Gofry belgijskie znacznie różnią się od tradycyjnych gofrów, często spotykanych w nadmorskich kurortach. Ich ciasto przygotowywane jest z dodatkiem drożdży, a w zależności od rodzaju mogą być robione bez cukru. Poznaj wszystkie różnice pomiędzy tradycyjnymi a belgijskimi goframi.Zobacz też: Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>
Kto z nas nie lubi deserów? Ciasta, ciasteczka, sorbety… każdy miłośnik słodyczy znajdzie coś dla siebie. Niektóre z nich kojarzą się z wybranymi porami roku, np. lody łączy się z latem. Podobnie jest z goframi, które szczególnie dzieciom przywołują na myśl wakacje, jednak można się nimi cieszyć przez cały rok, również przyrządzając je samemu w domu. Mniej popularną w Polsce wersją gofrów są gofry belgijskie.
Co to są gofry belgijskie?
Gofry belgijskie to amerykańska nazwa gofrów brukselskich. Nie pochodzą jednak z belgijskiej stolicy, a z Gandawy. Nazwa została im nadana jedynie ze względów marketingowych. Ponieważ Bruksela była synonimem luksusu, tak samo gofry miały być kojarzone z ekskluzywnym produktem. Pierwszy raz w sprzedaży pojawiły się w 1839 roku. Od 1964 roku zdobywają coraz większą popularność w Ameryce jako gofry belgijskie. Obecnie można je zamówić w restauracjach i kawiarniach na terenie całego kraju. Gofry te są lekkie, duże i mają prostokątny kształt o wymiarach 16 × 18 cm. Powinny być cienkie i delikatne, z chrupiącą, złocistobrązową skórką, pod którą kryje się miękki środek.
Zobacz też: Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese >>>
Gofry belgijskie (brukselskie) a tradycyjne. Czym się różnią?
Tradycyjne gofry, które można kupić w co drugiej budce nad morzem, produkowane są z mąki, cukru, soli, żółtek jaj, mleka i oleju lub masła. Najczęściej jako dodatek dodawane są bita śmietana, owoce lub polewy. Z kolei gofry brukselskie, nazywane również belgijskimi, wytwarzane są z drożdżowego ciasta bez dodatku cukru. Do ich przygotowania wykorzystywana jest mąka pszenna, mleko, woda, masło, jajka, wanilia, drożdże i sól. Istotny jest fakt, że prawdziwych gofrów belgijskich nie można przygotować bez drożdży , dlatego nie nadają się dla osób uczulonych na nie lub ich nietolerujących. Przepis na gofry belgijskie nie odbiega zbytnio od receptury na ich popularną w Polsce odmianę. Wykonanie jest równie proste, należy jednak dysponować odpowiednim urządzeniem. Niezbędna do przyrządzenia gofrów będzie gofrownica, dzięki której możliwe jest upieczenie smacznych i kształtnych gofrów.
Zobacz też: Recepta na przesilenie? Dania wg przepisów Andrzeja Polana! >>>
Gofry belgijskie – przepis z drożdżami
Składniki (na 3 porcje):
- 340 g mleka,
- 240 g mąki pszennej,
- 85 g masła,
- 60 g syropu klonowego,
- 2 jajka,
- 3 g soli,
- 5 g ekstraktu z wanilii,
- 8 g suszonych drożdży,
- olej roślinny do spryskania gofrownicy.
Przygotowanie:
1. Podgrzej mleko i przelej je do dużej miski, dodaj syrop klonowy, masło, sól i ekstrakt z wanilii.
2. Mieszaj całość do połączenia składników i wychłodzenia do temperatury pokojowej. Dodaj mąkę, jajka oraz drożdże i ponownie wymieszaj całość.
3. Przykryj miskę i odstaw na około godzinę, aż ciasto na gofry belgijskie podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta możesz zacząć wypiekać gofry.
5. Do rozgrzanej, delikatnie spryskanej olejem roślinnym gofrownicy wlej około ¾ kubka ciasta.
6. Piecz przez około 6 minut (czas zależy od gofrownicy). Podawaj z bitą śmietaną i owocami.
Zobacz też: Kuchnia z naturalnymi olejami tłoczonymi na zimno. Przepisy Mikołaja Reya >>>
Gofry z Liège, czyli trochę inne gofry belgijskie
Innymi goframi belgijskimi są gofry z Liège, nazywane również leodyjskimi . Mają intensywny zapach, są dość ciężkie i charakteryzują się zaokrąglonymi brzegami. Zgodnie z tradycją wypieka się je z gęstego ciasta drożdżowego, a ich niezbędnym składnikiem jest cukier perłowy. Podczas pieczenia cukier topi się, dając karmelowy smak i aromat, a jego nierozpuszczone kryształki trzeszczą podczas gryzienia. Gofry leodyjskie są słodsze od brukselskich, ponieważ zawierają cukier. Są także mniejsze i cięższe.
Zobacz też: Sękacz – ciasto na każdą okazję >>>
Przepis na gofry belgijskie – leodyjskie
Składniki (na 2 porcje):
- 220 g mąki pszennej,
- 115 g roztopionego masła,
- 110 g cukru perłowego,
- 2 duże jajka,
- 40 g mleka,
- 5 g suchych drożdży,
- 2½ g ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie:
1. Roztrzep jajka i wymieszaj je w głębokim naczyniu z mlekiem, masłem i ekstraktem z wanilii.
2. Dodaj mąkę połączoną z drożdżami i dobrze wymieszaj całość.
3. Odstaw na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Następnie dosyp cukru perłowego i wymieszaj.
5. Gofry piecz w gofrownicy, aż będą miały złotobrązowy kolor, podawaj z dowolnymi dodatkami, np. owocami, bitą śmietaną.
Dodatki do gofrów belgijskich
Chociaż tradycyjnie gofry polewane były masłem, obecnie lista dodatków jest o wiele bogatsza. Można je serwować z cukrem pudrem, owocami, np. pokrojonymi truskawkami, bitą śmietaną lub płynną czekoladą. Warto pamiętać, że gofry belgijskie powinny być spożywane na ciepło , dlatego należy je podawać zaraz po upieczeniu.
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"