Jak wzmocnić odporność? Agnieszka Cegielska radzi: "Łapiemy słońce i produkujemy witaminę D"

W trudnej sytuacji, izolacji, kiedy nasza aktywność fizyczna jest mocno ograniczona, możemy kilkoma prostymi sposobami polepszyć swoją kondycję i wygląd. Jak bezpiecznie i skutecznie uzupełnić niedobory witaminy D? O tym opowiedziała nam Agnieszka Cegielska.

Jak bezpiecznie i skutecznie korzystać ze słońca na własnym balkonie?

Do produkcji witaminy D niezbędne jest nam słońce. W ciepłe dni warto wyjść na balkon i skorzystać z okazji, jaką daje nam natura. Podczas kąpieli słonecznych warto trzymać się precyzyjnych zasad. W tym przypadku ważny jest kąt padania promieni słonecznych. W okresie od kwietnia do września w naszej szerokości geograficznej jest on idealny, aby zachodził proces syntezy witaminy D w naszym ciele. Wszystko za sprawą działania promieni UVB.

Aby do tego doszło, na słońce musimy wystawić minimum 18 proc. naszego ciała. Wystarczy, że odsłonimy ramiona i nogi. Ponadto cały proces powinien odbywać się w godzinach między 11 a 14 i trwać około 20 minut. Panie powinny pamiętać również o tym, aby na słońce nie wychodzić w makijażu, a kąpiel słoneczną odbyć bez kremów z filtrem.

Prawda jest taka, że my bardzo potrzebujemy tego słońca. Badania naukowe pokazują, że 90 proc. Polaków ma niedobór witaminy D

- powiedziała Agnieszka Cegielska.

Niedobór witaminy D

Niedobór witaminy D powoduje wiele negatywnych zmian w naszym organizmie. Przede wszystkim zmęczenie, częste infekcje, bóle kości i pleców, wypadanie włosów, bóle mięśni, depresja oraz powolne gojenie ran.

Lista chorób, które powiązane są z niedoborem witaminy D jest bardzo długa. To jest witamina naszej odporności. Pamiętajmy też o suplementacji

- dodała.

Ważna jest też dieta

Czym jeszcze należy się wspierać? Jeśli pogoda za oknem nie rozpieszcza, a z łapaniem promieni słonecznych musimy jeszcze trochę poczekać, warto sięgnąć po urozmaiconą dietę.

Agnieszka Cegielska poleca polskie zioła, które już w maju zaczną kwitnąć. Nieważne czy suszone, mielone, sproszkowane, najlepiej działają takie, które są dostępne na miejscu.

Jak przyznała dziennikarka, nasza odporność zaczyna się od jelit. Dbajmy więc o to, co jemy. Wciąż jest za zimno na owocowe koktajle, ich miejsce mogą zastąpić nam zupy na bazie warzyw z dodatkami czosnku i świeżej pietruszki. Nie zapominajmy też o cennych właściwościach cebuli.

Ja bardzo często mówię o tym, żeby jeść ciepłe śniadania, szczególnie w naszej szerokości geograficznej. Żeby w tym było jak najwięcej warzyw, kasz, żebyśmy odżywiali i rozgrzewali się od środka

- powiedziała Agnieszka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Autor: Nastazja Bloch

podziel się:

Pozostałe wiadomości