Kompot z rabarbaru świetnie smakuje z kostkami lodu podczas upalnego lata, zimą z kolei można podgrzewać go i pić na ciepło. Jego ugotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a mimo to ostateczny smak naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak zrobić kompot z rabarbaru i jabłek lub z dodatkiem truskawek.Zobacz też: Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny? >>>
Kompot z rabarbaru może posłużyć jako naturalna forma wzmacniania organizmu przez cały rok. Warzywo, bo właśnie tak powinno się charakteryzować rabarbar, ma wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Nieprawidłowa klasyfikacja może wynikać z nadal niewielkiej popularności rabarbaru w Polsce, ale przede wszystkim jest to związane tym, że rabarbar zazwyczaj jest składnikiem deserów i wypieków, nie zaś warzywnych sałatek czy zup. Poznaj przepisy na kompot z rabarbaru z dodatkiem jabłek lub truskawek i spróbuj przygotować je w domu.
Jak zrobić kompot z rabarbaru?
Poniżej znajdziesz dwa najlepsze przepisy na kompot z rabarbaru, które możesz modyfikować według własnych potrzeb, dodając lub usuwając niektóre ze składników.
Przepis na kompot z rabarbaru i jabłek
Składniki (na 4 porcje):
- 1l przegotowanej wody (lub wody mineralnej),
- 4 świeże łodygi rabarbaru,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 10 świeżo zerwanych liści mięty,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
1. Litr przegotowanej wody wlej do garnka i ponownie zagotuj.
2. Dokładnie umyj rabarbar, jabłka i miętę.
3. Rabarbar i jabłko pokrój w kostkę, wrzuć do gotującej się wody.
4. Do garnka dodaj cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Po około 5 minutach dodaj również liście mięty.
5. Poczekaj, aż kompot się zagotuje, a owoce zmiękną.
6. Gotowy kompot przelej do słoika lub bezpośrednio do dzbanka (nie musisz wyciągać z niego ugotowanych owoców).
Przepis na kompot z rabarbaru i truskawek
Składniki (na 4 porcje):
- 1l wody mineralnej lub przegotowanej,
- 200 g rabarbaru,
- 100 g truskawek,
- 50 g cukru.
Przygotowanie:
1. Wodę przelej do dużego garnka.
2. Rabarbar pokrój w kostkę, z truskawek wytnij szypułki, a każdą z nich pokrój na cztery części.
3. Wrzuć owoce do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu pod przykryciem.
4. Po około 20 minutach dodaj cukier, gotuj, aż całość się nie rozpuści. Co jakiś czas mieszaj składniki.
5. Gotowy kompot przelej do szklanek.
Zobacz też: Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce >>>
Wskazówka dotycząca gotowania kompotu z rabarbaru
Jeśli chcesz, możesz kilkukrotnie zwiększyć ilość użytych składników i przygotować więcej słoików na zapas. Latem możesz trzymać je w lodówce, aby w razie potrzeby szybko ugasić pragnienie czymś chłodnym. Z kolei kompot z rabarbaru przygotowany na zimę możesz po prostu przenieść do piwnicy czy innego chłodnego miejsca, a przed spożyciem podgrzać w garnku na małym ogniu. Pamiętaj, żeby ponownie zagotować słoiki, jeśli chcesz je przechowywać przez dłuższy czas – dzięki pasteryzacji kompot się nie zepsuje. Jeśli przygotowujesz kompot z rabarbaru dla dzieci, możesz zrezygnować z dodawania do niego cukru, a zamiast tego użyć miodu lub dowolnego słodzika (stewii lub ksylitolu).
Jak zrobić kompot z rabarbaru bez cukru?
Podczas przygotowywania kompotu warto pamiętać o tym, że im bardziej czerwony odcień ma warzywo, tym słodszy będzie jego smak . To cenna rada, szczególnie jeśli chcesz ugotować kompot z rabarbaru bez cukru. Naturalnie słodkie warzywo nie wymaga dodawania cukru, miodu ani słodzików, a ostateczna wartość kaloryczna nadal pozostanie niska. Zdrowy kompot nie musi być niesmaczny i gorzki, wystarczy, że zwrócisz uwagę na kolor rabarbaru jeszcze podczas zakupów.
Jakie właściwości ma kompot z rabarbaru?
Rabarbar to niedoceniane warzywo, które współcześnie nadal nie jest zbyt często wykorzystywane w polskiej kuchni. Niewiele osób wie, jak wprowadzić je do codziennej diety. Kompot z rabarbaru to tylko jeden z wielu sposobów na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. Co ciekawe, jest to roślina również niezwykle mało kaloryczna – na 100 gramów przypada jedynie około 20 kalorii . Świetnie sprawdzi się jako składnik diet odchudzających lub oczyszczających. Jaki jeszcze wpływ na ciało ma regularne spożywanie rabarbaru?
Zobacz też: Jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie, udekorować stół i wybrać menu? >>>
- Rabarbar jest cennym źródłem witamin A, B, C i E , które pozytywnie wpływają na pracę narządów wewnętrznych, ale także codzienne funkcjonowanie organizmu, zwiększenie jego odporności oraz poprawę stanu cery. W warzywie znajdują się również takie pierwiastki jak wapń, potas i żelazo.
- W domowej roboty kompotach z rabarbaru znajdziesz duże ilości błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego, czyli podstawowych składników, których powinna dostarczać odpowiednio zbilansowana dieta.
- Istnieją odmiany rabarbaru wykazujące działanie antyoksydacyjne oraz opóźniające procesy starzenia . Według niektórych warzywo może być stosowane również jako naturalny środek w profilaktyce raka.
Autor: Anna Kobyłka
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"