3 przepisy na zupę z botwiny: wersja podstawowa, wege i z mięsem

Test polskich zup
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zupa z botwiny to specjał o charakterystycznym różowym kolorze. Podstawowymi składnikami botwinki są młode liście i korzenie buraka cukrowego. Zupa z botwiny najczęściej podawana jest z jajkiem ugotowanym na twardo lub posypana posiekanym szczypiorem bądź koperkiem. Jak ją zrobić? Sprawdź przepisy.
  • Zupa z botwiny – jak ją zrobić?
    • Zupa botwinka – przepis podstawowy
      • Przepis na zupę z botwiny z ziemniakami
        • Zupa z botwiny na mięsie, z fasolą, bez śmietany – przepis

          Zupa z botwiny to danie przygotowywane na bazie młodych liści i korzenia buraka cukrowego. W przepisach na zupę botwinową wykorzystuje się również inne warzywa, najczęściej marchew i pietruszkę. Obowiązkowym składnikiem jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

          Zupa z botwiny – jak ją zrobić?

          Zupa z botwiny, nazywana inaczej botwinką lub zupą botwinową to tradycyjny, wiosenny specjał o intensywnie różowej barwie. Botwina to młode liście i korzenie buraka cukrowego. Podstawowymi składnikami zupy z botwiny, poza liśćmi i korzeniami buraka cukrowego, są: bulion (mięsny lub warzywny), marchew, pietruszka i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zupę zwykle zagęszcza się i zabiela mąką oraz śmietaną. Botwina, a tym samym zupa z botwiny, odznacza się niską kalorycznością, dlatego może pojawić się w diecie odchudzającej. W 100 g warzywa znajduje się jedynie około 20 kcal. Należy jednak pamiętać, że przygotowując dietetyczną botwinkę, warto zrezygnować z dodatku śmietany do dania, a bulion mięsny zastąpić warzywnym. Zupę z botwiny można wzbogacać o różne składniki. Doskonałą i sycącą propozycją jest zupa z botwiny z ziemniakami. Danie to smacznie komponuje się również z fasolą. Tradycyjnym zestawieniem jest także zupa z botwiny z jajkiem ugotowanym na twardo.

          Zupa botwinka – przepis podstawowy

          Ilość porcji: 4

          Składniki:

          • ½ kg botwinki wraz z buraczkami,
            • 2 marchewki,
              • 1 pietruszka,
                • 2 litry bulionu: drobiowego, mięsnego lub warzywnego,
                  • 1 łyżeczka mąki,
                    • 250 ml śmietany 18%,
                      • 1 łyżka masła,
                        • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

                          Sposób przygotowania:

                          1. Marchewkę i pietruszkę obierz, dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzuć do gotującego się bulionu. Całość gotuj przez około 5 minut.

                          2. Botwinkę starannie umyj. Liście posiekaj. Buraczki obierz i posiekaj, ewentualnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Botwinkę dodaj do wywaru. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut aż do miękkości.

                          3. Mąkę wymieszaj z trzema łyżkami zimnej wody. Następnie dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj.

                          4. Do mąki ze śmietaną dodaj kilka łyżek wywaru. Wymieszaj. Wlej do zupy. Zagotuj na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Dodaj masło.

                          5. Do gotowej zupy z botwiny dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ze szczypiorkiem, z koperkiem, pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.

                          Przepis na zupę z botwiny z ziemniakami

                          Ilość porcji: 4

                          Składniki:

                          • 1 pęczek młodej botwinki,
                            • 1 l bulionu jarzynowego,
                              • ½ kg młodych ziemniaków,
                                • 2 łyżeczki soku z cytryny,
                                  • 5 łyżek śmietany – 18% do zup i sosów lub kremówki 30%,
                                    • ½ pęczek koperku,
                                      • ⅓ łyżeczki zmielonego pieprzu.

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Przygotuj bulion. Liście botwinki odetnij od buraczków. Liście dokładnie umyj, a buraczki obierz. Liście wraz z gałązkami posiekaj, buraczki pokrój w cienkie plastry.

                                        2. Ziemniaki starannie umyj i oskrob. Pokrój w cienkie plasterki. W szerokim garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Podsmaż ziemniaki przez około 5–7 minut. Następnie dodaj go garnka gorący bulion. Całość zagotuj.

                                        3. Wywar gotuj przez około 8 minut, aż do momentu, gdy ziemniaki będą prawie miękkie. W połowie czasu gotowania (po około 4 minutach) do wywaru dodaj plasterki buraczków, a następnie posiekane łodyżki botwinki. Całość gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty.

                                        4. Do zupy dodaj liście botwinki. Kontynuuj gotowanie przez następne 2 minuty. Dodaj zmielony pieprz, opcjonalnie sól.

                                        5. Na koniec do zupy dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, a po chwili śmietanę. Całość wymieszaj.

                                        Zupa z botwiny na mięsie, z fasolą, bez śmietany – przepis

                                        Ilość porcji: 4

                                        Składniki:

                                        • 6 młodych buraków z botwiną (z łodygami i liśćmi),
                                          • 2 l wywaru mięsnego,
                                            • 2 marchewki,
                                              • 2 pietruszki,
                                                • 100 g białej, drobnej fasoli (np. z puszki),
                                                  • 1 łyżka octu,
                                                    • 1 łyżka masła,
                                                      • przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,
                                                        • 3 ząbki czosnku,
                                                          • szczypta cukru,
                                                            • do podania: kilka gałązek świeżego koperku, 1 jajko na twardo na osobę.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              1. W przypadku korzystania z suchej fasoli: namocz ją na noc, a rano podgotuj.

                                                              2. Do wywaru mięsnego dodaj obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, a także przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe.

                                                              3. Czosnek obierz, drobno pokrój, a następnie dodaj do wywaru. Całość gotuj przez około 15 minut.

                                                              4. Buraczki starannie umyj, obierz i pokrój w półplasterki. Łodyżki oderwij od liści botwiny, dokładnie umyj i posiekaj w kawałki (o długości około 1 cm).

                                                              5. Połowę liści botwiny umyj i pokrój w paski.

                                                              6. Do wywaru z podgotowanymi warzywami dodaj buraczki i fasolę. Gotuj przez 10 minut. Następnie wrzuć łodyżki botwiny. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Dodaj liście botwiny.

                                                              7. Zupę z botwiny z fasolą dopraw octem i szczyptą cukru. Gotowe danie podawaj z posiekanym, świeżym koperkiem oraz jajkiem ugotowanym na twardo.

                                                              Zobacz także:

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Fot. Naomi Mogi / EyeEm / Getty Images

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości