Flaki po zamojsku – pyszne danie na jesienne wieczory!

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Szukasz pomysłu na danie, które pozwoli Ci rozgrzać się po jesiennym lub zimowym dniu? Flaki po zamojsku to doskonała propozycja na danie, które jest bardzo konkretne i aromatyczne. Sprawdź przepis z okazji Światowego Dnia Flaków (i nie tylko).

Flaki po zamojsku to danie, które jest stosunkowo proste w przygotowaniu – a smak tej potrawy wynagradza wysiłek i sprawi, że szybko dołączą do listy ulubionych potraw, Dowiedz się, dlaczego warto zrobić flaki po zamojsku, jakich składników potrzebujesz i jak je przygotować krok po kroku

Flaki po zamojsku – przepis

Przepis na flaki po zamojsku jest całkiem prosty. Do przygotowania 8 porcji użyj:

  • kilogram flaków
    • marchewkę,
      • pietruszkę,
        • seler,
          • por,
            • 2 litry bulionu,
              • gałkę muszkatołową,
                • cebulę,
                  • pieprz i sól.

                    Przygotowanie:

                    1. Flaki należy bardzo dokładnie umyć i pokroić. Następnie wrzucić je do garnka, zalać gorącą wodą i gotować przez pięć minut. Po tym czasie należy zmienić wodę, opłukać flaki i gotować je ponownie przez pięć minut. Czynność powtórz jeszcze dwa razy – pozwoli to na pozbycie się charakterystycznego dla flaków zapachu.
                      1. Kiedy flaki będą już ugotowane, zalej je ulubionym bulionem i gotuj przez cztery godziny. Po tym czasie powinny być miękkie i gotowe do dalszych kroków.
                        1. W międzyczasie przygotuj warzywa – dokładnie je umyj, obierz i pokrój w paski. Taki kształt najlepiej sprawdza się w daniach typu flaki. Dodaj je do gotującego się bulionu i całość gotuj przez około 30 minut lub do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą już odpowiednio miękkie.
                          1. Ostatni krok to dodanie do flaków po zamojsku zasmażki. Pozwoli ona odpowiednio zagęścić potrawę. Na sam koniec przypraw danie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe, smacznego!
                            1. Flaki po zamojsku podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa. Świetnie sprawdzi się tutaj chleb drwalski, który zarówno swoim smakiem, jak i specyficznym charakterem, będzie doskonale pasował.

                              Flaki po zamojsku – co to potrawa?

                              Flaki po zamojsku to tradycyjna polska potrawa. Można ją spotkać zarówno w wielkich miastach, jak i w małych wsiach, gdzie od pokoleń przygotowuje się je od pokoleń. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Przede wszystkim flaki doskonale rozgrzewają organizm, zapewniają szybkie i długotrwałe uczucie sytości, a także świetnie odżywiają organizm po całym dniu. Nie bez powodu tak wiele osób marzy o miseczce gorących flaków po zamojsku po ciężkim dniu – nic nie działa na nas lepiej niż pyszne, pełne aromatu i świeżych warzyw wyśmienite zupy.

                              Obecnie flaki po zamojsku są być może nieco mniej popularne, jednak nadal w wielu domach potrawa ta króluje przez całą jesień i zimę. Warto wiedzieć, że flaki po zamojsku były ulubioną potrawą wielu polskich władców, między innymi Królowej Jadwigi – dzięki tej wiedzy możesz poczuć się po królewsku, zasiadając do stołu, na którym jest ogromna miska, pełna smacznej zupy. Choć przygotowanie flaków po zamojsku wymaga nieco czasu, tak naprawdę jest bardzo proste – dlatego jeśli masz kilka wolnych godzin, możesz przygotować flaki po zamojsku i spokojnie czekać, aż dodatek odpowiednich przypraw i warzyw pozwoli wydobyć z flaków to, co najlepsze – głęboki smak!

                              Flaki po zamojsku w zmienionej wersji

                              Warto nieco eksperymentować z potrawą, jaką są flaki po zamojsku. Możesz dodać do zupy koncentrat pomidorowy – dzięki temu zupa nabierze nieco kwaskowatego smaku, który będzie doskonale komponował się z flakami i warzywami. Możesz także dodać do zupy świeżo startego imbiru – szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy każdy z nas marzy przede wszystkim o tym, aby szybko i skutecznie się rozgrzać. Imbir świetnie podkręca metabolizm i rozgrzewa organizm od środka, dlatego dobrze sprawdzi się również podczas przyrządzania innych dań, które przygotowujesz zimą i jesienią.

                              Zobacz także:

                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                              Źródło zdjęcia głównego: aro/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości