Jak zrobić jajko w koszulce, by żółtko było idealnie płynne? Przepisy na prosty i efektowny przysmak

Jajko w koszulce na pszennej bułce
Fot. Alexander Spatari / Getty Images
Jajko w koszulce to smaczna i zdrowa potrawa, podawana zarówno na śniadanie, jak i do dań obiadowych jako dodatek. Choć jej przygotowanie wydaje się dość trudne, w rzeczywistości nie należy do skomplikowanych – wystarczy jedynie znać kilka podstawowych zasad. Jak zrobić jajko w koszulce i urozmaicić codzienny jadłospis?
  • O czym należy pamiętać, przygotowując jaja w koszulkach?
    • Klasyczny przepis na jajko w koszulce
      • Jajko w koszulce w woreczku
        • Z czym podawać jajko w koszulce?

          Zobacz też: 

          Przepis na romantyczną i lekką kolację? Carpaccio z buraka na 3 sposoby

          Jaja w koszulkach nazywane są też poszetowymi. Określenie to pochodzi od francuskiego słowa poche, które oznacza kieszeń. Bardzo dobrze oddaje to wygląd potrawy. Jajka w koszulkach gotowane są bowiem bez skorupek i charakteryzują się ściętym białkiem, które jak kieszonka otacza płynne żółtko. Dzięki temu mają niezwykle delikatną konsystencję, przez co wręcz rozpływają się w ustach. Przygotowanie takiego smakołyku zajmuje jedynie kilka minut. Są też inne sposoby na to, jak ugotować jajko w koszulce.

          O czym należy pamiętać, przygotowując jaja w koszulkach?

          Zanim dowiesz się, jak się robi jajko w koszulce, zwróć uwagę na kilka podstawowych kwestii. Ułatwi to wykonanie potrawy i da gwarancję pysznego smaku.

          Aby przyrządzić idealne jajko w koszulce, należy użyć jak najświeższego produktu. Zbyt stary uniemożliwi przygotowanie przysmaku, ponieważ białko będzie wodniste i lejące się.

          W przepisie na jajko w koszulce warto także wykorzystać produkty ekologiczne. Zapewnią one naturalny i pyszny smak. Najlepiej wybrać jajka oznaczone numerem 0 lub 1. Ponadto przygotowując potrawę, należy pamiętać, aby nie gotować jednocześnie więcej niż czterech jajek w jednym garnku.

          Klasyczny przepis na jajko w koszulce

          Choć istnieje wiele sposobów na to, jak zrobić jajko w koszulce, najczęściej polecany jest klasyczny przepis, który wymaga użycia octu. Wykorzystanie tego składnika pomaga w odpowiednim ścięciu się białka i daje gwarancję na to, że przysmak uzyska ładny kształt i nie rozpadnie się podczas gotowania. Jak ugotować jajko w koszulce?

          Składniki:

          • jajko,
            • litr wody,
              • 2–3 łyżki octu.

                Przygotowanie:

                1. Wlej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i dolej ocet.

                2. Jajko rozbij do kokilki (małej miseczki), filiżanki lub na płaską podstawkę.

                3. Zamieszaj wodę w garnku tak, aby utworzył się w niej wir. Cały czas mieszając, wlej w środek wiru jajko, które pod wpływem wirującej wody powinno „zwinąć się” w kulkę. Jeśli tak się nie stanie, możesz poprawić jego kształt poprzez delikatne zagarnięcie białka łyżką.

                4. Pozostaw jajko w garnku do czasu, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne. Ile gotować jajko w koszulce? Optymalny czas to ok. 3 minuty.

                5. Na koniec delikatnie wyciągnij jajko w koszulce za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na papierowym ręczniku.

                Klasyczny przepis można zmodyfikować i na jego podstawie przygotować jajko w koszulce bez octu . W takim przypadku przydatny będzie jednak inny płyn, który ułatwi ścinanie się białka – bez niego przysmak nie będzie miał tak zwartej konsystencji. Jak zrobić jajko w koszulce bez octu? Zamiast niego wystarczy dodać 2–3 łyżki soku z cytryny. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.

                Warto wiedzieć, że do gotowania jajek w koszulkach nie zawsze trzeba używać wody. Zamiast niej można wykorzystać czerwone wino, które nada potrawie wyjątkowo intensywny aromat i smak. Innym rozwiązaniem jest przygotowanie frytowanych jajek w koszulkach, gotowanych w rozgrzanym oleju.

                Jajko w koszulce w woreczku

                Co ciekawe, można również przyrządzić jajko w koszulce w folii . Ten przepis może być dużym ułatwieniem dla osób, które obawiają się, że jajko przygotowywane w klasyczny sposób rozpłynie się w wodzie.

                Składniki:

                • jajko,
                  • litr wody,
                    • łyżka oliwy z oliwek.

                      Przygotowanie:

                      1. Kokilkę lub inną miseczkę wyłóż folią spożywczą i posmaruj dokładnie oliwą.

                      2. Wbij jajko na folię i utwórz z niej mały woreczek, a następnie zawiąż go od góry.

                      3. Wlej wodę do garnka i zagotuj. We wrzącej wodzie delikatnie zanurz sakiewkę z jajkiem.

                      4. Gotuj jajko w koszulce przez ok. 4 minuty.

                      Jajko w koszulce z mikrofali

                      Interesującym trickiem na to, jak w łatwy i szybki sposób przygotować jajko w koszulce, jest wykorzystanie mikrofalówki. Co należy zrobić?

                      Składniki:

                      • jajko,
                        • ½ łyżeczki octu,
                          • woda.

                            Przygotowanie:

                            1. Do kubka lub niewielkiej miseczki wlej wodę do mniej więcej ½ wysokości naczynia. Dodaj ocet.

                            2. Wbij jajko do naczynia z wodą i octem. Sprawdź, czy jest dokładnie zanurzone.

                            3. Wstaw naczynie do mikrofalówki i przykryj je niewielkim talerzykiem (najlepiej żaroodpornym). Ustaw moc mikrofalówki na wysoką i podgrzewaj jajko przez minutę. Jeżeli białko nie jest odpowiednio ścięte, gotuj je przez kolejne 15–20 sekund.

                            Z czym podawać jajko w koszulce?

                            Jajko w koszulce można podawać sauté , przyprawione jedynie solą i pieprzem. Popularną potrawą jest także jajko w koszulce na grzance , z dodatkiem podsmażonej szynki lub bekonu i polane sosem holenderskim (tzw. jajko po benedyktyńsku). Przysmak stanowi też doskonały dodatek do obiadów, np. dań mięsnych, sałatek czy zup.

                            Osoby, które lubią potrawy smażone, mogą przygotować jajko w koszulce w panierce . Ugotowane jajko poszetowe wystarczy odsączyć, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie delikatnie obsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle.

                            Zobacz film: Jajko w kuchni, źródło: Dzień Dobry TVN

                            Więcej przepisów:

                            1. Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole!
                              1. Jak zrobić swojski smalec? Przepis na smalec ze skwarkami. Właściwości smalcu
                                1. Śniadanie po królewsku czy jak przygotować jaja Benedykta? Najlepszy i sprawdzony przepis

                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości