Przepisy na gofry z bitą śmietaną

gofry ze śmietaną i malinami
Brian Macdonald/Getty Images
Źródło: Digital Vision
Gofry z bitą śmietaną od wielu lat są popularne w całej Polsce. W okresie letnim są serwowane w barach czy budkach, jednak warto je robić również w domu. Wystarczy mieć gofrownicę, na którą wylewamy ciasto. Samodzielnie zrobione gofry z bitą śmietaną i owocami lub czekoladą smakują wyśmienicie.

Prosty przepis na gofry z bitą śmietaną jest bardzo podobny do receptury naleśników. Dodatek proszku do pieczenia oraz ubicie białek sprawią, że ciasto będzie bardziej puszyste. Najpopularniejsze gofry z bitą śmietaną i owocami, np. świeżymi truskawkami, najlepiej smakują w sezonie. Poza nim z mrożonych owoców można zrobić mus.

Więcej:

Gofry z bitą śmietaną – dlaczego są tak popularne?

Receptura gofrów została wymyślona w średniowieczu. Na początku były wypiekane między żeliwnymi taflami nad ogniskiem. Dopiero z czasem nabrały charakterystycznego kształtu w formie plastra miodu. Do XVI wieku przysmak ten był zarezerwowany dla wybranych klas, jednak z czasem stał się popularny również wśród biedniejszych grup społecznych.

Współcześnie gofry z bitą śmietaną są znakiem rozpoznawczym wielu turystycznych miejsc w Polsce i za granicą. Ta niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska serwowana jest w różnych barach i budkach, ale można znaleźć ją także w ofercie wielu kawiarni i restauracji. Popularność gofrów, szczególnie w wersji z bitą śmietaną, jest zasługą licznych zalet tego deseru. Jest prosty w przygotowaniu, tani, a poza tym bardzo sycący. Dodatek bitej śmietany świetnie orzeźwia w upalne dni. Sprawia również, że konsystencja ciasta jest przyjemnie wilgotna. Stanowi to idealne przełamanie naturalnej chrupkości gofrów. Dodatkiem, który doskonale pasuje do bitej śmietany, są owoce. Najlepsze są świeże, jednak poza sezonem z mrożonek można przygotować równie smaczny mus do polania. Sama przekąska nie jest dietetyczna, dlatego gofry z bitą śmietaną i owocami będą odpowiednią propozycją dla osób, które lubią słodkie połączenia. Wersja z puszystą śmietaną sprawdza się też z innymi dodatkami. Popularne są szczególnie gofry z bitą śmietaną i czekoladą w formie polewy. W rzeczywistości przepis możemy dowolnie modyfikować i dodawać do niego swoje ulubione składniki.

Zobacz także: Gofry Basi Ritz

Przepis na gofry z bitą śmietaną

Jeśli mamy w domu gofrownicę, możemy robić gofry nawet przez cały rok. Sekret kruchych i delikatnych gofrów tkwi przede wszystkim w dobrze wyrobionym cieście. Niektórzy ograniczają się tylko do wymieszania składników zawartych w przepisie. Warto jednak połączyć je w taki sposób, aby zachować puszystą i lekką konsystencję ciasta. Oto sprawdzony przepis na gofry z bitą śmietaną.

Składniki (na 6 gofrów):

  • 250 g mąki,
    • 2 jajka,
      • 300 ml mleka,
        • 1 łyżka cukru,
          • 100 ml oleju,
            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
              • 1 łyżeczka cukru waniliowy,
                • szczypta soli,
                  • 300 ml śmietany do ubicia.

                    Przygotowanie:

                    1. Oddziel żółtka od białek.

                    2. Wlej do miski mleko, następnie wsyp mąkę i zmiksuj.

                    3. Dodaj kolejne składniki – żółtka, cukier, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

                    4. W oddzielnej misce ubij białko. Pianę delikatnie połącz z masą mleczno-jajeczną, powoli mieszając składniki drewnianą łyżką, aby zachować puszystość.

                    5. Ciasto wlej chochlą na rozgrzaną taflę gofrownicy i równomiernie rozprowadź.

                    6. Piecz gofry 3–5 minut, aż uzyskają złoty kolor.

                    7. Ubij mocno schłodzoną śmietanę i za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego od razu nałóż ją na świeże gofry.

                    Zobacz także: Makaron z pesto i gofry z lodami

                    Gofry z bitą śmietaną i dodatkami

                    Klasyczny przepis na gofry z bitą śmietaną można urozmaicić ulubionymi składnikami. Dla łasuchów idealna będzie wersja z czekoladą. Można ją dodać w formie płynnej (tabliczka rozpuszczona w kąpieli wodnej) lub jako jeden ze składników ciasta. W sezonie warto przygotować wariant owocowy, czyli np. gofry z bitą śmietaną i truskawkami . Świeże owoce typu borówki, maliny, pomarańcze, kiwi, morele, banany, winogrona czy ananasy wystarczy pokroić, ułożyć na bitej śmietanie i oprószyć cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą.

                    Ile kalorii mają gofry z bitą śmietaną?

                    Gofry w wersji z bitą śmietaną są słodką przekąską, dlatego można się spodziewać, że zawierają sporo kalorii. Ich ilość zmienia się w zależności od dodatków. Osoby, które ograniczają kalorie, powinny zrezygnować przede wszystkim z polewy czekoladowej lub syropu owocowego. Słodkość deseru zależy też od samych owoców, np. winogrona są dość kaloryczne (100 g to ponad 70 kcal). A ile kalorii mają gofry z bitą śmietaną? Taka przekąska o wadze 200 to ponad 250 kcal. Kaloryczność gofrów można zmniejszyć, jeśli zrezygnujemy z bardzo słodkich owoców, a bitą śmietanę zamienimy na lekki jogurt.

                    Zobacz film: Gofry z cukinią. Źródło: Dzień dobry TVN

                    Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości