Jak zrobić ciasteczka korzenne? Przepis na pierniczki tradycyjne i w wersji fit

Ciasteczka korzenne
Fot. Getty Images/Pekic
Aromatyczne i kruche ciasteczka korzenne można przygotować przynajmniej na kilka sposobów. W zależności od tego, czy wolisz pierniczki tradycyjne, czy też w wersji bardziej dietetycznej, przy ich przyrządzaniu musisz użyć innych składników. Każdy ich rodzaj idealnie wpisuje się jednak w świąteczny klimat i doskonale pasuje do wspólnego biesiadowania.

Zobacz też: Popularne przepisy na ciasteczka pomarańczowe – z czekoladą, ricottą, miodem >>>

W każdym przepisie na ciasteczka korzenne potrzebne są foremki. Dzięki nim pierniczki mogą uzyskać rozmaite, fantazyjne kształty: gwiazdki, serca, kwiaty czy choinki. Do ich przygotowywania warto więc zaangażować najmłodszych domowników, którzy z pewnością będą mieli przy tym dużo radości. Ciasteczka warto dodatkowo przyozdobić lukrem, a następnie powiesić na choince.

Przepis na ciastka korzenne

Wypróbuj najbardziej klasyczny przepis na pierniczki korzenne . Jeśli nie zjesz wszystkich od razu, możesz przez kilka dni przechowywać je w pojemniku z zakrętką.

Składniki (na 80 sztuk):

  • 250 g masła,
    • 2 jajka,
      • 50 g smalcu,
        • 500 g mąki pszennej,
          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
            • 200 g cukru pudru,
              • 4 łyżeczki miodu,
                • 3 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej,
                  • 1 łyżeczka cynamonu.

                    Przygotowanie:

                    Zobacz też: Te słodycze odchudzają! Przepis na ciastka zbożowe: dietetyczne, bez mąki, z migdałami >>>

                    1. Przygotowywanie pierniczków korzennych rozpocznij od pokrojenia masła w kostkę, a następnie ogrzej je w temperaturze pokojowej.

                    2. Ubijaj mikserem masło ze smalcem i cukrem pudrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji (około 7 min). Do masy dodaj jajko i ubijaj ją przez kolejne 3 min.

                    3. Do mieszanki dodaj cynamon, przyprawę piernikową, miód, a następnie zmiksuj całość. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i znów miksuj całość na gęste ciasto.

                    4. Ciasto korzenne uformuj w kształt kuli i obtocz je mąką. Następnie zawiń je w folię i umieść w lodówce na około 1 godzinę.

                    5. Następnie podziel ciasto na 3 części. Kiedy będziesz zajmował się jedną z nich, dwie pozostałe powinny być nadal umieszczone w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180℃.

                    6. Rozwałkuj ciasto na około 3 mm i posyp je mąką. Przy pomocy foremek wytnij ciasteczka.

                    7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciastka korzenne i włóż je do piekarnika na około 10 min. Zaraz po upieczeniu mogą być one miękkie od wewnątrz, jednak po pewnym czasie stwardnieją.

                    8. Zlep ze sobą resztki ciasta i ponownie uformuj z nich ciasteczka. Wyjmij resztę ciasta z lodówki i powtórz wszystkie czynności.

                    Fit ciasteczka korzenne – przepis

                    Pierniczki można przygotować również w wersji fit, która stanowi alternatywę dla klasycznych, kruchych ciasteczek korzennych . Mąkę pszenną zamień na owsianą, a smalec – na olej kokosowy. Dodatkowo, możesz zastąpić miód syropem z agawy.

                    Zobacz też: Prosty przepis na rurki – z kremem budyniowym, mascarpone, bitą śmietaną lub z kremem czekoladowym >>>

                    Składniki (na 14 ciasteczek):

                    • 250 g mąki owsianej,
                      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                        • 60 g oleju kokosowego,
                          • 5 łyżek miodu lub syropu z agawy,
                            • 1 jajko,
                              • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
                                • 2 łyżki przyprawy piernikowej.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Jak zrobić ciastka korzenne w wersji fit? W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą piernikową. Jeśli nie masz takiej, możesz zrobić ją samodzielnie, mieszając cynamon, imbir, goździki oraz gałkę muszkatołową.

                                  2. Roztrzep jajko. Dodaj do mieszanki olej kokosowy i zagnieć całość, dolewając stopniowo miód oraz jajko.

                                  3. Włóż ciasto korzenne na około 60 min do lodówki. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego pierniczki.

                                  4. Rozgrzej piekarnik do 180℃, włóż do niego pierniczki i piecz je przez około 10–15 min.

                                  Świąteczne ciasteczka korzenne z lukrem

                                  Poniżej podajemy przepis na pierniczki korzenne z lukrem .

                                  Składniki (na 50 ciasteczek):

                                  • 2 szklanki mąki,
                                    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
                                      • ½ łyżeczki cynamonu,
                                        • 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
                                          • ¾ szklanki cukru pudru,
                                            • 1 duże jajko,
                                              • 170 g masła,
                                                • 1 łyżka płynnego miodu.

                                                  Składniki na lukier:

                                                  • 170 g cukru pudru,
                                                    • 1 białko z małego jajka,
                                                      • kilka kropel soku z cytryny.

                                                        Przygotowanie:

                                                        1. Rozpocznij przygotowywanie świątecznych pierników korzennych od przesiania mąki, sody oczyszczonej oraz cukru pudru. Do składników dodaj przyprawę korzenną oraz cynamon.

                                                        2. Pokrój masło na kawałki i dodaj je do mieszanki. Dodaj białko oraz miód, a następnie ugniataj ciasto.

                                                        3. Zawiń ciasto w folię i włóż je do lodówki na 30 min.

                                                        4. Posyp stolnicę mąką, wyjmij ciasto, a następnie je na niej rozwałkuj.

                                                        5. Wytnij ciasteczka, korzystając z foremek.

                                                        6. Rozgrzej piekarnik do 170℃. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej uformowane ciastka. Włóż je do piekarnika na około 7–10 min.

                                                        7. W misce wymieszaj białko, przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj całość na niskich obrotach przez około 5 min.

                                                        8. Ozdób korzenne ciasteczka lukrem.

                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości