Materiał promocyjny

Jak smakuje kompot z bani?

W kuchni Dzień Dobry TVN juror programu "MasterChef " Anna Starmach i uczestniczka programu Maria Ożga przygotowały roladki z cukinii z pastą orzechową, lasagne bez makaronu, zupę z kabaczków, schab z nadzieniem z borowików oraz kompot z... bani. Jak smakuje taki kompot? Przekonajcie się, jakie apetyczne potrawy można przygotować z kabaczków, cukinii i bakłażana.

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Roladki z cukinii z pastą orzechową

Składniki:

200g orzechów włoskich

3 cukinie

4 ząbki czosnku

ostra papryczka chili (mała)

łyżeczka octu balsamicznego

oliwa z oliwek

garść płatków migdałowych

40g tartego parmezanu

wykałaczki

Przygotowanie:

Cukinie pokrój w cienkie plasterki, zgrilluj je na patelni grillowej lub na zwykłej, używając niewielkiej ilości tłuszczu. Do wysokiego naczynia wrzuć posiekane orzechy, pokrojony czosnek, pokrojoną papryczkę, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, użyj blendera, by uzyskać konsystencję Pesto, dolej więcej oliwy, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Plastry cukinii smaruj orzechową pastą, zwijaj je w roladki, spinaj wykałaczkami. Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego, posyp je płatkami migdałowymi, parmezanem i włóż na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

Lasagne bez makaronu

Składniki:

500g mielonego mięsa wołowego

2 cebule

3 ząbki czosnku

200ml przecieru pomidorowego

4 pomidory

2 bakłażany

sól, pieprz

świeży tymianek

30g tartego parmezanu

Sos:

250ml mleka

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebule i czosnek pokrój, przysmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, dodaj mięso, a gdy to zmieni kolor, dodaj przecier pomidorowy, tymianek, sól, pieprz, całość duś przez 30 minut.Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i powoli dodawaj mleko, gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz jednolitą konsystencję, dopraw go odrobina gałki, solą i pieprzem. Bakłażana pokrój w cienkie plastry, przysmaż go na niewielkiej ilości tłuszczu lub na patelni grillowej. Pomidory pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: bakłażany, sos mięsny, sos beszamelowy, pomidory, bakłażany. Układankę zakończ beszamelem posyp go parmezanem, zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zupa z kabaczków

Składniki:

3 kabaczki (barwy żółtej)

2 szalotki

3 ząbki czosnku

600ml bulionu warzywnego

curry

kurkuma

Chili

sól, pieprz

świeża kolendra

śmietanka kremówka

Przygotowanie:

Szalotki, czosnek i kabaczki pokrój. Na głębokiej patelni/w rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, przysmaż na niej czosnek, dodaj szalotki, a po chwili wrzuć kabaczki, smaż przez chwilę, dodaj przyprawy (po szczypcie, będzie jeszcze czas na doprawianie), gotuj całość przez 15 minut, następnie całość przelej do wysokiego naczynia i użyj blendera by uzyskać jednolitą konsystencję. Z powrotem przelej zupę do rondla, dopraw do smaku, zagotuj, podawaj z odrobiną ubitej śmietanki i świeżą kolendrą.

Przepisy Marii Ożgi:

Przystawka - Nadziewana Cukinia

Cukinia nadziewana farszem z mielonego mięsa wieprzowego, zapiekana z pomidorem i serem TemarMimolette na ostro

Składniki:

1 cukinia

20 dkg mięsa mielonego

1 pomidor

ser TemarMimolette

papryczka chili

Przygotowanie:

Podsmażyć na patelni cebulkę i czosnek, dodać mięso mielone, następnie przyprawić pieprzem, solą i papryczką chili. Cukinię dokładnie umyć, przeciąć na połowę i łyżeczką wydrążyć środek, a następnie dodać do gotującego się nadzienia. Nadziewamy cukinię farszem następnie posypujemy kawałkami pomidora pokrojonego w kostkę bez skórki i pestek i zapiekamy w piekarniku około 30 min. Następnie posypujemy kawałkami sera TemarMimolette i zapiekamy do momentu stopienia się sera. (TemarMimolette to polski ser o intensywnym pomarańczowym kolorze i pomidorowym smaku).

Pierwsze danie - Zupa krem z kabaczka

Składniki:

50 dkg kabaczka

30 dkg ziemniaków

cebula

500 ml bulionu warzywnego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, śmietana, łyżka masła

Przygotowanie:

Zagotować bulion warzywny, dodać pokrojone warzywa, posolić i ugotować na miękko. Całość zmiksować, doprawić tartą gałką muszkatołowa, solą i pieprzem. Odstawić i dodać śmietanę. Kilka plastrów kabaczka obsmażyć na małej ilości masła i włożyć do zupy. Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie masła i również podawać z zupą.

Danie główne - Schab z nadzieniem z borowików ze spaghetti warzywnym z marchewki cukinii i kabaczka na podłożu z bakłażana oraz sałatka z rukoli i kiełkami rzodkiewki, spieniony sos pomidorowy.

Składniki:

1 gruby kawałek schabu

nadzienie do kieszonek ze schabu:

borowiki, cebula, czosnek i śmietana, sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystko podsmażamy na patelni i dodajemy do kieszonek schabowych. Kieszonki spinamy wykałaczkami i panierujemy w mące, lekko podsmażamy na patelni a następnie zapiekamy w piekarniku około 30 min.

Warzywne spaghetti

Wybrane warzywa: kabaczek, cukinia, marchewka.

Przygotowanie:

Obieraczką do warzyw przygotowujemy paski z warzyw, następnie blanszujemy je , zanurzając we wrzącej osolonej wodzie na 30 sekund. Dzięki temu warzywa zachowują intensywny kolor. Przygotować miskę wody z lodem i od razu przełożyć do niej osaczone warzywa. Przed podaniem rozgrzać odrobinę oleju na średnim ogniu i podsmażyć warzywa, aż będą miękkie i aromatyczne, ale nie brązowe. Plastry bakłażana skrapiamy solą i cytryną i czekamy kiedy puści goryczkę, następnie spłukujemy goryczkę osuszamy plastry bakłażana i podsmażamy na patelni.

Spieniony sos pomidorowy

Składniki:

2 pomidory

Sól, pieprz

lecytyna sojowa

Przygotowanie:

Wyciskamy sok pomidorowy, dodajemy lecytynę sojową w granulkach i odstawiamy na 30 min, aż rozpuści się lecytyna. Przed podaniem podgrzewamy i spieniamy. Sałatka z rukoli i kiełków rzodkiewki podana w parmezanowym koszyczku. Dressing: ocet balsamiczny, miód, olej rzepakowy na zimno tłoczony. Koszyczek parmezanowy – młody starty parmezan rozsypujemy na papierze do pieczenia i przygrzewamy na patelni aż się stopi, a następnie zrumieni. Formujemy koszyczek i odstawiamy do wystygnięcia. Do picia oczywiście kompot z bani, czyli dyni.

Składniki:

pół dyni o wielkości piłki do koszykówki

mała szklanka octu winnego

goździki

cukier, sol i oczywiście woda

Przygotowanie:

Obieramy dynię z zewnętrznej twardej skórki. Obierki te wyrzucamy, środek dyni przypominający „mokra watę” należy dokładnie wypatroszyć i wyrzucić, pestki nie wyrzucamy, po wysuszeniu nadają się do jedzenia. Miąższ z połowy dyni kroimy w kostkę średniej wielkości, następnie wrzucamy do gotującej się wody z przyprawami. Na początku gotowania dodajemy do smaku cukier, łyżeczkę soli i od 10-15 kawałków goździka. Małą szklaneczkę winnego octu dodajemy przed końcem gotowania. Kompot przestajemy gotować, gdy owoce będą już miękkie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"