Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko”, tym razem zdradza, jak przygotować pyszne kanapki a'la pizza i gołąbki bez zawijania. Zobacz, jakie to proste!Zdjęcie: Michał Wargin/East News.
KANAPKI A'LA PIZZA
Składniki:
Ciasto:
180 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych KUPIEC
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
1 cebula, pokrojona w piórka
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 cukinia, pokrojona w kostkę
1 pomidor, pokrojony w kostkę
oliwa z oliwek
sól i pieprz
50 g tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Do wody dodać pozostałe składniki ciasta. Zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie na patelni poddusić papryki, cebulę i cukinię, dodać pomidora. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ciasto podzielić na 4-5 części, rozwałkować na cienkie placki. Na połowę każdego placka wyłożyć farsz i posypać serem, złożyć i uformować półksiężyce. Boki ciasta zagnieść widelcem aby się dobrze zlepiło. Piec około 30 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C.
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
200 g kaszy jaglanej KUPIEC
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 marchewka, pokrojona w krążki
1 por, pokrojony w krążki
1 jajko
300 g kapusty włoskiej, poszatkowanej
400 g chudego mielonego mięsa np. z szynki
bułka tarta KUPIEC
oliwa z oliwek
sos:
2 cebule, pokrojone w kostkę
1 łyżka oliwy
800 g dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Gołąbki: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę poddusić na oliwie, dodać pozostałe warzywa, dusić aż zmiękną, na końcu dodać kapustę. Miękkie warzywa wymieszać z kaszą, mięsem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle bułki tartej aby można było formować owalne kotleciki.
Sos: W dużym garnku poddusić cebulę na oliwie. Dodać pomidory , cukier, oregano, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć uformowane gołąbki, przykryć pokrywką, dusić na wolnym ogniu około 30 min.
CIASTECZKA OWSIANE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
100 g masła
250 g płatków owsianych KUPIEC
0,5 szklanki mąki
2-3 jajka
60 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g suszonych śliwek, pokrojonych w drobną kostkę
sól
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku. Dodać płatki, smażyć do momentu aż się zarumienią. Dodać cukier, delikatnie wymieszać aż cukier. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z cukrem wanilinowym, szczyptą soli i śliwkami do płatków. Jajka rozbełtać, dodać do płatków. Całość dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Masę przycisnąć papierem do pieczenia i rozwałkować przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką wyciąć ciastka, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczeni blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160° C.
KOLOROWY DESER Z KASZY MANNEJ
Składniki:
1 litr mleka
8 łyżek kaszy manny KUPIEC
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
3-4 łyżki syropu malinowego
Sos waniliowy:
2 żółtka
1 laska wanilii
50 g cukru
200 g mleka
Przygotowanie:
Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. Do odlanej szklanki dodać kaszkę i wymieszać. Do gotującego mleka dodać namoczoną kaszkę i cukier. Wymieszać, gotować na wolnym ogniu aż zgęstniej. Kaszkę podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao, wymieszać i przelać do podłużnej foremki. Na kakaową warstwę wlać jedną z bezbarwnych porcji. Do ostatniej dodać syrop malinowy i wylać na wierzch. Odstawić do schłodzenia.
Sos waniliowy:
Metalową miskę ustawić na garnku z wolno gotującą się wodą. Wbić żółtka, dodać cukier i wydrążone nasiona wanilii. Przy pomocy miksera ubijać żółtka aż będą pulchne, dodawać małymi porcjami mleko, ciągle ubijając. Podawać z deserem z kaszy mannej.
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"