Jak zrobić kompot z rabarbaru? Przepisy z jabłkami i truskawkami

Kompot z rabarbaru świetnie smakuje z kostkami lodu podczas upalnego lata, zimą z kolei można podgrzewać go i pić na ciepło. Jego ugotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a mimo to ostateczny smak naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak zrobić kompot z rabarbaru i jabłek lub z dodatkiem truskawek.

Zobacz też: Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny? >>> 

Kompot z rabarbaru może posłużyć jako naturalna forma wzmacniania organizmu przez cały rok. Warzywo, bo właśnie tak powinno się charakteryzować rabarbar, ma wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Nieprawidłowa klasyfikacja może wynikać z nadal niewielkiej popularności rabarbaru w Polsce, ale przede wszystkim jest to związane tym, że rabarbar zazwyczaj jest składnikiem deserów i wypieków, nie zaś warzywnych sałatek czy zup. Poznaj przepisy na kompot z rabarbaru z dodatkiem jabłek lub truskawek i spróbuj przygotować je w domu.

Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Poniżej znajdziesz dwa najlepsze przepisy na kompot z rabarbaru, które możesz modyfikować według własnych potrzeb, dodając lub usuwając niektóre ze składników.

Przepis na kompot z rabarbaru i jabłek

Składniki (na 4 porcje):

  •  1l przegotowanej wody (lub wody mineralnej),
    •  4 świeże łodygi rabarbaru,
      •  2 średniej wielkości jabłka,
        •  10 świeżo zerwanych liści mięty,
          •  2 łyżki cukru trzcinowego,
            •  2 łyżeczki cukru wanilinowego.

              Przygotowanie:

              1. Litr przegotowanej wody wlej do garnka i ponownie zagotuj.

              2. Dokładnie umyj rabarbar, jabłka i miętę.

              3. Rabarbar i jabłko pokrój w kostkę, wrzuć do gotującej się wody.

              4. Do garnka dodaj cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Po około 5 minutach dodaj również liście mięty.

              5. Poczekaj, aż kompot się zagotuje, a owoce zmiękną.

              6. Gotowy kompot przelej do słoika lub bezpośrednio do dzbanka (nie musisz wyciągać z niego ugotowanych owoców).

              Przepis na kompot z rabarbaru i truskawek

              Składniki (na 4 porcje):

              •  1l wody mineralnej lub przegotowanej,
                •  200 g rabarbaru,
                  •  100 g truskawek,
                    •  50 g cukru.

                      Przygotowanie:

                      1. Wodę przelej do dużego garnka.

                      2. Rabarbar pokrój w kostkę, z truskawek wytnij szypułki, a każdą z nich pokrój na cztery części.

                      3. Wrzuć owoce do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu pod przykryciem.

                      4. Po około 20 minutach dodaj cukier, gotuj, aż całość się nie rozpuści. Co jakiś czas mieszaj składniki.

                      5. Gotowy kompot przelej do szklanek.

                      Zobacz też: Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce >>> 

                      Wskazówka dotycząca gotowania kompotu z rabarbaru

                      Jeśli chcesz, możesz kilkukrotnie zwiększyć ilość użytych składników i przygotować więcej słoików na zapas. Latem możesz trzymać je w lodówce, aby w razie potrzeby szybko ugasić pragnienie czymś chłodnym. Z kolei kompot z rabarbaru przygotowany na zimę możesz po prostu przenieść do piwnicy czy innego chłodnego miejsca, a przed spożyciem podgrzać w garnku na małym ogniu. Pamiętaj, żeby ponownie zagotować słoiki, jeśli chcesz je przechowywać przez dłuższy czas – dzięki pasteryzacji kompot się nie zepsuje. Jeśli przygotowujesz kompot z rabarbaru dla dzieci, możesz zrezygnować z dodawania do niego cukru, a zamiast tego użyć miodu lub dowolnego słodzika (stewii lub ksylitolu).

                      Jak zrobić kompot z rabarbaru bez cukru?

                      Podczas przygotowywania kompotu warto pamiętać o tym, że im bardziej czerwony odcień ma warzywo, tym słodszy będzie jego smak . To cenna rada, szczególnie jeśli chcesz ugotować kompot z rabarbaru bez cukru. Naturalnie słodkie warzywo nie wymaga dodawania cukru, miodu ani słodzików, a ostateczna wartość kaloryczna nadal pozostanie niska. Zdrowy kompot nie musi być niesmaczny i gorzki, wystarczy, że zwrócisz uwagę na kolor rabarbaru jeszcze podczas zakupów.

                      Jakie właściwości ma kompot z rabarbaru?

                      Rabarbar to niedoceniane warzywo, które współcześnie nadal nie jest zbyt często wykorzystywane w polskiej kuchni. Niewiele osób wie, jak wprowadzić je do codziennej diety. Kompot z rabarbaru to tylko jeden z wielu sposobów na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. Co ciekawe, jest to roślina również niezwykle mało kaloryczna – na 100 gramów przypada jedynie około 20 kalorii . Świetnie sprawdzi się jako składnik diet odchudzających lub oczyszczających. Jaki jeszcze wpływ na ciało ma regularne spożywanie rabarbaru?

                      Zobacz też: Jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie, udekorować stół i wybrać menu? >>> 

                      • Rabarbar jest cennym źródłem witamin A, B, C i E , które pozytywnie wpływają na pracę narządów wewnętrznych, ale także codzienne funkcjonowanie organizmu, zwiększenie jego odporności oraz poprawę stanu cery. W warzywie znajdują się również takie pierwiastki jak wapń, potas i żelazo.
                        •  W domowej roboty kompotach z rabarbaru znajdziesz duże ilości błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego, czyli podstawowych składników, których powinna dostarczać odpowiednio zbilansowana dieta.
                          • Istnieją odmiany rabarbaru wykazujące działanie antyoksydacyjne oraz opóźniające procesy starzenia . Według niektórych warzywo może być stosowane również jako naturalny środek w profilaktyce raka.

                            Autor: Anna Kobyłka

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości