Sos chrzanowy najczęściej podawany jest jako dodatek do mięs, wędlin, jajek na twardo i ziemniaków, a niekiedy również do ryb i sałatek. Potrafi nadać potrawie charakteru ze względu na swój intensywny smak.
Sos chrzanowy można przygotować na ciepło lub na zimno, w zależności od potrawy, do której ma zostać użyty. Ten bardziej tradycyjny przygotowywany jest na bazie śmietany, chociaż coraz większą popularnością cieszy się sos chrzanowy w wersji fit, np. na bazie jogurtu. Jak przygotować sos chrzanowy?
Sos chrzanowy do mięsa stanowi dodatek, który doskonale podkreśli smak m.in. karkówki, a także pieczonego schabu czy wołowiny. Szczególnie ten przyrządzany na gorąco będzie idealnie pasował do pieczeni.
Składniki (na 1000 ml sosu):
4 szklanki bulionu (najlepiej warzywnego),
4 łyżki gotowego, tartego chrzanu,
szklanka śmietany 18%,
2 łyżki mąki, np. pszennej,
2 łyżki masła,
sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
W garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę.
Do garnka wlej bulion, dokładnie wymieszaj składniki i zagotuj całość.
Do śmietany dodaj sól i dokładnie ją roztrzep.
Połącz śmietanę z sosem i ponownie zagotuj.
Dopraw pieprzem i cukrem oraz ewentualnie odrobiną soli.
Na koniec dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj.
Do tego przepisu na sos chrzanowy na ciepło można użyć również świeżo startego chrzanu, jednak należy pamiętać, aby skropić go odrobiną soku z cytryny.
Dobrym pomysłem na pyszny sos chrzanowy na ciepło do mięsa jest również przygotowanie go z dodatkiem cebuli i żółtka .
Składniki (na ok. 400 ml sosu):
3 łyżki gotowego chrzanu,
1 szklanka śmietany,
1 średnia czerwona cebula,
1 żółtko,
1 kostka rosołowa,
3 łyżki masła,
1 łyżka mąki pszennej,
1 szklanka wody,
cukier, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Umyj i obierz cebulę, a następnie posiekaj ją w drobną kostkę.
Rozpuść masło w garnku i zeszklij na nim cebulę.
Do cebuli dodaj chrzan i mąkę, po czym podsmaż całość.
Do garnka wlej szklankę wody, wymieszaj składniki i zagotuj sos, doprowadzając go do wrzenia.
Dokładnie wymieszaj żółtko ze śmietaną.
Wlej śmietanę z żółtkiem do gotującego się sosu.
Połącz wszystkie składniki i zdejmij garnek z ognia.
Pokrusz kostkę rosołową i dodaj ją do garnka.
Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem, po czy ponownie dokładnie wymieszaj.
Ten przepis doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków .
Jeszcze łatwiej do obiadu można przygotować sos chrzanowy na zimno . Wystarczy tylko dokładnie wymieszać ze sobą po 2 łyżki chrzanu, śmietany i majonezu oraz doprawić całość solą i pieprzem. Ten prosty przepis doskonale sprawdzi się nie tylko do mięs i ryb, lecz także do kanapek, np. z jajkiem .
Do jajek na twardo, samodzielnie bądź na kanapce, a także do różnego typu sałatek, najlepiej sprawdza się sos chrzanowy na zimno. Można wykorzystać podany prosty przepis na bazie majonezu, jednak nie jest to jedyna opcja. Doskonały w smaku jest również sos chrzanowy bez śmietany, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego .
Składniki (na 100 ml sosu):
2 łyżki chrzanu,
4 łyżki jogurtu naturalnego lub typu greckiego,
3 łyżki majonezu,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W miseczce dokładnie wymieszaj majonez i chrzan.
Do składników dodaj jogurt naturalny i jeszcze raz połącz wszystko do uzyskania gładkiego sosu.
Na koniec dodaj sól i pieprz, po czym zamieszaj sos.
Ten sos chrzanowy doskonale sprawdzi się np. na świątecznym stole, można nim bowiem doprawić nie tylko wędliny, w tym pyszne, domowe szynki, lecz także zjeść go z kawałkiem schabu na zimno.
Osoby na diecie odchudzającej powinien zaciekawić również przepis na sos chrzanowy w wersji fit .
Składniki (na 200 ml sosu):
szklanka jogurtu naturalnego lub typu greckiego (wtedy sos będzie gęstszy),
1–2 łyżeczki chrzanu,
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
1 łyżeczka tymianku,
szczypta cukru,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Do jogurtu dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj całość.
Do sosu wrzuć szczypiorek, tymianek i cukier, po czym ponownie połącz składniki.
Dopraw całość solą i pieprzem i jeszcze raz zamieszaj.
Taki sos chrzanowy na jogurcie doskonale nadaje się do dietetycznych posiłków, np. do polania pysznej sałatki, również tej z dodatkiem jajka oraz jako sos na zimno do ryb i chudego mięsa . Można polać nim również startą marchewkę skropioną odrobiną soku z cytryny i podawać jako dodatek do obiadu.
Sos chrzanowy ma specyficzny smak, który nie wszystkim może odpowiadać. Jednak jego miłośnicy zdecydowanie powinni spróbować powyższych przepisów we własnej kuchni. Z pewnością każdy z nich znajdzie coś dla siebie.