Jak w prosty sposób przygotować pyszne knedle ze śliwkami?

knedle
Yummy pic/ Getty Images
Istnieje wiele różnych przepisów na knedle ze śliwkami. Poznaj nasze propozycje, a także dowiedz się, jak przygotować knedle ze śliwkami bezglutenowe czy dietetyczne knedle ze śliwkami.

Knedle to potrawa mączna, która cieszy się dużą popularnością. Mają postać niewielkich kul z ciasta wypełnionych farszem mięsnym bądź owocami. Każdy z nas kojarzy czeskie knedliki. Poza tradycyjną formą (knedliki z gulaszem) istnieją również knedliki z nadzieniem mięsnym lub owocowym, w tym śliwkowym (popularne czeskie knedle ze śliwkami). Na polskich stołach najczęściej goszczą knedle ze śliwkami lub knedle ze śliwkami z serem. Dla amatorów knedli, którym znudziła się tradycyjna wersja ze śliwkami, idealnym rozwiązaniem będą knedle ze śliwkami i cynamonem. Puszyste knedle ze śliwkami są doskonałą propozycją na obiad w gronie rodzinnym.

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Istnieje mnóstwo przepisów na knedle ze śliwkami. Poniżej przedstawimy wybrane propozycje. Proste danie, jakim są knedle ze śliwkami, nie wymaga ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani czasu. Jest nieskomplikowane i niezwykle szybkie w przygotowaniu. Ciasto na knedle ze śliwkami składa się z zaledwie kilku składników i bardzo łatwo się je wyrabia. Jeśli zastanawiasz się, ile gotować knedle ze śliwkami, to dokładne wskazówki znajdziesz w poniższych przepisach. Pamiętaj jednak, że knedle powinny się gotować przez kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Knedle ze śliwkami można również ugotować na parze.

Knedle ze śliwkami – kalorie

Knedle nie należą do najmniej kalorycznych dań. Jedna sztuka o wadze 60 g zawiera około 88 kcal. Kaloryczność dania będzie zależała w dużej mierze od sposobu przygotowania, w tym rodzaju użytej mąki. Można zrobić dietetyczne knedle ze śliwkami, używając mąki pełnoziarnistej zamiast pszennej i rezygnując z cukru albo zastępując go zdrowym odpowiednikiem (erytrytolem, ksylitolem).

Knedle ze śliwkami – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g ziemniaków,
    • 125 g mąki pszennej,
      • 25 g mąki ziemniaczanej,
        • 250 g śliwek węgierek,
          • 1 jajko,
            • szczypta soli

              Przygotowanie:

              1. Umyj ziemniaki. Ugotuj je w łupinach, a następnie obierz i przepuść przez praskę. Wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodaj jajko, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj.
                1. Podziel ciasto na części i z każdej uformuj wałek. Następnie odrywaj po kawałku i formuj z nich placuszki. Na środku każdego placka ułóż śliwkę pozbawioną pestki. Zlep brzegi ciasta tak, by zakryło śliwkę, po czym uformuj kulę.
                  1. Wrzuć knedle do wrzątku. Gotuj je w osolonej wodzie przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Pyszne knedle ze śliwkami gotowe!
                    1. W powyższym przepisie knedle ze śliwkami przygotowane zostały z mąką ziemniaczaną, jednak nie ma przeszkód, by zastąpić ją np. skrobią ziemniaczaną.

                      Knedle ze śliwkami bezglutenowe – przepis

                      Składniki (na 4 porcje):

                      • 600 g ziemniaków,
                        • 75 g mąki ryżowej,
                          • 40 g skrobi ziemniaczanej,
                            • 300 g śliwek węgierek

                              Przygotowanie:

                              1. Obierz ziemniaki i ugotuj. Po ugotowaniu przepuść je przez praskę. Do ziemniaków dodaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
                                1. Z ciasta uformuj niewielkie placuszki. Na środku każdego ułóż śliwkę bez pestki. Zlep brzegi ciasta, a następnie uformuj z niego kulkę.
                                  1. Wrzucaj knedle do wrzątku i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Szybkie knedle ze śliwkami gotowe!
                                    1. W powyższym przepisie knedle ze śliwkami zostały przygotowane bez jajek, zatem będą idealne dla wegetarian i wegan.

                                      Serowe knedle ze śliwkami

                                      Możesz także przygotować knedle ze śliwkami bez ziemniaków. Głównym składnikiem ciasta na knedle będzie wówczas twaróg. Serowe knedle ze śliwkami również są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dzięki użyciu twarogu ciasto staje się niezwykle elastyczne. Pamiętaj jednak, że ser musi być dokładnie zmielony albo zblendowany.

                                      Jak mrozić knedle ze śliwkami?

                                      Jeśli marzysz o knedlach ze śliwkami, ale nie ma akurat sezonu na śliwki, to nic straconego. Możesz zrobić knedle ze śliwkami mrożonymi. Innym rozwiązaniem, by przez cały rok móc jeść dobre knedle ze śliwkami, jest ich zamrożenie. Gdy najdzie cię ochota na knedle, wystarczy wyjąć je z zamrażalnika. Knedle ze śliwkami należy mrozić na surowo. Najlepiej ułożyć je na tacy wysmarowanej tłuszczem i wstawić na 3 godziny do zamrażalnika, a potem przełożyć do woreczka. Dzięki temu zaoszczędzisz miejsce i zapobiegniesz sklejaniu się knedli.

                                      Jeśli nie masz czasu robić knedli, a poprzednio przygotowane były tak pyszne, że nie udało ci się zamrozić ani jednej sztuki, możesz kupić gotowy produkt. Gdzie kupić knedle ze śliwkami? Są dostępne w większości supermarketów oraz barów mlecznych.

                                      Jak podgrzać knedle ze śliwkami?

                                      Jeżeli po obiedzie zostały ci knedle i chcesz je odgrzać, najlepiej zrób to na głębokiej patelni. W tym celu rozgrzej masło, a następnie dolej do niego trochę wody. Na patelnię włóż knedle i podgrzewaj je pod przykryciem.

                                      Jak Anna Starmach przygotowuje knedle? Obejrzyj materiał:

                                      x-news 

                                      Zobacz też:

                                      Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!

                                      Poznaj zdrowy i prosty przepis na shake z masłem orzechowym

                                      Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?

                                      Autor: Adrianna Kowalczyk

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości