne koła do kiszenia kapusty i dociśnij marchewkę do dna – zrób to w taki sposób, aby żaden plasterek nie znalazł się na powierzchni, inaczej spleśnieje.

                      7. Przykryj gar ściereczką i odstaw na 3–5 dni, a przy niższej temperaturze – na 10 dni.

                      8. Każdego dnia dociskaj koła do dna – tak, aby odgazować marchewkę.

                      9. Po kilku dniach, kiedy sok będzie już odpowiednio kwaśny, przełóż marchewkę do słoików, a następnie zalej ją sokiem z kiszenia. Zakręć mocno słoiki i trzymaj tak przygotowaną kiszoną marchewkę na ostro w lodówce.

                      Ubijana kiszona marchewka na zimę – przepis

                      A oto kolejny przepis na kiszoną marchew na zimę – tym razem w wersji na słodko.

                      Składniki:

                      • 600 g marchwi (po obraniu i pokrojeniu),
                        • kawałek imbiru (mniej więcej wielkości kciuka),
                          • 2 łyżki miodu,
                            • garstka rodzynek,
                              • 10 g soli kamiennej niejodowanej.

                                Przygotowanie:

                                1. Umyj i obierz marchewkę.

                                2. Potnij marchewkę w długie wstążeczki. Użyj do tego obieraczki.

                                3. Obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce. Dodaj do marchewki.

                                4. Do marchewki i imbiru dodaj również sól i miód.

                                5. Wygniataj wszystko przez kilka minut – do momentu, aż marchewka puści sok. Jeśli zostawisz ją na dłuższy czas, soku będzie jeszcze więcej.

                                6. Przełóż wszystkie składniki do słoika. Dodaj rodzynki, wymieszaj całość i ubij ciasno w słoiku, a następnie szczelnie zamknij.

                                7. Ubijaj kiszoną marchewkę codziennie – tak, aby cały czas była pokryta sokiem. Zamiast tego możesz również czymś ją obciążyć.

                                8. Pozostaw całość na blacie przez około 4–5 dni. Po tym czasie wynieś np. do chłodnej spiżarni, a po kilku dniach skosztuj marchewki.

                                Kiszona marchewka z czosnkiem – przepis

                                Masz ochotę na kiszoną marchewkę, ale boisz się, że jej przygotowanie jest dla ciebie za trudne? Koniecznie sprawdź ten przepis.

                                Składniki:

                                • 4 duże marchewki,
                                  • 3 lub 4 ząbki czosnku,
                                    • 1 liść laurowy,
                                      • kilka ziaren ziela angielskiego,
                                        • 1 l ciepłej wody,
                                          • 1 łyżka soli.

                                            Przygotowanie:

                                            1. Potnij marchewkę w długie wstążki. Użyj do tego obieraczki.

                                            2. Włóż marchewkę do wyparzonego wcześniej słoika. Dodaj czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie.

                                            3. Przygotuj solankę, dodając łyżkę soli do 1 litra ciepłej wody. Zalej nią marchewkę.

                                            4. Na wierzchu ułóż talerz i obciąż go kamieniem, tak aby marchewka cały czas była przykryta płynem.

                                            5. Odstaw kiszoną marchewkę na 5–6 dni w miejsce o temperaturze pokojowej.

                                            6. Po kilku dniach precyzyjnie zamknij słoik i wstaw marchewkę do lodówki.

                                            Kiszona marchewka z cynamonem – przepis

                                            Pachnąca, doprawiona cynamonem, kiszona marchew na zimę przekona do siebie nawet największych niejadków. Sprawdź przepis na nią.

                                            Składniki:

                                            • 500 g marchwi (obrana, pokrojona w plastry lub słupki),
                                              • 1 ziarno ziela angielskiego,
                                                • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub tymianku czy oregano),
                                                  • 1 laska cynamonu,
                                                    • 1 l wody,
                                                      • 1 łyżka soli.

                                                        Przygotowanie:

                                                        1. Do wyparzonego wcześniej słoika lub garnka wsyp zioła.

                                                        2. Zagotuj litr ciepłej wody i wymieszaj z łyżką soli, tak aby powstała zalewa.

                                                        3. Do słoika włóż marchewkę, dodaj cynamon i zalej ciepłą solanką.

                                                        4. Aby marchewka nie wypływała na wierzch, obciąż ją – dzięki temu nie powstanie na niej pleśń. Możesz to zrobić np. przy pomocy wygotowanego i wyszorowanego kamienia otoczaka, miski lub kubka.

                                                        5. Zamknij słoik lub przykryj garnek, a następnie miksturę odstaw na kilka dni do ukiszenia.

                                                        6. Po upływie 5–7 dni marchewka jest gotowa. Teraz z garnka możesz przełożyć ją do mniejszych słoików.

                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości