Ciastka francuskie wyróżniają się delikatnym smakiem oraz warstwową strukturą w postaci cienkich listków. Stanowią one doskonałą przekąskę w pracy i w szkole – uwielbiają je bowiem zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Mogą występować w postaci słodkiej lub słonej – wszystko zależy od Twoich preferencji i upodobań. Sprawdź najlepszy przepisy na ciastka francuskie.
Jak zrobić ciastka francuskie? Podstawą każdego przepisu jest ciasto, które można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie. Następnie należy przygotować farsz – jest to na tyle proste, że o jego wykonanie może pokusić się nawet osoba, która rzadko piecze i gotuje. Następnie należy zadbać o właściwą formę oraz poddać ciastka francuskie obróbce termicznej. Dowiedz się więcej.
Ciastka francuskie z jabłkami
Ciastka francuskie z jabłkami to najpopularniejsza propozycja przygotowania tych słodkości. Sprawdź, jak należy je przyrządzić.
Składniki (na 5 porcji):
4 jabłka,
1 cytryna,
½ szklanki cukru,
¼ szklanki miodu,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko,
cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Polej je sokiem z cytryny.
Rozgrzej patelnię, a następnie wsyp na nią cukier. Na patelnię wlej miód. W pewnym momencie cukier się roztopi i stanie się złoty, tworząc karmel. Do tak przygotowanego karmelu dodaj jabłka, a następnie całość wymieszaj.
Smaż całą masę do momentu, aż odparuje z niej płyn. Mieszaj ją co jakiś czas, a następnie ją przestudź.
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na około 15 kwadratów.
Rozprowadź po środku pokrojonych kawałków masę jabłkową. W misce rozbełtaj jajko, a następnie posmaruj nim brzegi ciasta.
Blachę pokryj tłuszczem i mąką, a następnie ułóż na niej ciastka. Rozgrzej piekarnik do 200℃, a następnie włóż do niego ciastka. Piecz całość przez około 12–15 minut – do momentu, aż się zarumienią.
Ciastka francuskie z owocami i budyniem to doskonała propozycja na podwieczorek oraz poczęstunek dla gości.
Składniki (na 4 porcje):
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
450 ml mleka,
owoce z puszki lub kompotu (np. wiśnie lub brzoskwinie),
cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Przygotuj budyń według wskazówek podanych na opakowaniu. Jeśli jest napisane na nim, że należy użyć do wykonania pół litra mleka, wlej jedynie 450 ml.
Podziel ciasto francuskie na 8 prostokątów. Wykonaj po 4 lub 5 nacięć na połowie prostokątów. Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Na te kawałki ciasta, które nie zostały ponacinane, nałóż budyń i owoce. Przykryj każdy kawałek bez dziurek kawałkiem naciętym, dociśnij widelcem brzegi.
Na blasze wyłóż papier do pieczenia, rozłóż na niej ciastka, a następnie wstaw do piekarnika na około 15–20 minut. Wyjmij ciastka, kiedy uzyskają ładny, rumiany kolor.
W momencie, gdy ciastka wystygną, udekoruj je cukrem pudrem.