Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Cukier waniliowy
amriphoto/Getty Images
Prawdziwy cukier waniliowy to skarb każdej pani domu. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do ciast i deserów albo jako aromatyczny dodatek do gorących napojów. Niestety, wanilia w cukrach z torebek występuje zwykle w śladowych ilościach. Nierzadko producent zastępuje ją syntetycznym aromatem. Zamiast kupować produkt pełen chemii i ulepszaczy, lepiej przygotować go w naturalnej postaci. Sprawdź, jak zrobić cukier waniliowy.

Cukier waniliowy domowej roboty z prawdziwą laską wanilii charakteryzuje się głębokim, słodko-korzennym smakiem, a wypieki i desery z jego dodatkiem zyskują wspaniały, intensywnie waniliowy aromat. Tę pyszną przyprawę można bez trudu przygotować w warunkach domowych. Do przyrządzenia cukru waniliowego wystarczy zwykły cukier kryształ (może być też cukier brązowy) i laska wanilii lub naturalny ekstrakt waniliowy. Cukier waniliowy w torebkach najczęściej zawiera znikome ilości ziaren wanilii, często jej zapach zastępują sztuczne aromaty, które nie tylko psują smak wypieków, ale także mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu.

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy – jakie są różnice?

Wanilia to roślina jednoliścienna z rodziny storczykowatych, rosnąca dziko w strefach tropikalnych Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej i Afryki, choć można spotkać ją także w Wietnamie, Indonezji, na Filipinach i na terenach Papui-Nowej Gwinei. Jej owocem jest laska wanilii, której nasiona są cenną przyprawą.

W Polsce wanilia jest dostępna w postaci laski albo ziaren zmieszanych z cukrem. Warto wiedzieć, że prawdziwy cukier waniliowy powinien zawierać co najmniej 27% wanilii. Niestety taka proporcja to dziś prawdziwa rzadkość. Gotowe mieszanki cukru z prawdziwą wanilią dostępne są głównie w sklepach z żywnością organiczną.

Robiąc zakupy w supermarkecie, najłatwiej trafić na popularny cukier wanilinowy – dużo tańszy, syntetyczny zamiennik cukru waniliowego. W skład tego produktu wchodzi wanilina lub etylowanilina. Oba składniki chemiczne pozyskiwane są z miazgi drzewnej. Zawartość syntetycznej przyprawy w cukrze wynosi zwykle od 0,3 proc do 0,5 proc.

Wciąż zastanawiasz się, który wariant wybrać – cukier waniliowy czy wanilinowy ? Zdecydowanie ten pierwszy, czyli cukier waniliowy z prawdziwą wanilią . Naturalna wanilia ma nie tylko lepszy, intensywniejszy smak, ale jest też bardzo zdrowa – wspomaga pracę serca, działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, sprzyja odchudzaniu i jest naturalnym antydepresantem. Same korzyści! Niestety nie można powiedzieć tego samego o wanilinie. Jej spożycie może wywołać alergię, choroby skóry i problemy żołądkowo-jelitowe. O szkodliwości syntetycznej wanilii świadczy chociażby fakt, że Europejskie Towarzystwo Chemiczne nadało jej symbol R22, co oznacza "szkodliwe po połknięciu".

Zamiast sięgać po syntetyczny cukier waniliowy w opakowaniu , lepiej przygotować go z dodatkiem naturalnych, zdrowych składników. Nie wiesz, jak zrobić cukier waniliowy w domu? Wypróbuj ten prosty przepis.

Jak zrobić cukier waniliowy z prawdziwej wanilii? Sposób przygotowania

Domowy cukier waniliowy to nic trudnego. Potrzebujesz tylko dwóch składników: cukru (może być cukier brązowy albo zwykły kryształ) i laski wanilii.

  1. Przygotowanie zacznij od odmierzenia odpowiedniej ilości cukru. Na jedną laskę wanilii wystarczą dwie szklanki cukru, czyli ok. 440 gramów. Większa ilość może spowodować, że aromat wanilii będzie dużo słabszy, a smak mniej esencjonalny.
    1. Wsyp cukier do miski. Laskę wanilii przekrój na pół, wyskrob łyżeczką ziarenka i dokładnie wymieszaj je z cukrem.
      1. Przesyp cukier do szklanego słoiczka. Pustą laskę wanilii pokrój na kilka kawałków i włóż w środek cukru. Następnie zamknij słoiczek i porządnie nim wstrząśnij.
        1. Odstaw słoik z cukrem na ok. 2 tygodnie, żeby nabrał intensywnego, waniliowego smaku. Po 14 dniach cukier waniliowy z prawdziwą wanilią jest gotowy!

          Domowy cukier waniliowy możesz stosować do wypieków, deserów i słodkich sosów. Prawdziwy cukier waniliowy może zastąpić zwykły kryształ, śmiało stosuj go do kawy, herbaty, kakao, gorącego mleka albo do grzanego wina. Dzięki zawartości prawdziwej wanilii każdy z napojów zyska wspaniały, korzenno-słodki aromat.

          Czym zastąpić cukier waniliowy?

          Bywa, że potrzebny jest sam aromat wanilii, niekoniecznie z dodatkiem cukru. Choć na półkach sklepowych nie brakuje buteleczek z olejkami zapachowymi do ciast, lepiej się ich wystrzegać. Nie wiesz, czym można zastąpić cukier waniliowy? Świetnie sprawdzi się w tym celu naturalny ekstrakt z wanilii. Przygotowanie mikstury jest bardzo proste – potrzebujesz laski wanilii i 200 ml wódki.

          1. Laskę wanilii przekrój na pół, nie wyjmuj ziarenek.
            1. Obie części laski zanurz w wódce tak, żeby nie wystawały na powierzchnię.
              1. Po dwóch tygodniach mikstura nabierze mocy i będzie gotowa do użycia.

                Ekstrakt z wanilii doskonale nadaje się do wypieków. Możesz też wlewać kilka kropel do gorących napojów.

                Zobacz wideo: Własnej roboty cukier waniliowy

                Zobacz też:

                Autor: Adrian Adamczyk

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości