Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na drugie danie – zobacz, jak go wykonać

Gulasz
Fot. Anna&Tomasz Skoczen/ Getty Images
Gulasz po węgiersku to bardzo stare danie, które początkowo nie cieszyło się zbytnim uznaniem wśród bogatej części społeczeństwa. Z czasem jednak, ze względu na niezwykły smak, podbiło serca nie tylko Węgrów, ale i innych narodowości.

Węgry są wyjątkowo bliskim nam krajem. Chociaż nasze języki tak bardzo się od siebie różnią, to kultury są dość podobne, tak samo, jak upodobania kulinarne. To dlatego tak wiele węgierskich przysmaków na stałe zagościło w polskiej kuchni. Langosz, zupa gulaszowa, rántott sajt (smażony ser) czy paprykarz z kurczaka można spotkać w naszym kraju w niejednej restauracji. Jednak najbardziej znane jest inne danie pochodzące z kraju Madziarów, a jest to gulasz po węgiersku.

Prawdziwy gulasz po węgiersku

Gulasz to węgierskie danie narodowe. Tradycyjnie w jego skład wchodzi mięso, papryka i cebula. Początkowo było podstawowym posiłkiem rolników i pasterzy w wersji bez papryki, dopiero w późniejszym czasie zaczęto przyrządzać gulasz po węgiersku z papryką . Oryginalny przepis na gulasz po węgiersku zakładał smażenie mięsa z cebulą na kawałku słoniny. Danie z biegiem lat zyskiwało coraz większą popularność i, mimo początkowej niechęci wyższych sfer, znalazło uznanie również wśród nich. Gulasz stał się nieodłączną częścią tradycyjnych, węgierskich wesel, a także innych uroczystości, gdzie dla większej ilości gości przygotowywano gulasz po węgiersku w kociołku . Zwykle podawany jest z dużą ilością sosu na płaskim talerzu i traktowany jako drugie danie podczas obiadu. Węgierska nazwa „pörkölt” oznacza „przypieczony” lub „przyrumieniony”. Istnieje kilka odmian tego dania m.in.:

  • csirkepörkölt – gulasz po węgiersku z kurczaka,
    • marhapörkölt – gulasz po węgiersku wołowy,
      • vaddisznópörkölt – gulasz z dzika.

        Gulasz można przyrządzić także z cielęciny, baraniny, królika, sarny, a nawet ryb. Zobacz, jak zrobić smaczny gulasz po węgiersku.

        Gulasz po węgiersku – przepis podstawowy

        Przepis na gulasz po węgiersku nie jest skomplikowany, więc nie powinien być wyzwaniem nawet dla osób rzadko gotujących. Jedyną wadą jest długi czas przygotowywania. Gotowanie gulaszu po węgiersku może trwać godzinę, a nawet dłużej.

        Składniki (na 4 porcje):

        • 500 g wołowiny,
          • 500 ml bulionu warzywnego,
            • 150 g pieczarek,
              • 2 cebule,
                • 2 ząbki czosnku,
                  • 40 g koncentratu pomidorowego
                    • olej do smażenia
                      • przyprawy do smaku – liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz i sól.

                        Przygotowanie:

                        1. Pokrój wołowinę w dość duże kostki i podsmaż na oleju, następnie przełóż mięso do garnka, nie wylewaj tłuszczu z patelni.

                        2. Na osobnej patelni usmaż pieczarki i paprykę i dodaj do mięsa.

                        3. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę z czosnkiem i dodaj do garnka z mięsem.

                        4. Do garnka dosyp przypraw i wlej bulion warzywny.

                        5. Gotuj przez godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

                        6. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś kolejne 10 minut.

                        7. Gulasz po węgiersku z pieczarkami możesz podawać z pieczywem.

                        Gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi

                        Jest to bardziej pożywna wersja tego węgierskiego dania. Gulasz po węgiersku i placki ziemniaczane w połączeniu są nie tylko smaczne, ale i sycące.

                        Składniki (na 4 porcje):

                        Gulasz wołowy:

                        • 500 g mięsa wołowego,
                          • 250 ml bulionu warzywnego,
                            • 100 g pieczarek,
                              • 100 ml śmietany kremówki,
                                • 100 ml czerwonego półwytrawnego wina,
                                  • 15 g mąki,
                                    • 1 cebula,
                                      • 15 g masła,
                                        • 1 papryka czerwona,
                                          • 25 g przecieru pomidorowego,
                                            • 2 ząbki czosnku,
                                              • 2 listki laurowe,
                                                • 3 ziarna ziela angielskiego,
                                                  • przyprawy do smaku – pieprz i sól

                                                    Placki ziemniaczane:

                                                    • 500 g ziemniaków,
                                                      • 1 jajko,
                                                        • 1 cebula,
                                                          • 25 g mąki pszennej,
                                                            • olej do smażenia,
                                                              • przyprawy do smaku – sól i pieprz.

                                                                Przygotowanie gulaszu:

                                                                1. Pokrój mięso i przełóż do miski, następnie posyp pieprzem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, całość zalej winem. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), dzięki czemu mięso nabierze wyjątkowego smaku.

                                                                2. Odsącz mięso i obtocz w mące, smaż na rozgrzanym w garnku maśle, aż wołowina nabierze złotego koloru.

                                                                3. Po kilku minutach dodaj marynatę, bulion warzywny, a także pokrojone w kostkę pieczarki z papryką oraz przecier pomidorowy.

                                                                4. Na osobnej patelni podsmaż na złoto cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodaj je do wołowiny.

                                                                5. Gulasz duś przez półtorej godziny, a pod koniec dodaj śmietankę.

                                                                Przygotowanie placków ziemniaczanych:

                                                                1. Zetrzyj ziemniaki i cebulę na drobnej tarce. W tym celu możesz posłużyć się mikserem, aby oszczędzić sobie pracy.

                                                                2. Odsącz starte warzywa z nadmiaru wody i przełóż je do miski.

                                                                3. Dodaj mąkę, jajko i przyprawy.

                                                                4. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż nabiorą brązowego koloru.

                                                                Placki ułóż na talerzach i polej ugotowanym gulaszem. Całość możesz udekorować śmietaną z koperkiem.

                                                                To tylko niektóre z powszechnie znanych receptur na to danie. Istnieją również pożywne przepisy na gulasz po węgiersku z ziemniakami lub gulasz po węgiersku z kluseczkami. Niezależnie jednak od tego, na który wariant dania się zdecydujesz, na pewno nie pożałujesz czasu spędzonego na jego przygotowywaniu.

                                                                >>> Zobacz też:

                                                                Zobacz film: Gulasz z dyni, chorizo z figami. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości