Jak przystroić stół na Wigilię?

Przygotowania do Wigilii trwają w najlepsze. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na to, jak pięknie udekorować świąteczny stół, mamy kilka podpowiedzi.

Stół wigilijny

To niezwykle ważny element bożonarodzeniowej tradycji. Anna Nowak-Ibisz i Anna Wojtala w naszej kawiarence podpowiedziały, jak w oryginalny ale niezbyt nieskomplikowany sposób udekorować wigilijny stół.

Najważniejszy obrus

To obowiązkowy element wigilijnego stołu. Jaki wybrać? Najlepiej taki, na którym nie będzie widać plam! Anna Nowak-Ibisz zdradziła patent, by stosować trik „obrus pod obrus”. Pod spód kładziemy gruby, biały, antypoślizgowy obrus, który nie wchłania plam. Dzięki temu zabezpieczymy stół przed ewentualnymi plamami. Na wierzch możemy położyć cienki, lniany i jakże efektowny obrus. Ania poleca również, by na obrus położyć podkładki, które zabezpieczą obrus przed ewentualnymi plamami. Na podkładkach pięknie prezentuje się kryształowa czy porcelanowa zastawa.

Dekoracje stołu

Florystka Anna Wojtala przekonuje, że do ozdobienia stołu można użyć naprawdę wszystkiego - od standardowych zielonych gałązek, po np. owoce granatów, pomarańcze, gałęzie posprejowane na zloto. Jeśli nie mamy zbyt dużo miejsca na stole, możemy ozdobić np. serwetki, czy położyć gałązki talerzu.

Propozycje dekoracji:

  • Girlanda z zieleni: takie gałązki można z łatwością kupić lub nazbierać w parku, lesie, na spacerze. Taką girlandę kładziemy na środek stołu.
    • Suszone hortensje bądź inne elementy typu suche gałęzie, szyszki, liście magnolii itp. Można każdy taki element posrprejować na złoto.
      • Minigwiazdy betlejemskie, minichoinki, ustawione w doniczkach, postawione w stole.
        • Wazoniki, buteleczki, słoiki z gałązkami, ostrokrzewu, igliwia, eukaliptusa oraz np. kwiatów typowych dla okresu zimowego (anemony, amarylisy itp.) Bardziej klasyczna ozdoba

          Zobacz też:

          Autor: Magdalena Gudowska

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości