W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany, domowy majonez oraz schabowe inaczej. Smacznego!

Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową
Składniki:
sól
biały pieprz
500 g selera
3 łyżki masła
2 ziemniaki
1 główka czosnku
pęczek pietruszki
gałka muszkatołowa
700-800 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
olej rzepakowy z czosnkiem

Sposób przygotowania:
Seler pokroić w kostkę (1 cm). W garnku na zupę rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego i masła. Dodać pokrojonego selera i prażyć na wolnym ogniu około 20 minut, ciągle mieszając. W trakcie doprawić solą i pieprzem. W czasie gdy prażymy seler, posiekać natkę pietruszki. Przełożyć do małego rondelka. Zalać 100 ml oleju rzepakowego czosnkowego i lekko podgrzać, aby aromaty czosnku i pietruszki się połączyły. Seler zalać bulionem i winem. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem. Podawać polane salsą pietruszkowo-czosnkową.

Chlebek kukurydziany z domowym majonezem
Składniki:
Chlebek:
2 jajka
250 ml maślanki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
150 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Domowy majonez
3 żółtka
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki jasnego octu winnego
250 ml oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
60 ml oleju rzepakowego z pomidorami czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:
Maślankę zmiksować z olejem i jajkami. Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i solą, dodać do mokrych składników, wymieszać. Ciasto przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w 180ºC (patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy chlebek jest dopieczony w środku). Wystudzić na kratce kuchennej.

Majonez
Przy pomocy rózgi ubić żółtka, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Gdy składniki się połączą, ciągle ubijając, dodawać cienkim strumieniem olej rzepakowy. Majonez będzie gotowy gdy masa się zagęści i będzie przypominać krem.

Schabowe inaczej
Składniki:
2 cukinie
sól i pieprz
4 schabowe
500 g ziemniaków
olej z pomidorami czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:
Schabowe rozbić na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu, polać obficie  olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Pozostawić do zamarynowania na 2 godziny (najlepiej na noc). Ziemniaki wyszorować, pokroić na połówki lub cząstki, ułożyć na blasze do pieczenia, polać olejem rzepakowym. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 25-35 minut (w zależności od wielkości kawałków).  W tym czasie usmażyć kotlety na oleju w którym się marynowały. Usmażone ułożyć w piekarniku, aby były ciepłe.
Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w zapałki cukinię. Kotlety podawać na ziemniaczkach na kotletach ułożyć podsmażoną cukinię.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0