Burger z krokodyla, krewetki z Mozambiku z sosem szafranowym i lody bananowe z masłem orzechowym - to przysmaki, które dziś w naszej kuchni przygotowuje David Gaboriaud. Kto z Was ma ochotę na krewetki, lody bananowe, a kto na burgera z krokodyla? :-)

Croco burger, frytki z batatów
Składniki:
2 steki z krokodyla
2 bułeczki albo chleb pita
1/2 świeżego ananasa pokrojonego w plastry
2 plastry sera Gruyere
Cukier
Imbir świeży starty
Dwa plastry boczku
1 papryczkę jalapeño posiekaną
30 g masła
Olej ryżowy do smażenia steków
Bataty obrane i pokrojone w ósemki

Składniki do sosu:
1 cebula czerwona drobno posiekana
1/2 szklanki ketchupu
Woda wg potrzeby
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki cukru
1 łyżka octu białego
1/2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki tabasco
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
Sól do smaku

Przygotowanie:
Bataty - ułóż kawałki na blachę, dopraw solą, polej olejem ryżowym i wszystko wymieszaj. Piec w temp 200 stopni przez 20-30 min, aż się zrobią miękkie i złociste.
Sos - podsmaż cebulę na oleju ryżowym kilka minut, aż będzie miękka. Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu ok. 30 min, aż sos się zrobi gęsty. Jeśli podczas gotowania sos za szybko wyparuje, dolej ciepłej wody.
Burger - w piekarniku rozgrzej bułeczki pokrojone na pół. Podsmaż steki na patelni z obu stron 2-3 minuty. Jak podsmażysz już drugą stronę, dopraw solą i dodaj plastry sera tak by się ładnie roztopił. Zostaw na patelni.
Podsmaż krążki ananasa na innej patelni, a następnie na tej samej patelni zrób karmel z cukrem. Jak karmel się zrobi dodaj starty imbir, wymieszaj i wrzuć z powrotem ananas na patelni. Podsmaż kilkanaście sekund w tym karmelu. Na kolejnej patelni podsmaż plastry boczku "na chrupko".
Wyciągnij ciepłe połówki bułeczek z piekarnika. Układaj składniki warstwowo, najpierw stek z serem, następnie krążek ananasa w karmelu, boczek, kilka plastrów  papryczki i całość polej łyżką sosu. Burger podaj z batatami i resztą sosu.

Krewetki w sosie szafranowym
Składniki:
16 krewetek black tiger surowych i oczyszczonych
1 cebula pokrojona w pół talarki
1 łyżeczka szafranu w proszku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Świeżo posiekana natka pietruszki
Bagietka
Sól do smaku
Masło

Przygotowanie:
Na patelni podsmaż cebulę kilka minut aż się zrobi miękka i złocista. Dodaj szafran i wymieszaj. Następnie wlej wino i gotuj tak długo, aż alkohol wyparuje ale zostanie trochę płynu. Do tego sosu wrzuć krewetki, wymieszaj i gotuj dwie minuty cały czas mieszając. Dodaj kawałek masła, natkę pietruszki i wymieszaj z resztą sosu. Dopraw solą. Podaj od razu prosto z patelni z kawałkiem świeżej bagietki.

Lody bananowe z masłem orzechowym
Składniki:
4 Banany pokrojone w cienkie plastry i zamrożone
1 łyżka masła orzechowego
Popcorn i czekolada do dekoracji

Przygotowanie:
Zmiksuj robotem kuchennym mrożone banany z masłem orzechowym, aż uzyskasz gładką masę. Za pomocą szpatułki lub łyżki do lodu uformuj kulki i serwuj je w miseczkach od razu lub  możesz jeszcze je zamrozić, by uzyskać twardsze lody.
Dodaj popcorn i wiórki czekoladowe do dekoracji.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
55
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0