Jak zrobić PYSZNE ciasteczka owsiane? Przepisy i inspiracje

Ciasteczka owsiane to fit alternatywa dla mniej zdrowych słodyczy. Są pyszne, lekkie i można podawać je na wiele sposobów, wykorzystując rozmaite dodatki. Przepis na ciasteczka owsiane jest prosty – poradzą z nim sobie nawet osoby bez doświadczenia w kuchni.

Zobacz też: W kuchni Dzień Dobry Wakacje owocowe zero waste! >>> 

Ciasteczka owsiane są zdrowe, smaczne i dietetyczne. Bardzo łatwo przyrządza się ciasteczka owsiane bezglutenowe czy wegańskie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz skomplikowanych składników ani zaawansowanego sprzętu kuchennego. Wystarczą proste produkty – płatki owsiane, miód, mąka, a w wersji fit także suszone śliwki lub migdały.

Przepis na ciastka owsiane z miodem i bakaliami

Składniki na około 30 ciasteczek:

  •  250 g płatków owsianych,
    •  4 łyżki płynnego miodu,
      •  3 jajka,
        •  2 łyżki mąki orkiszowej,
          •  200 g bakalii – możesz wykorzystać dowolne bakalie, które lubisz (np. śliwki, morele, rodzynki); zwróć jednak uwagę na to, czy nie są dosładzane – jeśli chcesz, aby twoje ciastka były bardziej dietetyczne, wybierz bakalie bez dodatku cukru;
            •  100 g posiekanych orzechów – np. orzechów pekan, laskowych, włoskich, pistacji, nerkowców;
              •  szczypta stewii (opcjonalnie),
                •  2 łyżki kakao,
                  •  2 łyżki wiórków kokosowych.

                    Zobacz też: Jak zrobić ciasteczka korzenne? Przepis na pierniczki tradycyjne i w wersji fit >>> 

                    Przygotowanie:

                     Rozgrzej piekarnik do 180℃.

                    •  Wsyp płatki owsiane na suchą patelnię i upraż je. Po chwili dolej miód, wymieszaj i przełóż do miski do ostygnięcia.
                      •  Oddziel białka od żółtek – jedne i drugie będą potrzebne.
                        •  Do miski z wystudzonymi płatkami dodaj mąkę, bakalie, posiekane orzechy i żółtka jajek.
                          •  Białka ubij na sztywną pianę. Dla uzyskania słodszego smaku możesz dodać do piany odrobinę stewii.
                            •  Do płatków owsianych dodaj pianę z białek.
                              •  Mieszankę podziel na 2 części. Do jednej części dodaj kakao, a do drugiej wiórki kokosowe.
                                •  Masę uformuj w kulki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
                                  •  Do piekarnika wstaw blachę z ciastkami owsianymi i piecz około 20 minut, aż ciastka staną się rumiane.

                                    Przepis na ciastka owsiane z żurawiną i wiórkami kokosowymi

                                    Składniki na około 30 ciasteczek:

                                    •  1¼ szklanki zmielonych migdałów,
                                      •  1 szklanka mąki ryżowej lub mąki pszennej,
                                        •  1 łyżeczka sody oczyszczonej,
                                          •  2 szklanki płatków owsianych,
                                            •  1 szklanka wiórków kokosowych,
                                              •  160 g żurawiny i rodzynek (pomieszanych),
                                                •  250 g oleju kokosowego lub masła,
                                                  •  6 łyżek miodu.

                                                    Przygotowanie:

                                                    Zobacz też: Jagody w kuchni. Przepisy na desery z jagodami wg Basi Ritz >>>

                                                    •  Rozgrzej piekarnik do 150℃.
                                                      •  Do miski wsyp mielone migdały, sodę oczyszczoną i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
                                                        •  Dodaj płatki owsiane, mieszankę rodzynek i żurawiny oraz wiórki kokosowe. Całość jeszcze raz wymieszaj.
                                                          •  Do rondelka włóż masło i roztop je z miodem i 1 łyżką wody.
                                                            •  Roztopione masło z miodem przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj masę.
                                                              •  Ulep ciasteczka w formie kulek o średnicy około 3 cm) i spłaszcz. Każde ciastko po spłaszczeniu powinno mieć około 4 cm średnicy i 1,5 cm grubości.
                                                                •  Ciastka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach – ciastka owsiane podczas pieczenia zwiększają swoją objętość.
                                                                  •  Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.

                                                                    Przepis na ciastka owsiane bez cukru, glutenu i jajek

                                                                    Składniki na 35 dietetycznych ciasteczek owsianych:

                                                                    •  300 g płatków owsianych bezglutenowych,
                                                                      •  4 łyżki mąki owsianej bezglutenowej,
                                                                        •  szczypta mielonych goździków,
                                                                          •  ⅔ łyżeczki cynamonu,
                                                                            •  szczypta soli,
                                                                              •  3 łyżki siemienia lnianego lub nasion chia,
                                                                                •  400 ml mleka (najlepiej roślinnego – jest zdrowsze),
                                                                                  •  2 łyżki tłuszczu – może być masło, olej kokosowy lub masło orzechowe,
                                                                                    •  100 g suszonych śliwek lub suszonych daktyli,
                                                                                      •  1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu,
                                                                                        •  1 łyżka sezamu.

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          •  Płatki owsiane wsyp do miski. Płatków błyskawicznych nie musisz mleć, ale jeśli kupujesz twarde płatki, najpierw je zmiel.
                                                                                            •  Do płatków owsianych dodaj mąkę, goździki, cynamon i szczyptę soli.
                                                                                              •  Zmiel siemię lniane – np. w młynku do kawy.
                                                                                                •  Podgrzej mleko i zagotuj je, a następnie wlej do blendera albo naczynia.
                                                                                                  •  Do mleka dodaj masło orzechowe (lub inny tłuszcz), daktyle lub śliwki oraz siemię lniane. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę – upewnij się, czy nie ma żadnych grudek.
                                                                                                    •  Połącz mokre i suche składniki w dużej misce. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do lodówki na 20 minut.
                                                                                                      •  Rozgrzej piekarnik do 180℃.
                                                                                                        •  Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 4–6 mm.
                                                                                                          •  Wytnij z ciastek kółka lub inne kształty i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
                                                                                                            •  Do rozgrzanego piekarnika włóż blachę i piecz ciastka przez 20–25 minut. Grubsze ciastka w trakcie pieczenia możesz przełożyć na drugą stronę.

                                                                                                              Ten przepis możesz łatwo wykorzystać do zrobienia wegańskich ciasteczek owsianych. Wystarczy, że nie dodasz masła ani innego tłuszczu zwierzęcego.

                                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości